Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Vestfold (07) Velg et annet fylke
Kommune: Larvik (0709) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.28.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

I Larvik kommune er det registrert 18 forekomster av sand- og grus og 2 med ur- og skredmasser. Selv om kommunen har mange forekomster har den lite sand og grus. Forekomstene er gjennomgående små og oftest med en materialsammensetning som gjør at massene er lite egnet til kvalitetskrevende formål. Det er utført volumberegnig for 7 av forekomstene med et samlet volum på 3,1 mill. m³. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 1,4 mill. m3, en reduksjon på 56 %.

De viktigste forekomstene for uttak av masser er 6 Hagtvedt (0,7 mill. m³) og 7 Bommestadmoa (0,5 mill. m³). Den største forekomsten er 8 Seierstad (0,9 mill. m³), men denne synes å inneholde masser med svært blandet kvalitet. Sand og grus veksler med silt/leirlag og morenepreget materiale.

6 Hagtvedt ligger ca 1,5 km nord for Hedrum. Det er to massetak i forekomsten, det ene nedlagt og det andre i sporadisk drift. Snittene viser at massene er dominert av sand med noe fingrus. I partier forekommer materiale med morenepreg. Etter hvert som massene tas ut blir området tilbakeført til jordbuksland. Forekomsten er en viktig ressurs i området.

7 Bommestadmoa ligger like sør for E 18, øst for Lågen. Det har vært tatt ut en god del masse fra forekomsten. Snittene viser at avsetningen har en kompleks oppbygging. Breelvmateriale av sand og grus veksler med materiale med morenepreg. Store variasjoner i korngraderingen mellom de forskellige snittene, fra sanddominert materiale til materiale med grus og noe stein. Det er registrer 3 massetak like ved hverandre. I massetak nr. 3, som er det største, er det bygget et asfaltanlegg. Dette massetaket er nå nedlagt, mens de 2 andre er i sporadisk drift.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I Larvik kommune er det registret 3 pukkforekomster. Tjølling pukkverk nr. 501 og Hedrum pukkverk nr. 511, er i drift. Forekomsten A/S Granitt nr. 502 er tippmassene fra blokksteins-bruddene som er prøvetatt med tanke på utnyttelse. Alle tre forekomstene ligger i bergarten larvikitt. 511 Hedrum pukkverk og 501 Tjølling pukkverk eksporterer pukk og er registrert som nasjonalt viktige forekomster. Fra natursteinsforekomsten i Tvedalen (502) eksporteres kystsikringsstein som også er angitt som nasjonalt viktig.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. I tillegg er spesielt viktige forekomster registrert som henholdsvis nasjonalt- eller regionalt viktige. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Larvik kommune viser at det i 1999 ble tatt ut 848.100 tonn pukk i Larvik. 58 % av pukken ble eksportert, hovedsakelig til England, men også til Nederland, Tyskland og Sande kommune. Det ble tatt ut 19.600 tonn med sand og grus. Av dette ble 7.800 tonn eksportert til Sande. Med import på 30.000 tonn pukk og 26.000 tonn grus ble totalforbruk av sand, grus og pukk 424.600 tonn. Det svarer til 10.6 tonn per innbygger. 64% av det totale forbruket ble brukt til veggrus, 18% til vegdekke, 12% til andre formål som bl.a. fyllmasse og 6% til betongtilslag.


Denne utskriften ble generert 07.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse