Norsk versjon
THE INDUSTRIAL MINERAL DATABASE
Deposit Area 1724 - 301
(Last updated 23.mar.2023)

Name of Deposit Area : Sela
(Object Id : 1724,301,00,00)

Location
County : Nord-Trøndelag (17) Municipality : Verran (1724)
Map 1:50000: Holden (1623-2) Map 1:250000: Namsos
Marking point: Longitude: 10.7941890 Latitude: 64.0093670
EU89-UTM Zone 32 (Coordinates IS confirmed)
X-coord: 587719 m. Y-coord: 7099292 m.

Commodity
Main Type: Carbonates Sub Type: Limestone

Production
Activity: Test mining Reserves:
Prod. method: Open pit mining Production:
Prod. status: Disused, closed Volume of dump:

Importance
Public: Not Assessed (reg. 16.03.2017)
Economical: Could be significant , (Confirmed 17.apr.2013 by Havard Gautneb)

Products
Element/product Crude ore grade or quality
SOIADD 100 %

Mineralization
Era: Paleozoic Period:
Dating: Method:
Genesis: Sedimentary deposit Form: Plate
Main texture: Banded Min. distribution: Massive (>50 % ore minerals)
Main grain size: Medium grained (1-3 mm)
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Paleozoic Period:
Province:
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Formation:

Mineralogy
Relationship Mineral Amount
Not defined Calcite Major mineral (>10%)
Not defined Plagioclase Accessory mineral (<1%)
Not defined Quartz Accessory mineral (<1%)
Not defined Graphite Accessory mineral (<1%)

Information(s) in free text format
Abstract
Gvein (1967) beskriver marmorsonen ved nordenden av Selavann som NØ-SV-strykende, i alminnelighet for sterkt forurenset og tektonisert og ikke egnet som blokkstein. Øvereng (1990) kartla røft de ulike marmorskvalitetene som finnes i Sela-området «I feltet finnes alle overganger fra den tilnærmet «rene» hvite typene til de sterkt forurensede variantene som nærmest kan beskrives som kalkglimmerskifre. Kornstørrelsen varierer fra grovkornet til finkornet og tett. De mest vanlige forurensningene er: kvarts, feltspat, glimmer, amfiboler og grafitt. Avhengig av typen og mengden av forurensninger varierer fargen fra hvit til mørk grå. På grunn av den kraftige overdekningen i området er det ikke mulig ved overflatekartlegging å skille de enkelte typene/kvalitetene av marmor. De kjemiske analysene avspeiler det visuelle inntrykket, nemlig et CaCO3-innhold som varierer fra 24.4% til 96.7%. Beliggenheten sammen med det relativt høye og varierende innhold av forurensninger gjør at området kan bli vanskelig å finne en økonomisk utnyttelse av marmoren i Selaområdet.» Et detaljert geologisk kart over hele området og de ulike enhetene er laget av Gautneb og Alnæs (1991) med tanke på natursteinspotensialet. Marmoren som er brukt til brofeste til broen over Selavannet er hentet fra et lite, nå vannfyllt, brudd som ligger like ved veien ca 300 m fra broen. Ved brukarene er overflaten kraftig karstifisert. Hardere sillikatmineraler står ut på de forvitrede flatene. Den ene prøven fra lengst sør i feltet som er analysert i dette prosjektet har relativt lavt karbonatbundet jern og mangan <500 ppm, men relativt høyt totalt jerninnhold, noe dolomitt og en del ikke-syreløselige mineraler som også inneholder jern. (Raaness & Korneliussen, 2022) Øvereng (1990) konkluderte med at det relativt høye og varierende innholdet av forurensninger gjør at det kan bli vanskelig å finne en økonomisk utnyttelse av kalksteinen i Sela-området.
Free text
Forekomsten ligger ved Selavannet. Avstanden langs veien til Follafoss er 26 km. På nordsiden av vannet er feltet for det meste overdekket av kulturbeite og skog. Kalksteinen som er brukt til brofeste til broen over Selavannet er hentet fra et lite brudd som ligger like ved veien ca 300 m fra broen. Kalksteinen kan deles inn i to hovedtyper: A: Hvit til blek grå, middels til grovkornet og utpreget benket. I spesielle nivåer opptrer slirer av kvartsittisk materiale. B: Grå til mørk grå, middels til grovkornet. Uregelmessige lyse og mørke bånd. Beliggenheten, sammen med reativt mye forurensninger gjør at det er vanskelig å finne en økonomisk utnyttelse av kalken. Kalksteinfeltet inne ved Selavannet dekker betydelige arealer, men det er sparsomt med opplysninger om kvaliteten på kalksteinen. Av den grunn ønsket Nord-Trøndelagsprogrammet å få vurdert ressursen med tanke på en eventuell økonomisk utnyttelse. Undersøkelsene ble lagt opp for å få fram en røff oversikt over de kalk-steinskvaliteter og forurensninger som måtte finnes. I feltet finnes alle overganger fra den tilnærmet "rene" hvite typene til de sterkt forurensede variantene som nærmest kan beskrives som kalkglimmer-skifre. Kornstørrelsen varierer fra grovkornet til finkornet og tett. De mest vanlige forurensende mineralene er kvarts, feltspat, glimmer, amfiboler og grafitt. Avhengig av typen og mengden av forurensninger varierer fargen fra hvit til mørk grå. På grunn av den kraftige overdekningen i området er det ikke mulig ved overflatekartlegging å skille de enkelte typene/kvalitetene av kalkstein. De kjemiske analysene avspeiler det visuelle inntrykket, nemlig et CaCO3-innhold som varierer fra 24.4% til 96.7%. Et geologisk detaljkart over omådet er laget av Gautneb & Alnæs i NGU rapport 91.019

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Gautneb, Håvard; Alnæs, Lisbeth , 1991
Undersøkelser av utvalgte natursteinsforekomster i Nord-Trøndelag.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.91.019;25 pages
Abstract:
Rapporten beskriver en del utvalgte forekomster som er vurdert med hensyn til bruk som naturstein. Følgende forekomster er kartlagt 1) Suulbrannan (nr.1723) trondhjemittfelt, Verdal kommune. 2) Trongsundet øyegneis (nr.522), Mosvik kommune. 3) Nesåa granodioritt (nr.520), Grong kommune. 4) Derråsbrenna marmorfelt (616), Verran kommune. For forekomstene 1, 3 og 4 må videre under- søkelser omfatte røsking og prøveblokk uttak. For forekomstene 2 og 5 er det ikke nødvendig med videre undersøkelser. I tillegg rapporteres resultatene fra befaringer av følgende forekomster: 1) Vesterås, Snåsa kommue. 2) Tunnsjøelva, Namskogan kommune. 3) Krokvatnet, Namskogan kommune. 4) Strompdalen, Namskogan kommune. Bare for Strompdalen anbefales videre detaljundersøkelser.

Øvereng, Odd , 1990
Sela kalksteinsfelt.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.90.026;10 pages
Abstract:
Kalksteinfeltet inne ved Selavannet dekker betydelige arealer, men det er sparsomt med opplysninger om kvaliteten på kalksteinen. Av den grunn ønsket Nord-Trøndelagsprogrammet å få vurdert ressursen med tanke på en eventuell økonomisk utnyttelse. Undersøkelsene ble lagt opp for å få fram en røff oversikt over de kalk- steinskvaliteter og forurensninger som måtte finnes. I feltet finnes alle overganger fra den tilnærmet "rene" hvite typene til de sterkt forurensede variantene som nærmest kan beskrives som kalkglimmer- skifre. Kornstørrelsen varierer fra grovkornet til finkornet og tett. De mest vanlige forurensede mineralene er: kvarts, feltspat, glimmer, amfiboler og grafitt. Avhengig av typen og mengden av forurensninger varierer fargen fra hvit til mørk grå. På grunn av den kraftige overdekningen i området er det ikke mulig ved overflatekartlegging å skille de enkelte typene/kvalitetene av kalkstein. De kjemiske analysene avspeiler det visuelle inntrykket, nemlig eet CaCO3- innhold som varierer fra 24.4% til 96.7%. Beliggenheten sammen med det relativt høye og varierende innhold av forurensninger gjør at det kan bli vanskelig å finne en økonomisk utnyttelse av kalksteinen i Selaområdet.

Raaness, A. ; Korneliussen, A. , 2022
Karbonater i Trøndelag
;Norges geologiske undersøkelse;RAPPORT;NGU-rapport; No.2022.001;105 s. pages
Abstract:
Kalkstein og kalkspatmarmor utgjør en stor del av industrimineralproduksjonen i Norge, 7 av de 24 forekomstene som er i drift ligger i Trøndelag. Kalksteinene og kalkspatmarmoren varierer stort i kvalitet og egenskaper, og har derfor et stort spenn av eksisterende og mulige bruksområder. Som en del av Trøndelagsprogrammet, som NGU Har gjennomført i samarbeid med Trøndelag fylkeskommune, har det blitt gjort en systematisk prøvetaking og dokumentasjon av karbonatbergater i hele Trøndelag. Rapporten sammenstiller både ny og gammel informasjon. Et viktig kriterium i vurderingen av karbonatmineraler i denne rapporten er innholdet av jern og mangan som er bundet i krystallgitteret på karbonatmineralene i bergarten. Disse elementene kan påvirke hvitheten i sluttproduktet når alle andre urenheter i bergarten er fjernet. Foruten de forekomstene som alt er i drift synes de mest interessante, fra et lavt karbonatbundet jern-mangan-perspektiv, å være Baustad (Indre Fosen), Kalkmo (Røyrvik), Grønnlituva (Nærøysund) og Grønningen og Grønningselva (Levanger). For andre bruksformål og lokale behov for kalk, kan det være aktuelt med ytterligere undersøkelser av Fratlen (Holtålen) og muligens også Hølonda (Melhus).

Gvein, Øyvind , 1967
Marmor ved Deråsbrenna, Namdalseid og i Verran, Nord-Trøndelag.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.796-1;16 pages
Abstract:
Et tidligere kartleggingsarbeid (NGU-rapport 583 B) er forsøkt fulgt opp. Marmorsonen ved Deråsbrenna, som tidligere er beskrevet, lar seg kun i liten grad videreføre i vestlig retning der vekslingen marmor/skifer er for intens til at man kan tenke på drift. Det er tidligere foreslått røsking, men vekslingen marmor/skifer er så alminnelig og utbredt at man må spare seg dette arbeidet. Ytterligere leting etter denne marmorsonen er neppe formålstjenlig. I Verran er det kjent flere marmordrag i området Simadal-Sela-Gotvassli- Kjaapan. Etter befaring av disse dragene kan man si at de er for sterkt overdekket til at det kan gis et klart bilde av de mest interssante soner. Foreløpig foreslås det at man ser bort fra feltet ved Sela og Simadalsvann, og at det røskes på følgende steder og med følgende prioritering: 1. Mellom vei og bergvegg i området (foto 9 i rapporten) 2 km øst for vannet Kjaapan. 2. Langs stikkveien ned til gården Gotvasslien. 3. Ved elven mellom Lillefjorden og Kjaapan.


The fact sheet was created on 19.05.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway