Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Telemark (08) Velg et annet fylke
Kommune: Seljord (0828) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.16.11.2004


Byggråstoffsituasjonen

Seljord kommune har 40 registrerte sand- og grusforekomster og 5 steintipper. 17 av sand- og grusforekomstene er anslått å inneholde 14,2 mill. m3. De 23 sand- og grusforekomstene det ikke er utført volumanslag for, har usikker utbredelse, liten mektighet, ugunstig kornfordeling eller er punktlokaliseringer av massetak i morenemasser. Steintippene er ikke med i volumanslagene, men der totale volum er oppgitt av kraftutbyggeren, er dette gjengitt i beskrivelsen av forekomsten.

Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 5,9 mill. m3, som bare er 42 % av det totale volum.

Forekomstene ligger spredt over hele kommunen, men de største og viktigste ligger i den sørlige delen, ved nordre og søndre ende av Seljordvatnet. De fleste sand- og grusforekomstene er breelv- og/eller elveavsetninger, ofte med liten mektighet over grunnvannsspeilet. Enkelte grusige moreneavsetninger er også registrert. Flere store forekomster er båndlagt av bebyggelse og veger. Dette gjelder spesielt i området ved Seljord sentrum.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

De største forekomstene er 8 Seljord sentrum, 3 Skarkevju og 14 Århus med over 2 mill. m3. Det er liten uttaksaktivitet i kommunen i dag og den viktigste forekomsten er 6 Raudgjuv hvor det knuses masser i ei grov breelvvifte. 3 Skarkevju kan inneholde masser godt egnet til forskjellige formål og er derfor også vurdert som meget viktig, selv om det må oppfølgende undersøkelser til for å bestemme kvaliteten. I 19 Siljudale er det tidligere tatt ut mye masse, men massetaket er nå nedlagt. Det er imidlertid masser igjen i forekomsten som derfor er vurdert som viktig.
Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I Seljord er dette behovet dekket ved å utnytte steintippene fra kraftverksutbyggingen. Dette kan fortsatt gjøres, både fra eksisterende og nye tipper, eller man kan vurdere å etablere fjelluttak for produksjon av pukk.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Telemark i 1999 viser at det i Seljord ble tatt ut 5.000 tonn sand og grus. I tillegg ble det importert 2.600 tonn pukk fra Tokke, og 16.700 tonn sand og grus, hovedsakelig fra Bø. Dette gir et totalforbruk av sand, grus og pukk i 1999 på 24.300 tonn, noe som tilsvarer 8.2 tonn per innbygger.


Denne utskriften ble generert 29.04.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse