Norsk versjon
THE NATURAL STONE DATABASE
Deposit Area 1648 - 605
(Last updated 06.feb.2024)

Name of Deposit Area : Solem
(Object Id : 1648,605,00,00)

Location
County : Sør-Trøndelag (16) Municipality : Midtre Gauldal (1648)
Map 1:50000: Budal (1620-4) Map 1:250000: Røros
Marking point: Longitude: 10.4701340 Latitude: 62.9455050
EU89-UTM Zone 32 (Coordinates IS confirmed)
X-coord: 574600 m. Y-coord: 6980369 m.

Commodity
Main Type: Soapstone and serpentinite Sub Type: Soapstone
Brickstone(Y/N): N
Production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Prod. method: Open pit mining Production:
Prod. status: Disused, closed Volume of dump:

Importance
Public: Not Assessed (reg. 21.03.2017)
Economical: Could be significant , (Confirmed 28.jan.2005 by Tor Grenne)
Historical: Yes , (Confirmed 28.jan.2005 by Tor Grenne)

Products
Commercial Name Product description
Solem kleberstein Classification :Massive blocks Colour :Bluish
Play of colours : Uniformity :Good
Lithology :Soapstone Grain size :Fine grained (< 1 mm)

Mineralogy:
Carbonate Major mineral (>10%)
Talc Major mineral (>10%)
Chlorite Major mineral (>10%)
Magnetite Subordinate mineral (1-10%)

Operations
From - To Activity Comments
1878 - 1891 Regular production Company/Institution :Domkirkens restaureringarbeider
Drift i sydlige del av forekomsten.
2000 - 2000 Core drilling Company/Institution :NDR/NGU
Fire borhull nord for NDR-bruddet.
2002 - 2003 Detail mapping Company/Institution :NDR/NGU
Geologisk kartlegging, geofysikk (magnetometri), grøfting og prøveuttak av blokk.

Deposit rock
Lithology: Soapstone Weathering colour:
Era: Period:
Dating: Method:
Genesis: Metamorphic formation Form: Lens
Main texture:
Main grain size: Fine grained (< 1 mm) Main alteration:
Strike/Dip: 20 / 70 Direction: 170
Plunge: 50
Stratigraphic classification of host rock
Era: Period:
Province: Caledonides
Geotec.unit: Trondheim Nappe Complex
Tectonic complex: Gula
Igneous complex:
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Description
Klebersteinen ved Solem danner to linseformede kropper som ligger etter hverandre og strekker seg til sammen ca. 250 meter i nord-nordøstlig retning med en bredde på opp til 40 meter. Forekomsten er omgitt av amfibolitt/grønnstein og ulike glimmerskifre tilhørende Gualgruppen. Klebersteinen er av en gråblå, finkornet type med omtrent like deler talk, kloritt og karbonat samt noe magnetitt. Den har oftest et massivt utseende, men særlig i vestlige partier er det utviklet en svak foliasjon. Både uregelmessige og rette årer av talk og karbonat er vanlige, men åretykkelse og åretetthet varierer mye. Foliasjonen er sterkest langs kanten av forekomsten. Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) tok ut noe stein fra et brudd i den sydvestlige del av forekomsten på slutten av 1800-tallet. Solemskleberen ligner mye på stein fra de gamle domkirkebruddene ved Bakkaunet og Klungen/Øye og var kjent for sine spesielt gode egenskaper som ornamentstein. Den ble benyttet på steder hvor det ble stilt ekstra krav til steinen på grunn av detaljer i utsmykningen, bl.a. i høyalteret og døpefonten. Steinen i det gamle bruddet er imidlertid til dels noe skifrig og har mye talkårer, noe som trolig har gitt problemer med å ta ut større blokker. Mye av det opprinnelige bruddet er gjenfylt av skrotstein og andre løsmasser som senere er sterkt overgrodd. Det finnes også et par mindre blotninger av kleberstein i bekken, men her er det ingen spor av tidligere drift. Størstedelen av forekomsten finnes under dyrket mark NNØ for bruddet hvor klebersteinen er dekket av mellom 0,5 og 4,5 meter tykke løsmasser. NGU og NDR gjennomførte omfattende kartlegging av denne delen av forekomsten i perioden 2000-2003. Arbeidet omfattet kjerneboring, geologisk kartlegging, geofysiske målinger (magnetometri), samt delvis avdekking og grøfting. Det ble gjennomført prøveuttak av blokk i to av de antatt beste partiene av forekomsten. Steinen fra prøveuttakene har ingen synlig foliasjon, og synes å være av bedre kvalitet enn den som er tatt ut i det gamle bruddet sydvest i forekomsten hvor det er en svak foliasjon. Prøvehugging viser meget gode egenskaper til utforming av fine detaljer i ornamentstein. Blokkene deler seg imidlertid i mindre stykker kort tid etter saging. Dette skyldes tynne, relativt rette, årer bestående av bare talk, som gir dårlig holdfasthet og til dels åpne mikrosprekker. Disse årene er vanskelig å se på overflaten, men er ødeleggende for maskinelt uttak av større blokk. Forekomsten vurderes derfor som ikke drivbar dersom en forutsetter moderne driftsmetoder.
Examples
Kleberstein fra Solem ble brukt til restaureringen av Nidarosdomen i perioden 1878-1893. Steinen var av meget god kvalitet til hugging og ble benyttet til ornamentstein hvor det var særlig store krav til utforming av fine detaljer, blant annet i høyalteret og døpefonten.
Historical significance
I perioden 1878-1893 ble det tatt ut kleberstein i små mengder til restaurering av Nidarosdomen fra et brudd ved Skultbekken i den nordlige del av forekomsten. Steinen var av meget god kvalitet til hugging og ble benyttet til ornamentstein hvor det var særlig store krav til utforming av fine detaljer, blant annet i høyalteret og døpefonten. Den var spesielt godt egnet også på grunn av fargen og strukturen, som var nokså lik den typiske trondheimskleberen som ble benyttet i Nidarosdomen gjennom Middelalderen. Driften opphørte trolig på grunn av problemer med å få tilfredsstillende blokkstørrelse. Det er ikke kjent spor etter eldre utnyttelse av kleberstein herfra.
Location
Forekomsten ligger i nedre del av Budalen i Midtre Gaulfdal kommune. Det gamle bruddet ligger ved Skultbekken, ca. 300 mter SV for gården Solem (Sørgarden), tett ved en traktorveg langs sørenden av et jorde ovenfor hovedvegen. Størstedelen av forekomsten ligger under dyrket mark nord for bruddet.

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Grenne, Tor; Heldal, Tom; Lauritsen, Torleif; Dalsegg, Einar , 2004
Klebersteinsundersøkelser ved Solem i Budalen, Midtre Gauldal kommune
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2004.022;19 pages
Abstract:
Klebersteinsforekomsten ved Solem i Budalen er kartlagt og testet med hensyn til blokk-kvalitet for Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR). NDR tok ut noe stein fra et brudd i den sydlige del av forekomsten på slutten av 1800-tallet. Steinen var kjent for sien gode egenskaper som ornamentstein. Begrenset kjerneboring i 2000 ble fulgt opp emd geologisk kartlegging og geofysiske målinger (magnetometri) i 2002, og supplerende målinger ble gjort i2003. Undersøkelsene viser at klebersteinen danner to linseformede kropper som ligger etter hverandre og strekker seg til sammen ca. 250 meter i nord-østlig retning med en bredde på opp til 40 meter. Utvalgte deler av forekomsten ble avdekket og kartlagt langs tversgående grøfter og mindre flater i 2003. På grunnlag av kartleggingen ble det gjennomført prøveuttak av blokk i to av de antatt beste partiene av forekomsten. I begge uttakene er steinen av en gråblå, finkornet type bestående av talk, kloritt, karbonat og magnetitt, og med sin farge og uregelmessige talk-karbonatårer ligner den mye på stein fra de gamle domkirkebruddene ved Bakkaunet og Klungen/Øye. I farge og sammensetning ligner den også på restaureringsstein fra Brubakkforekomsten på Kvikne, men den er mer finkornet og har mer årer enn Kvikne-stein. Steinen fra prøveuttakene har ingen synlig foliasjon, og synes å være av bedre kvalitet enn den som er tatt ut i det gamle bruddet sydvest i forekomsten hvor det er en svak foliasjon. Prøvehugging viser meget gode egenskaper til utforming av fine detaljer i ornamentstein. Prøveuttakene viser imidlertid at blokkene deler seg i mindre stykker kort tid etter saging. Dette skyldes tynne, relativt rette, årer bestående av bare talk, som gir dårlig holdfasthet og til dels åpne mikrosprekker. Disse årene er vanskelig å se på overflaten, men er ødeleggende for maskinelt uttak av større blokk. Forekomsten vurderes derfor som

Lauritsen, Torleif; Grenne, Tor , 2003
Geofysiske og geologiske undersøkelser av Solem klebersteinsforekosmt, Midtre Gauldal kommune, Sør-Trøndelag
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2003.003;32 pages
Abstract:
NGU har på oppdrag fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) utført geofysiske og geologiske undersøkelser av Solem klebersteinsforekomst. NFR ønsket på bakgrunn ab kjerneboringer i 2000 å få undersøkt utbredelsen av klebersteinen under overdekket ved hjelp av magnetiske bakkemålinger og geologisk kartlegging. Arbeidet ble utført i oktober 2002. Det er også utført petrofysiske laboratoriemålinger på bergartsprøver og borkjerneprøver i området. Dette for å finne hvilke bergarter som bidrar til anomalibildet. Målingene viser at klbersteinen er klart mer magnetisk enn andre påviste bergarter i området. En sannsynlig og to mulige forekomster av kleber blokkstein er påvist ved undersøkelsene. Forekomstene har form av linser med bredde inntil 50 meter og lengde mellom 60 og 100 meter. Forekomstene ligger mindre enn 130 meter fra bilvei, i skrånende terreng som består i hovedsak av dyrket mark med tynt jorddekke. Kvaliteten av klebersteinen er ukjent i den nordlige og den østlige forekomsten på grunn av fullstendig overdekning. I den sylige forekomsten er det størst potensiale for lite oppsprukket og massiv stein i dens nordlige halvdel. Kvaliteten av klebersteinen i de tre forekomstene kan kartlegges med avdekking, rensking og prøvetaking langs grøfter på tvers av lengdeutstrekningen, eventuelt med tillegg av kjernboring for å teste variasjonene dypere under fjelloverflaten.

Heldal, Tom , 2000
Kjerneboring av klebersteinsforekomst ved Solem, Budal i Sør-Trøndelag
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2000.133;7 pages
Abstract:
Boringene viste at klebersteinen på Solem har en interessant utbredelse og at den er av gjennomgående god kvalitet for hugging. Men den inneholder mye talk-karbonatårer og sprekker - noe som indikerer at det kan være vanskelig å få ut tilstrekkelige mengder med bra blokkstørrelser. Følgelig betraktes enhver videre undersøkelse av forekomsten som et prosjekt med høy risoko for mislykket resultat. Det anbefales ikk flere undersøkelser før andre alternativer er bedre klarlagt.

Storemyr, Per , 1997
The stones of Nidaros. An applied weathering study of Europe's northernmost medieval cathedral
;NTNU, institutt for arkitekturhistorie;AVHANDLING;Doktor ingeniøravhandling; No.1997:92;374 s. pages
Abstract:
Dr.ing. avhandling

Name of Locality : NDR-bruddet
(Object Id : 1648,605,01,00)

Location
County : Sør-Trøndelag (16) Municipality : Midtre Gauldal (1648)
Map 1:50000: Budal (1620-4) Map 1:250000: Trondheim
Marking point: Longitude: 10.4695380 Latitude: 62.9454130
EU89-UTM Zone 32
X-coord: 574570 m. Y-coord: 6980359 m.

Commodity
Main Type: Soapstone and serpentinite Sub Type: Soapstone
Brickstone(Y/N):
Production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Prod. method: Open pit mining Production:
Prod. status: Disused, closed Volume of dump:

Importance
Historical: Yes , (Confirmed 31.jan.2005 by Tor Grenne)

Information(s) in free text format
Description
Lite reustareringsbrudd for Nidarosdomen, drevet 1878-1893.

Fieldsamples
Sample No. Sample type Miscellanrous
TG-02-72 Bedrock
Comment :Kleberstein

Name of Locality : Sydlige forekomst, senter
(Object Id : 1648,605,02,00)

Location
County : Sør-Trøndelag (16) Municipality : Midtre Gauldal (1648)
Map 1:50000: Budal (1620-4) Map 1:250000: Trondheim
Marking point: Longitude: 10.4701340 Latitude: 62.9455050
EU89-UTM Zone 32
X-coord: 574600 m. Y-coord: 6980369 m.

Commodity
Main Type: Soapstone and serpentinite Sub Type: Soapstone
Brickstone(Y/N):
Production
Activity: Exploration Reserves:
Prod. method: Production:
Prod. status: Volume of dump:


Information(s) in free text format
Description
Senterkoordinat i sydlige del av forekomsten ("område A").

Name of Locality : Nordlige del av forekomst, sen
(Object Id : 1648,605,03,00)

Location
County : Sør-Trøndelag (16) Municipality : Midtre Gauldal (1648)
Map 1:50000: Budal (1620-4) Map 1:250000: Trondheim
Marking point: Longitude: 10.4708750 Latitude: 62.9465300
EU89-UTM Zone 32
X-coord: 574635 m. Y-coord: 6980485 m.

Commodity
Main Type: Soapstone and serpentinite Sub Type: Soapstone
Brickstone(Y/N):
Production
Activity: Exploration Reserves:
Prod. method: Production:
Prod. status: Volume of dump:


Information(s) in free text format
Description
Senterkoordinat i nordlige del av forekomsten ("område B").


The fact sheet was created on 25.04.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway