Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Vestfold (07) Velg et annet fylke
Kommune: Andebu (0719) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.23.10.2006


Byggråstoffsituasjonen

I Andebu er det registrert åtte sand- og grusforekomster og tre skred-/forvitringsforekomster. Fem av forekomstene er volumberegnet til ca. 3 mill. m3. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 1,7 mill. m3, en reduksjon på 41 %.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Ingen av sand- og grusforekomstene er vurdert som meget viktig, fire (1 Håsken, 2 Solvang, 3 Sønset søndre og 11 Korpefjellet) er vurdert som viktige, resten som lite viktig.

Forekomst 1 Håsken (1,6 mill. m3) er den største sand- og grusforekomsten, men store deler av forekomsten synes å bestå av relativt finkornige masser. Avsetningen har dessuten gjennomgående liten mektighet. Icopal har sementstøperi i det gamle massetaket, men tar råstoffet fra forekomst 1 Bjørndalen i Ramnes kommune. Et lite massetak (nr. 2) i den sør-vestlige delen av forekomsten er i drift. Her tas det ut små mengder sand og grus sammen med urmasser som knuses.

Forekomst 2 Solvang (0,6 mill. m3) består av materiale med svært varierende kvalitet. I enkelte snitt forekommer sand og grus mens det like ved kan være bare sand. Lommer av silt og leire forekommer. Store deler av forekomsten er utdrevet og på det gjenværende arealet vil eventuelle uttak raskt komme i konflikt med bebyggelse og veg. I dag forekommer små uttak i massetak nr. 2.

Forekomst 3 Sønset søndre (0,5 mill. m3) er avsatt på vestsiden av en fjellrygg. Fjelltopografien og dermed mektigheten på sand- og grusavsetningen varierer mye. Det er også store variasjoner i korngraderingen på massene over korte avstander. Det er et massetak i drift i forekomsten. Snitt i dette viser både grovkornige masser med mye stein og grov grus og masser dominert av sand. Materialet har stort innhold av mekanisk sterke bergart (vedlegg 3). I den sør-østlige del av massetaket er det startet uttak av fjell til pukk. Dette er registrert som pukkforekomst nr. 501 Sønset pukkverk.

Kommunen synes i utgangspunktet å være selvforsynt med sand og grus, men må også i framtiden importere dette til betongproduksjon. Dersom det ikke blir funnet bergarter med egnet kvalitet til høyverdige formål i kommunen, vil også deler av pukkbehovet bli importert.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I Andebu kommune er det registrert to pukkforekomster. Sønset pukkverk, nr. 501, er i drift. Bruddet, som ligger i et massetak i en sand- og grusforekomst nr. 3 Sønset søndre, drives på bergarten larvikitt. Andebu pukkverk, nr 502, er nedlagt. Bruddet ligger i Storåsen, 2 km sørvest for Sønset pukkverk i bergarten rombeporfyr.

501 Sønset pukkverk vurderes som viktig, 502 Andebu pukkverk som lite viktig.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Andebu kommune viser at det i 1999 ble tatt ut 15.000 tonn sand og grus i Andebu. Av dette ble 11.100 tonn eksportert, hovedsakelig til Tønsberg. Det ble produsert 2.400 tonn pukk til eget forbruk. Fra Hof ble det importert 14.800 tonn sand og grus til betongproduksjon. Fra Stokke og Ramnes ble det importert henholdsvis 10.000 og 6.000 tonn pukk til vegformål. Totalt ble det brukt 37.300 tonn sand, grus og pukk i 1999. Dette utgjør 8.1 tonn per person. 40% av det totale forbruket ble brukt til betongtilslag, 27% til vegdekke, 24% til andre formål som bl.a. fyllmasse og 9% til veggrus.


Denne utskriften ble generert 08.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse