English version
NATURSTEINSDATABASEN
Registrering 5041 - 608 Hallarhaugen
(Objekt Id: 12439)
(Sist oppdatert: 19.01.2010)

Lokalisering
Fylke: Trøndelag Kommune: Snåase (5041)
Kart 1:50000: Gjevsjøen (1823-2) Kart 1:250000: Grong
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 33
Øst: 396300 m. Nord: 7108699 m.
Lengdegrad: 12.8727790 Breddegrad: 64.0893270
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Kleberstein og serpentinitt Ressursundertype: Kleberstein
Murestein(Y/N): N
Betydning
Råstoffbetydning: Ikke vurdert (reg. 21.03.2017)
Historisk: Nei , (Stadfestet 19.jan.2010 av Leif Furuhaug)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Prospektering Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Produkt
Salgsnavn Produktbeskrivelse
Klassifikasjon: blokker Farge: Grå
Fargespill:Sølvfarget Homogenitet: Middels god
Litologi: Kornstørrelse:

Foto nr. 1 viser "Polert plate"

Forekomstbergart
Litologi: Forvitringsfarge:
Genese: Form:
Hovedtekstur:
Kornstørrelse: Hovedomvandling:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
I. L.: Ultramafittområdet rundt Raudfjellet er tidligere kartlagt av Foslie. Feltet ble nykartlagt av LPN, BAS og DMR sommeren 1999. Rapportert samme år (99.104). Raudfjell-området er et stort ofiolitt-fragment. Talk-kleber-sonen som er en tidlig tektonisk sone dannet før innskyvingen av ofiolitt-fragmentet har en utstrekning på ca. 4 km. Mektigheten på denne sonen kan variere fra 1-20 meter med god kleber. Kleberen er vurdert kvalitetsmessig og funnet god av Domkirkens restaureringsprosjekt. Talkinnholdet er omkring 40 %. Under klebersonen finnes en grønn til mørk serpentinitt. Over en sone på 1-3 m i mektighet er det utviklet talknek i serpentinen som gir den et helt spesielt utseende. Det er en unik naturstein. Over klebersonen ligger listwaenitt som er et mulig Mg-råstoff. Over denne igjen ligger en grovkornet fluidgabbro med smaragditt og nummitt. Denne er også en meget dekorativ unik stein. Den har vist interesse hos steinfolk (Gjertsen og Martinsen). Et visst innhold av talk kan gjøre den makanisk svak. Naturstein (kleber, serpentinitt og gabbro) vil ikke være mulig å ta ut i området uten at talk og listwaenitt bærer kostnadene med logistikken (7 km vei) Orienterende diamantboret vinteren 99/00. Forekoimsten ble detaljkartlagt sommeren 2000 av LPN. Denne kartleggingen er rapportert i NGU rapp. Litteratur: NGU rapp. 99.114 NGU rapp. 2000.127 Konklusjon: Under utredning.
Beliggenhet
Feltet ligger ved sør-enden av Grønningen 5-6 km fra svenskegrensen.

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Nilsson, Lars Petter; Sturt, Brian A.; Ramsay, Donald McDonald , 1999
Ofiolittundersøkelser i Snåsa og Lierne: en rekognosering for å påvise mulig økonomisk interessante forekomster av malm, industrimineraler og naturstein.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.99.114;92 sider
Abstrakt:
(Forkortet) Rapporten oppsummerer resultater fra befaring av ofiolittfragmenter i Snåsa og Lierne i månedsskiftet juni-juli samt en kort oppfølgingtur i oktober 1999. Etter undersøkelse av en hel rekke ofiolittfragmenter står vi igjen med to som det er klart verd å følge opp med hensyn til mineralressurs-potensialet nemlig Raudfjellet i Snåsa og FJellraudberget i Lierne.

Nilsson, Lars Petter , 2000
Oppfølgingsarbeidet på magnesitt, talk og kleberstein i Raudfjellet, Snåsa
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2000.127;190 sider
Abstrakt:
Fortrolig til 7.mars 2003 Rapporten oppsummerer resultatene av oppfølgende overflatekartlegging, kjerne- boring og bergartsanalyser fra hydrotermalsonen gjennom Raudfjellet ofiolitt- fragment i Snåsafjellene.Oppfølgingen har bygd direkte på rekognoseringsunder- søkelser utført i 1999. Rapporten er i hovedsak en beskrivende feltrapport hvor de to økonomisk mest interessante bergartene, listwaenitt (potensielt magnesitt råstoff) og kleberstein (potensielt råstoff for talk og blokkstein) behandles separat og segmentvis. De enkelte segmenter utgjør avgrensede delområder langs den 4,5 km lange hydrotermalsonen der det økonomiske potensialet ansees størst. Foruten listwaenitt og kleberstein omtales også varianter av grønn, hydrotermal omvandlet gabbro som opptrer på hengsiden av listwaenitten samt serpentinitt i klebersteinens umiddelbare liggkontakt. Begge disse vurderes som blokkstein. I tillegg er det gjort rekognoserende analyser på dunitt/metadunitt som olivin- råstoff.


Faktaarket ble generert 28.03.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse