Norsk versjon
THE INDUSTRIAL MINERAL DATABASE
Deposit Area 1917 - 303
(Last updated 24.nov.2006)

Name of Deposit Area : Rolla
(Object Id : 1917,303,00,00)

Location
County : Troms (19) Municipality : Ibestad (1917)
Map 1:50000: Astafjorden (1332-2) Map 1:250000: Narvik
Marking point: Longitude: 16.9924200 Latitude: 68.7437880
EU89-UTM Zone 33 (Coordinates IS confirmed)
X-coord: 580599 m. Y-coord: 7627100 m.

Commodity
Main Type: Silica Sub Type: Quartzite

Importance
Public: Little Importance (reg. 18.02.2015)
Economical: Minor interest , (Confirmed 25.jan.2005 by Jan Egil Wanvik)

Mineralization
Era: Period:
Dating: Method:
Genesis: Form:
Main texture: Min. distribution:
Main grain size:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Proterozoic Period:
Province: Caledonides
Geotec.unit:
Tectonic complex: Uppermost Allochton
Igneous complex:
Group: Bogen Group Formation: Bø Quartzite

Mineralogy
Relationship Mineral Amount
Not defined Quartz Major mineral (>90%)
Not defined Mica Subordinate mineral (1-10%)

Information(s) in free text format
Free text
På øya Rolla opptrer en opptil 500 m mektig, relativt ren kvartsitt som strekker seg i 12 km lengde tvers over øya fra Forså i syd til Fugleberget i nord. Den er en del forurenset av glimmer, men prøvetaking av Hultin (1970) indikerte muligheter for interessante kvaliteter, med Al2O3 -analyser på 0.5-0.8%. Frigstad (1973) som benevner forekomsten Fugleberg, var derimot mindre positiv og mente at forekomsten forringes av glimmerrike kvartsitter som veksler med de renere kvartsittsoner. Nyere undersøkelser ved Alnæs (1988) viser at kvaliteten varierer meget innen de enkelte kvartsittsonene. De soner som i felt kan se ut til å ha brukbar renhet, viser i snitt et Al2O3-innhold som er for høyt til å være av økonomisk interesse. Selv om et par av prøvene har et tilfredsstillende Al-innhold, representerer disse kun små mektigheter. En samleprøve Wanvik (2000) (JW97-177) fra det beste partiet der kvartsitten krysser Rv 848 gav 1.09% Al2O3. De beste partier har glimmerplan i en avstand på 10 cm - 1 m. Dertil ligger små biotittnåler parallellorientert og spredt i kvartsitten. Kvartsitt- og granatglimmerskifer opptrer også innimellom i kvartsitthorisonten. Sonen strekker seg videre sørover og gjenfinnes ved Balteskard på fastlandet.

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Wanvik, Jan Egil , 2001
Kvartsressurser i Troms fylke
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2001.081;68 pages
Abstract:
Rapporten gir en samlet oversikt over kvarts- og kvartsittforekomster i Troms fylke. Den baserer seg på en sammenstilling av tilgjengelig arkivmateriale i form av geologiske kart og rapporter. For å komplettere arkivmaterialet er det blitt gjennomført undersøkelser med prøvetaking for kjemisk analyse på en rekke nye lokaliteter, samt kontroll og supplerende undersøkelser på mange tidligere kjente forekomster. Kvartsitter opptrer i store deler av fylket, og til sammen 76 lokaliteter er omtalt. De aller fleste av disse er urene og tilfredstiller ikke dagens krav til ferrosilisiumråstoff. Noen få lokaliteter har mindre soner som kan være brukbare, men nødvendige volumer er ikke tilstede. En kvartsittenhet i Takelv- dal 3-4 mil øst for Finnfjord Smelteverk har interessante verdier og anbefales undersøkt nærmere. Kvartsganger opptrer konsentrert i Bardu-regionen. Til sammen 21 forekomster er omtalt. Av disse har det tidligere vært uttak på Neslia-forekomsten like sør for Sætermoen. Her gjenstår fremdeles mye kvarts, og forekomsten kan regnes som en fremtidig ressurs. Det anbefales å gjennomføre prøvetaking av Neslia- forekomsten og de viktigste and kvartsforekomstene med tanke på spesialanalyser for høyverdige bruksområder.

Alnæs, Lisbeth , 1988
En orienterende undersøkelse av utvalgte kvartsitter i Troms fylke.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.88.159;28 pages
Abstract:
Rapporten presenterer resultater fra befaring av kvartsitter i Troms fylke. 13 forekomster er undersøkt. Arbeidets primære mål har vært å danne seg et bilde av kvartsittens eventuelle egnethet som industrielt råstoff, i første rekke for ferrosilisiumformål. Kjemisk analyse (XRF) av innsamlet prøvemateriale ga som resultat at ingen av de undersøkte forekomstene peker seg ut som spesielt fordelaktige. Videre undersøkelser anbefales ikke.

Frigstad, Ole F. , 1973
Undersøkelse av fire kvartsittforekomster; Mestervik, Aursfjell, Forså, Fugleberg. Troms fylke
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1118/13;38 pages
Abstract:
Mestervik; de faktorer som spiller rolle for om en kvartsittforekomst kan utnyttes er: a) materialets renhet og termiske egenskaper, b) forekomstens størrelse, c) driftsforholdene på stedet. Mestervik-forekomsten ligger i grenseområdet når det gjelder a). Punkt b) tilfredsstilles i aller høyeste grad. c) tilfredsstilles. En videre undersøkelse foreslås. Aursfjell; forekomsten er ikke drivverdig. Årsaken til dette er forekomstens høye innhold av forurensninger. Forså; kvartsitten tilfredsstiller ikke ferrosilisium-industriens krav til renhet. I tillegg er en avsenkning godt under grunnvannsnivå nødvendig for å få drivverdige mengder. Forekomsten ansees for ikke drivverdig. Fugleberg; de kjemiske analysene er for få og for usikre, siden de er tatt på overflateprøver, til at de kan tillegges vekt under vurderingen av fore- komstens drivverdighet. Kvartsittsonen er oppdelt av glimmerrike kvartsitter. Forekomsten ansees for ikke drivverdig.

Hultin, Ivar , 1971
Råstoffundersøkelser i Nord-Norge. Kvarts - kvartsitt.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.968 C;73 pages
Abstract:
En rekke kvartsforekomster i de nordligste fylkene er blitt undersøkt. Bare Rolla kvartsittforekomst i Ibestad kommune, Troms fylke kan tenkes å være av økonomisk interesse. Diamantboring av denne forekomst er anbefalt.


The fact sheet was created on 13.05.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway