English version
NATURSTEINSDATABASEN
Forekomstområde 1859 - 604
(Sist oppdatert 23.apr.2013)

Navn på forekomstområde : Vikten
(Objekt Id : 1859,604,00,00)

Lokalisering
Fylke : Nordland (18) Kommune : Flakstad (1859)
Kart 1:50000: Flakstad (1031-2) Kart 1:250000: Svolvær
Markeringspunkt: Lengdegrad: 13.3219580 Breddegrad: 68.1241390
EU89-UTM Zone 33 (Koordinatene ER bekreftet)
X-koord: 430232 m. Y-koord: 7557652 m.

Materialtype
Hovedtype: Granitt og andre størkningsbergarter Subtype: Mangeritt
Murestein(Y/N): N
Produksjon
Aktivitet: Prospektering Reserver:
Prod. metode: Produksjon:
Prod. status: Tippvolum:

Betydning
Offentlig: Ikke vurdert (reg. 21.03.2017)
Økonomisk: Kan være viktig , (Stadfestet 06.des.2012 av Leif Furuhaug)
Historisk: Nei , (Stadfestet 06.des.2012 av Leif Furuhaug)

Produkt
Salgsnavn Produktbeskrivelse
Monzonite Klassifikasjon : Farge :
Fargespill : Homogenitet :
Litologi : Kornstørrelse :

Foto nr. 1 viser "Polert plate"

Forekomstbergart
Litologi: Forvitringsfarge:
Æra: Periode:
Datering: Metode:
Genese: Form:
Hovedtextur:
Kornstørrelse: Hovedomvandling:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Bergarten rundt Flakstadpollen er en del av et N-S gående belte med bergarter kartlagt som mangeritt. Bergarten er i store områder massiv og homogen med lite oppsprekning. Mangeritten er en del av Lofotbergartene, her porfyriske med feltspatt på opptil 2 cm størrelse. Matriksen er fra grov til middelskornet. Fargen på bergarten er nokså lys brunlig. Feltspattporfyrene har en blålig til fiolett fargetone. Mineralogi Hovedmineralet i bergarten er feltspatt og noen av krystallene viser et blålig fargespill. I tillegg opptrer små mengder pyroksen og underordnet litt oksider. Bruk Det er kun tatt småblokk av mangeritten for framstilling av polerte plater. Vurdering Bergarten er vakker i bruddflate med 2 – 3 cm store feltspatt porfyrer med fiolett farge på. Disse kommer ikke like klart fram på polert flate. Lokaliteten ligger vanskelig til i bratt lende langs veien, og er ikke gunstig til for større uttak. Bergartstypen kan bedre tas ut sør for Vareid langs østsiden av Flakstadpollen.
Historikk
Området ble undersøkt i 2006 i et samarbeidprosjekt mellom Granit og Kleber AS og NGU (Lindahl & Bjerkgård 2006). Nordland Mineral har etter det stått for uttak av småblokk og framstilling av polerte plater.
Beliggenhet
Det går vei til bygda Vikten fra veikryss på E10 på Vareid. Lokaliteten ligger ca. 1,5 km fra veikrysset på Vareid mot Vikten.

Bilde(r) fra forekomstområdet:
Foto nr. 1 viser "Bergflate"

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Lindahl, Ingvar ; Bjerkgård, Terje , 2006
Naturstein i Vesterålen og Lofoten
;Norges geologiske undersøkelse;RAPPORT;NGU-rapport; No.2006.092;23 s. sider
Abstrakt:
Kvarts-monzonitt med blå opaliserende kvarts i Hadsel: Denne er lovende og må vurderes etter det er laget polerte plater av den. Det mest interessante stedet for uttak er ved Ånnstad og i Ånnstaddalen hvor også de topografiske forholdene for drift ligger godt til rette. Anortositt ved Ytra Straumfjord, Eidsfjorden i Hadsel: Bergarten er meget pen og langs deler av fjorden har anortositten svak blålig og rødlig Schiller-effekt. Et sted i et tidligere grustak i bunnen av Ytre Straumfjord ligger forholdene meget godt til rette for uttak. Anortositt på Lofotodden i Moskenes: Anortositten har uregelmessig i kornstørrelse, dels med pegmatittisk utvikling. Den har lyse stikk og blekede bånd. Steinen viser ikke Schiller-effekt og er gjennomgående for mye oppsprukket for å være interessant som naturstein. Mangeritt ved Flakstadpollen i Flakstad: Mangeritten på østsiden av Flakstadpollen ei meget homogen over flere kilometer lands E10. Den er meget homogen med jevn tekstur massiv og lite oppsprukket. Mangeritten viser Schiller-effekt og er en meget vakker stein som naturstein. Monzonitt i Mortsund-området i Vestvågøy: Denne bergarten er meget homogen med brunlig fargetone i tekstur som monzonitten fra Lødingen Steinindustri AS. Undersøkelse av denne bergarten er gjort i et eget prosjekt innenfor Nordland Mineral (Lindahl 2006). De polerte platene som er framstilt fra de innsamlede småblokkene er ikke særlig godt polert. Prøvene må vurderes og testes i markedet. Om noe av dette materialet får positive tilbakemeldinger i markedet vil det naturlige neste skritt være større prøveuttak med fremstilling av plater i orienterte retninger.


Faktaarket ble generert 18.05.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse