Norsk versjon
THE NATURAL STONE DATABASE
Deposit Area 1736 - 606
(Last updated 14.mar.2019)

Name of Deposit Area : Snåsa 6
(Object Id : 1736,606,00,00)

Location
County : Nord-Trøndelag (17) Municipality : Snåsa (1736)
Map 1:50000: Snåsa (1823-3) Map 1:250000: Grong
Marking point: Longitude: 12.7184370 Latitude: 64.1731360
EU89-UTM Zone 33 (Coordinates IS confirmed)
X-coord: 389113 m. Y-coord: 7118295 m.

Commodity
Main Type: Slate and schist Sub Type: Quartzitic flagstone
Brickstone(Y/N): Y
Production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Prod. method: Open pit mining Production:
Prod. status: Disused, closed Volume of dump:

Importance
Public: Not Assessed (reg. 21.03.2017)
Economical: Significant , (Confirmed 06.des.2001 by Tom Heldal)
Historical: No , (Confirmed 20.jan.2010 by Leif Furuhaug)

Products
Commercial Name Product description
Snåsaskifer Classification :Cleaved slabs Colour :Gray
Play of colours : Uniformity :Medium good
Lithology :Quartzrich flagstone Grain size :Fine grained (< 1 mm)

Mineralogy:
Plagioclase Major mineral (>10%)
Quartz Major mineral (>10%)
Muscovite Subordinate mineral (1-10%)

Deposit rock
Lithology: Quartzrich flagstone Weathering colour:
Era: Period:
Dating: Method:
Genesis: Form:
Main texture:
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Period:
Province:
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Formation:

Mineralogy
Relationship Mineral Amount
Not defined Quartz Major mineral (>10%)
Not defined Plagioclase Major mineral (>10%)
Not defined Muscovite Subordinate mineral (1-10%)

Information(s) in free text format
Description
Dett er et relativt stort, nedlagt brudd i sydvendt skråning. Ettan-bruddet ved Røde Kors-hytten har tidligere vært drevet i relativt stort omfang. Skiferen har vært ganske lettspaltende, men infisert av tett oppsprekning. Dette har sammenheng med en foldeombøyning som går gjennom bruddet. Drivverdige skiferslag i Imsdalen omfatter tre varianter av kvartsskifer: lys grønnlig, grå homogen og laminert kvartsskifer. Den første typen utgjør kjernen av forekomstene i Imsdalen, og er den tradisjonelt viktigste. Dernest i kvalitet kommer den grå, homogene skiferen, mens laminert skifer oftest er av svært varierende til dårlig kvalitet. Ovenfra og ned er skiferkvalitetene i bruddet fordelt som følger: 3-4 meter med godt spaltbar skifer - hvorav 2 meter med lys grå, så følger 5 meter med grå, homogen skifer med ganske god kløv. Deretter følger fem meter med noe dårligere spaltbarhet og tykkere plater. I bruddet har vi altså nærmere ti meter med godt spaltbar skifer, og i tillegg rundt 5 meter med noe dårligere kvalitet. Imidlertid er sprekketettheten vesentlig høyere enn observert ved Snøskavltjønn. Det er mulig dette vil bedres ved inndrift mot øst. Fra Ettanbruddet fortsetter forekomsten mot nordøst i retning av Snøskavltjønn. Området er dårlig undersøkt, men feltbefaring indikerer at de samme mektighetene kan finnes her. I tillegg antas at folding/oppsprekning kan være mer gunstig enn i Ettanbruddet.
Location
Forekomsten ligger ved veg i Imsdalen, helt øst i Snåsa kommune. Adkomst fra sommerveg.

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Ryghaug, Per , 1974
Geologisk kartlegging og vurdering av skiferressurser innenfor A/S Snåsaskifers konsesjonsområde i Imsdalen, Snåsa, Nord-Trøndelag.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1291;31 pages
Abstract:
NGU utførte sommeren 1974 etter oppdrag fra DU berggrunnsgeologisk kartlegg- ing av konsesjonsområdet til A/S Snåsaskifer for å få avklart hvilke ress- urser av brytbar skifer bedriften rår over i dag. Under feltarbeidet ble det til å begynne med lagt vekt på å avgrense bergartssonen som inneholder den utnyttbare skiferen. Denne skifersonen ble deretter kartlagt mer i det- alj. Dette bestod bl.a. i at forløpet av det allerede drevne nivå ble kart- lagt. Videre ble spalteegenskapene og opptredenen av ødeleggende fenomener som oppsprekking, folding, kvartsforurensning m.m. registrert. De mest pos- itive områder ble deretter detaljundersøkt for å få et sikrere inntrykk av skiferens kvalitet. Samtidig ble opplegg for videre undersøkelser drøftet. En har festet seg ved 5 områder innen A/S Snåsaskifers konsesjonsområde hvor det anbefales videre undersøkelser, f.eks. prøvedrift. I tillegg kommer fortsettelsen av Sneskavltjønn-bruddet mot øst.

Heldal, T.; Kjølle, I.; Lund, B. , 1999
Skifer i Lierne og Snåsa, Nord-Trøndelag: forekomster som berøres av ny nasjonalpark.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.99.123;17 pages
Abstract:
Forekomster av kvartsskifer iSnåsa og Lierne er undersøkt i områder som berøres av planer om utvidelse av fylkets nasjonalparker. I Snåsa opptrer drivverdige skifer i Imsdalen i et øst-vestgående belte inn mot svenskegrensen. Sannsynlige reserver opptrer i de vestlige deler av dette området, fra Lomtjønn i vest til Fjelltjønn i øst. Deler av disse forekomstene kommer i konflikt med nasjonalparkgrensene. Øst for dette området anser vi ikke skifersonen til å være av noen økonomisk interesse. I strøkforlengelsen av Dalbekken skiferbrudd i Lierne vil vi anse det som sannsynlig at det finnes drivverdige skifer under løsmasseoverdekningen, og vi anbefaler at det ikke legges hindringer for en mulig fremtidig utnyttelse av dette området. Den synlige del av de skiferførende partier i Sørli (Søndre Dalbekken) anser vi ikke til å være av interesse for skiferdrift. I den nordlige del av en metasandsteinsenhet mellom Gunnarfjell og Lauvsjøen i Lierne er det påvist mulige, men antatt marginale, skiferreserver. Prøveuttak vil by på praktiske problemer på grunn av vanskelig tilgjengelighet til området.


The fact sheet was created on 19.05.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway