Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Vestfold (07) Velg et annet fylke
Kommune: Sandefjord (0706) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.28.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

Sandefjord kommune er fattig på sand og grus. Det er ikke registrert forekomster som er gitt egne nummer i databasen.

Raryggen som går gjennom de ytre kommunene i Vestfold går også gjennom Sandefjord. På, utenfor og innenfor denne ryggen er det ofte dannet strandavsetninger av sand og grus. Disse avsetningene er vanligvis mellom 0,5 og 2 m tykke. Større masseuttak er sjelden aktuelt, men mindre uttak til lokale formål kan være mulig. Disse forekomstene er avmerket med bokstaven S på ressurskartene for sand, grus og pukk.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I Sandefjord kommune er det registrert en pukkforekomst, Åsmund Berg nr. 501. Bruddet er i drift og ligger i bergarten syenitt - larvikitt. Forekomsten er klassifisert som en nasjonalt viktig forekomst.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. I tillegg er spesielt viktige forekomster registrert som henholdsvis nasjonalt- eller regionalt viktige. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Sandefjord kommune viser at det i 1999 ble produsert 230.000 tonn med pukk. Av dette ble 30.000 tonn eksportert til Larvik. Med sand- og grusimport til betongproduksjon fra Skien og Hof på til sammen 36.900 tonn, ble totalforbruket av sand, grus og pukk 236.900 tonn, tilsvarende 6.2 tonn per innbygger. 43% av det totale forbruket ble brukt til veggrus, 22% til betongtilslag, 22% til andre formål som bl.a. fyllmasse og 13% til vegdekke.


Denne utskriften ble generert 07.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse