Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Vestfold (07) Velg et annet fylke
Kommune: Nøtterøy (0722) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.23.10.2006


Byggråstoffsituasjonen

I Nøtterøy kommune er det ikke registrert noen sand- og grusforekomster med eget nummer i databasen. En vanlig avsetningstype er imidlertid strandavsetninger som består av sorterte løsmasser av sand og grus. Disse har vanligvis liten mektighet, 0,5 - 2 m, og er sjelden aktuelle for store uttak av masser. Mindre uttak til lokale formål kan være aktuelle i disse avsetningene.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Nøtterøy pukkverk nr. 501, er den eneste, registrerte pukkforekomsten i kommunen. Bruddet, som er i drift, ligger i bergarten larvikitt. Opplysninger fra kommunen viser at pukkverket har reserver for minst 20 års drift. Et eventuelt behov for sand og grus må dekkes ved import.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Nøtterøy kommune viser at det ble knust ned 83.500 tonn til pukk i kommunen i 1999. En tredjedel av dette ble eksportert til Tjøme. Kommunen hadde ingen import og totalforbruket av pukk var 56.700 tonn. Per innbygger i kommunen tilsvarer dette 2.9 tonn. 49% av det totale forbruket ble brukt til veggrus og 51% gikk til andre formål som bl.a. fyllmasse.


Denne utskriften ble generert 07.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse