Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Vestfold (07) Velg et annet fylke
Kommune: Sande (0713) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.04.12.2006


Byggråstoffsituasjonen

I Sande kommune er det registrert 7 forekomster. 5 av disse er til sammen volumberegnet til 5,3 mill. m³. Dette tilsier at kommunen er den nest største gruskommunen i fylket, men må likevel betegnes som nokså fattig på sand og grus. Forekomstene i Sande er vesentlig knyttet til det samme randtrinnet som Svelvikryggen. I de fleste forekomstene har materialet delvis morenepreg og har derfor begrenset anvendelsområde. Det er i alt registrert 5 massetak. I to er det sporadiske uttak av masser, mens de 3 andre er nedlagt. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 2,7 mill. m3, en reduksjon på 48 %.

Forekomstene 4 Gran (2,8 mill. m³) og 3 Ås (0,7 mill. m³) ligger like nord for Sande sentrum. Gran er den største. Den henger sammen med Ås og er skilt fra denne bare ved at E18 går i mellom. I forekomst 3 er det tatt ut mye masse og en stor del av forekomsten er utdrevet. Det resterende forekomstarealet er stort sett båndlagt av bebyggelse og veger. Massene i forekomsten har morenepreg. I forekomst 4 er «grusryggen» dekket av marine avsetninger, silt og leire, på sidene. Skal en få oversikt over volum og materialsammensetningen i forekomsten må det utføres undersøkelser ved bruk av boringer og seismikk.

Forekomst 1 Kalmoen (1 mill. m³) ligger ca 4 km nordvest for Sande sentrum. Snitt i massetaket viser at avsetningen er en blanding av sortert sand og grus og masser med morenepreg. Om denne materialsammensetningen gjelder hele forekomsten er usikkert.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I Sande kommune er det registrert 4 pukkforekomster. Nr. 502 Hanekleiva er i drift og er regnet som en regionalt viktig forekomst. I 1997 var det sporadisk drift i nr. 508 Sando pukkverk A/S, men dette bruddet er nå nedlagt. Nr. 503 Kløvstad er et nedlagt brudd i kalkstein. 501 Orhus er et mulige, fremtidig uttaksområde. Dette området har tidligere vært vurdert til uttak av pukk, men arealkonflikter stoppet videre planer.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Sande kommune viser at det i 1999 ble produsert 430.300 tonn pukk i Sande kommune. Drøye 60% av dette var uttak i traséen til nye E18. Med import av 114.000 tonn pukk og 49.400 tonn sand og grus ble det totale forbruket 593.800 tonn. Det tilsvarer 81.5 tonn per innbygger, et tall som er kunstig høyt. Nybygging av E18 og ny jernbanetrase er årsaken til dette. 70% av det totale forbruket ble brukt til veggrus, 21% til andre formål som bl.a. fyllmasse, 8% til betongtilslag og 1% til vegdekke.


Denne utskriften ble generert 07.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse