GRUSDATABASEN

Forekomstområde 92931
Nordreisa (5544) kommune, Troms fylke.
Navn på forekomstområdet: Oksfj.da-stormoen
(Sist oppdatert 03.aug.1999)

Råstoffbetydning* : Lokal betydning *Råstoffbetydning: Klassifikasjon per 2015, er under revisjon.
Materiale : Sand og grus
Mer informasjon :
Vis alle forekomstdata

Beskrivelse av forekomsten
Dette er en stor breelvavsetning (isranddelta) som ligger i Oksfjorddalen. Det meste av arealet er skogbevokst (ca. 70 %). I den sydlige enden av forekomsten er en mindre del oppdyrket (ca. 10 %). Veg og bebyggelse dekker ca. 5 %, og ca. 15 % er åpen fastmark.

Avsetningen har store mektigheter og volumet er anslått til 63 mill. m3. Det meste av massene er grovkornig med høyt innhold av grov grus og stein. Det er tatt mange analyser av materialet fra forskjellige steder i forekomsten. Resultatene varierer noe, men alle sprøhets- og flisighetsanalysene faller i klasse 2 og 3. Det er også utført en abrasjonsanalyse og en bergarts- og mineraltelling av materialet.

Vurdert på grunnlag av disse analysene kan massene benyttes i forsterkningslag og bærelag. Knust grus fra forekomsten kan også benyttes som tilslag i asfaltdekker på veger med < 1500 ÅDT.

Ved tilsetting av knust materiale fra en bergart med høy slitestyrke kan materialet også benyttes i asfaltdekker på veger med høyere trafikkbelastning enn 1500 ÅDT.

Ut fra sprøhets-, flisighetsanalysene og abrasjonsanalysen kan materialet benyttes i asfaltdekker opp til 3000 ÅDT, men pga. litt for høyt innhold av svake bergarter er abrasjonsanalysen usikker.

Selv om kvaliteten på massene synes å variere noe må den betegnes som god. På grunn av høyt innhold av grovt materiale egner massene seg godt til knusing.

Det er registrert 3 massetak i forekomsten hvorav to er i drift og ett i sporadisk drift. Av disse er massetak 2 det beste uttaksstedet i dag. Andre mer transportøkonomisk gunstige plasseringer av uttakssted bør imidlertid vurderes.

Forekomsten vurderes som den klart viktigste for uttak av masser i denne delen av kommunen.

I 1999 er det kun små, sporadiske uttak fra to massetak. Forekomsten må likevel betegnes som en meget viktig ressurs for framtida.


Faktaarket ble generert 26.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse