|
Sula kommune har små ressurser av grus og sand. Bare én forekomst er registrert. Avsetningens volum er anslått til ca. 2.2 mill. m³. De utnyttbare mengdene er imidlertid betydelig mindre enn det totale volum. Det skyldes blant annet at forekomsten inneholder mer enn 80 % sand og at den for en stor del er bebygd. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Utnyttbart volum av forekomsten blir dermed 0,7 mill. m³. I praksis er forekomsten uaktuell som sand- og grusressurs.
Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I Sula er det imidlertid heller ikke registrert uttak i fast fjell. Kommunen er derfor avhengig av import av sand, grus og pukk.
Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens Grusforekomster og Pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.
|