Norsk versjon
THE NATURAL STONE DATABASE
Deposit Area 1101 - 614
(Last updated 28.mai.2017)

Name of Deposit Area : Ulvhus
(Object Id : 1101,614,00,00)

Location
County : Rogaland (11) Municipality : Eigersund (1101)
Map 1:50000: Bjerkreim (1212-2) Map 1:250000: Stavanger
Marking point: Longitude: 5.8747480 Latitude: 58.4984700
EU89-UTM Zone 32 (Coordinates IS confirmed)
X-coord: 317883 m. Y-coord: 6488445 m.

Commodity
Main Type: Granite and other igneous rocks Sub Type: Anorthosite
Brickstone(Y/N): N
Production
Activity: Exploration Reserves:
Prod. method: Production:
Prod. status: Not yet active Volume of dump:

Importance
Public: Not Assessed (reg. 21.03.2017)
Economical: Very significant , (Confirmed 25.apr.2003 by Tom Heldal)
Historical: No , (Confirmed 17.feb.2010 by Leif Furuhaug)

Products
Commercial Name Product description
Hellvik anortositt Classification :Massive blocks Colour :Brown
Play of colours :Blue Uniformity :Medium good
Lithology :Anorthosite Grain size :Coarse grained (> 3 mm)

Mineralogy:
Plagioclase Major mineral (>10%)
Pyroxene Subordinate mineral (1-10%)
Sericite Accessory mineral (<1%)
Ilmenite Accessory mineral (<1%)
Chlorite Accessory mineral (<1%)
Magnetite Accessory mineral (<1%)

Operations
From - To Activity Comments
2001 - 2001 Inspection Company/Institution :NGU
2002 - 2002 Detail mapping Company/Institution :Granit 1893 AS

Deposit rock
Lithology: Weathering colour:
Era: Proterozoic Period: Neoproterozoic
Dating: Method:
Genesis: Magmatic Form: Irregular
Main texture: Structureless
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Proterozoic Period:
Province: South Norwegian Basement Province
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex: Egersund Anorthosite Complex
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Description
Brytning av bygningsstein i anortosittene rundt Sirevåg foregikk allerede på begynnelsen av 1900-tallet, men dette omfattet kun småskala brytning til lokale markeder. I 1993 startet geologiske undersøkelser med sikte på å vurdere forekomstpotensialet i lys av dagens eksportmarked, og regulær steinproduksjon startet i 1996 (Sirevåg) og 2002 ved Krokavatnet (Hellvik). Forekomsten ved Ulvhus har aldri vært gjenstand for noen drift. Anortositt er en bergart som skal ha mer enn 90 % feltspat (plagioklas). Andre mineraler er i hovedsak pyroksen og jern-titan oksyder. Anortosittens verdi er først og fremst knyttet til fargespill i feltspatkrystallene, som fremkommer ved refleksjon av lys fra ørsmå lameller internt i dem. Fargespillet kalles labradorisering, og forekommer i plagioklas feltspat der andelen kalsium og natrium er omtrent lik (plagioklasvarianten labradoritt). Fargespillet er som oftest blått til blåfiolett, men kan også gå over i grønt, gult eller rødt. Størrelsen på krystaller med slikt fargespill kan variere fra noen millimeter til titalls centimeter. Anortositt med fargespill finnes i større deler av anortosittene mellom Hellvik og Ogna, men de opptrer i uregelmessige forekomster som er omgitt og dels infiltrert av anortositt uten fargespill - en svakt omvandlet variant som inneholder opptil 1 mm store hvite til grønne prikker av leirmineraler og kloritt.. I tillegg til variasjonene i farge og mineralogi er forekomstene også ujevne når det gjelder sprekker og stikk som bidrar til å redusere blokkstørrelse og utnyttelsesgrad. Disse er typisk knyttet til større sprekkesoner som er markert ved dalsøkk og andre fordypninger i landskapet. Den sterkt varierende geometrien til de interessante partiene og dels uforutsigbare opptreden av omvandlingsfenomener gjør at kartlegging må gjøres i stor detalj for vurdering av drift, noe som også er blitt gjort for noen områder. Ulvhusforekomsten består av flere "kropper" med attraktiv type anortositt, og de sentrale av disse opptrer såpass sammenhengende at det kan være grunnlag for drift. To hovedområder kan synes å være store nok og av god nok kvalitet til å være økonomisk drivverdige. Disse områdene inneholder henholdsvis 600 000 m3 og 325 000 m3 bruttoressurser. Områdene ligger begge gunstig til i forhold til den fredede "Vestlandske Hovedvei", skjermet for innsyn av omkringliggende relativt høye knauser.
Location
Ulvhusforekomsten ligger i Hå kommune, ca. 3 km i luftlinje nord for Hellvik. Forekomsten ligger ca. 3-500 meter nordøst for Vestlandske hovedvei, som i dag er vernet som tursti.

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Bjerkgård, Terje; Heldal, Tom; Kjølle, Idunn; Lund, Bjørn; Meyer, Gurli; Schiellerup, Henrik , 2003
Natursteinsundersøkelser i Egersund-Ogna anortositt-kompleks: Status våren 2003
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2003.030;17 pages
Abstract:
I området mellom Egersund og Ogna opptrer partier av anortositt hvor feltspatkrystallene har en bestemt sammensetning som gjør at den får et fargespill, spesielt i blått. Dette fargespillet har gjort steinen svært attraktiv på det internasjonale markedet, på samme måte som larvikitten i Larvik-området. En rekke forekomster er påvist og to bedrifter har etablert seg i området. I samarbeid med Rogaland Fylkeskommune har NGU siden 2000 utført kartlegging av anortositten i Egersund-Ogna området med hensyn på natursteinspotensialet. Totalt er det nå kartlagt ca. 75 km2 i dette området. Dette har resultert i at det er påvist en rekke forekomster som er svært interessante med tanke på natursteinsdrift. De ligger alle innenfor et kjerneområde på 40 km2 som strekker seg fra Brusand i vest til stredet mot Eigerøya, sør for Hellvik, i øst. De påviste forekomstene har et potensiale for et uttak av anslagsvis 24 mill. kbm. stein av god kvalitet. Dette er et foreløpig anslag som ikke basert på detaljert kartlegging, men forteller med all tydelighet hvor viktige disse steinressursene er økonomisk sett. Det er derfor meget viktig at spesielt disse områdene ikke reguleres til andre formål, eventuelt at de avsettes nettopp til drift på naturstein. Det kan også være andre interessante forekomster vi ikke har avgrenset så langt, innen det som vi har definert som kjerneområde. På dette grunnlag anbefales det at innen hele kjerneområdet blir gjort detaljert kartlegging f området båndlegges til andre formål enn drift på naturstein.


The fact sheet was created on 02.05.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway