Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Vestfold (07) Velg et annet fylke
Kommune: Re (0716) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.30.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

Re kommune har lite sand og grus. Det er kun registret 3 forekomster med sand og grusavsetninger og 3 uttak i ur/skred og forvitringsmateriale. De tre sand og grusforekomstene er til sammen anslått til knapt 2 mill. m³. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 0,9 mill. m3, en reduksjon på 48 %.

Forekomst 1 Bjørndalen (1,7 mill. m³) som ligger nord-vest i kommunen, utgjør nesten hele kommunens beholdning av sand og grus. Det er 3 store massetak i forekomsten. Massetak nr. 1 er i sporadisk drift, nr. 2 i drift og nr. 3 nedlagt. Store volum sand og grus er tatt ut i forekomsten. Det er stor variasjon i materialsammensetningen innen forekomsten, fra godt sortert og lagdelt sand og grus, til tykke pakker av silt med underliggende sand. Massene blir i dag benyttet til produksjon av takstein ved Icopals fabrikk i Håsken.

Forekomst 3 er en liten breelvvifte ved Bakerød som består av sand og grus. Fjellet er blottet i bunnen og i sidene av massetaket, og mektigheten er beskjeden. Forekomstene 2, 4 og 5 er steder med uttak av ur/skred og forvitringsmasser, sannsynligvis benyttet som fyllmasse. Spesielt i forekomst nr. 5 ved Rove, like nord for Solberg kirke, er store mengder tatt ut.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert 3 pukkforekomster i kommunen. Himberg pukkverk nr. 503 er i drift og er vurdert som en regionalt viktig forekomst. Bruddet drives i bergartene syenitt og dioritt. De to pukkforekomstene er Barkost nr. 501 og Langøya nr. 502. I Barkost er det åpnet et lite brudd, hvor det er sporadiske uttak i bergarten rombeporfyr. I bruddet på Langøya, hvor det tidligere har vært produsert kalk til sementproduksjon, er det nå etablert lagring for spesialavfall, og uttaket av kalkstein blir i dag benyttet i deponiet.


Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. I tillegg er spesielt viktige forekomster registrert som henholdsvis nasjonalt- eller regionalt viktige. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Re kommune viser at det i 1999 ble produsert 185.000 tonn pukk. 60.000 tonn pukk ble tatt ut og brukt på Langøya som gjenfyllingsmasse i 1999. Nesten alt det resterende ble eksportert til nabokommuner og til Danmark. Det ble importert 15.000 tonn pukk fra Horten og 500 tonn pukk fra Tønsberg. Totalforbruket ble på 79.500 tonn. 12 % av forbruket gikk til veggrus og de resterende 88 % til gjenfylling på Langøya og annen fyllmasse. Dette tilsvarer vel 10 tonn per innbygger.


Denne utskriften ble generert 07.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse