Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Telemark (08) Velg et annet fylke
Kommune: Tokke (0833) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.16.11.2004


Byggråstoffsituasjonen

I Tokke kommune er det registrert til sammen 60 forekomster. Av disse er 46 sand- og grusforekomster, 12 steintipper fra kraftverksutbygginger og 2 pukkforekomster. Til tross for mange forekomster har kommunen begrensede mengder sand og grus egnet for byggetekniske formål. Til sammen er det registrert 6,8 mill. m3 sand og grus fordelt på 14 volumberegnede forekomster. De øvrige forekomstene er punktlokaliseringer av massetak i morene eller vanskelig avgrensbare forekomster hvor egenskapene for veg- og betongformål er usikre. Volumet av steintippene er ikke medregnet, men der det totale volum oppgitt av kraftutbyggeren er dette gjengitt i beskrivelsen av forekomstene.

Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Etter denne modellen er det utnyttbare volum av sand- og grusforekomstene i kommunen redusert til 3,8 millioner m3.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Den største og viktigste grusforekomsten er 5 Huvestad som ligger sentralt i kommunen og er sammen med 8 Gåstjønnslettene, steintippen 50 Eidsborg og de to nystartede pukkverkene 501 Kvålsgrenda og 502 Rogdeli klassifisert som meget viktige ressurser i kommunen.

5 Huvestad er beregnet å inneholde over 2 mill. m3 tildels grove masser godt egnet for knusing. I forekomst 8 Gåstjønnslettene er det tatt ut noe masse som synes å være egnet til forskjellige formål. Dette bør undersøkes nærmere for å bestemme mengde og kvalitet på massene. Andre store forekomster er 25 Vistad med 1,6 mill m3. Deler av denne er bebygd, men resten bør undersøkes nærmere for å vurdere mulighetene for utnyttelse. 21 Åslandsmoen med 518 000 m3 og 23 Haugsevje med 187 000 m3, ligger også i samme området og utgjør dermed tyngdepunktet for sand og grusreservene i kommunen. Disse forekomstene er mindre aktuelle for uttak på grunn av bebyggelse. Forekomst 26 Mo med 683 000 m3 bør undersøkes nærmere for å bestemme egenskaper og egnethet for tekniske formål. Forekomsten er anslått å inneholde vel 100 000 m3 og kan være et aktuelt framtidig uttaksområde. Forekomst 1 Gåstjønn har vært viktig i forsyningen av betongtilslag i kommunen. Det er tatt ut betydelige mengder fra forekomsten, men uttakene er nå nedlagt. Det er likevel noe masse igjen som bør utnyttes.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I Tokke er det åpnet to fjelluttak for produksjon av pukk. Begge vil ha stor betydning for råstofftilgangen i distriktet. Flere steintipper fra kraftutbygginger i kommunen er tidligere blitt utnyttet, og har bidratt til å dekke behovet for grove, knuste masser. I dag er det drift i en av steintippene, men andre bør også vurderes som framtidige uttaksområder.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk for 1999 viser at det i Tokke ble knust 18.700 tonn pukk fra steintipper. Av dette ble halvparten eksportert til nabokommunene. I tillegg ble det tatt ut 21.300 tonn sand og grus som ble brukt eller videreforedlet i kommunen. Samme år ble det importert 2.100 tonn fra Kviteseid og Vinje. Dette gir et totalforbruk av sand, grus og pukk på 32.800 tonn. Noe som tilsvarer 12,9 tonn per innbygger.


Denne utskriften ble generert 29.04.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse