Norsk versjon
THE ???? DATABASE
Prospect 0 - 000 FEIL
(Object Id: )
(Last updated: 28.05.2017)

Location
County: Municipality: Mangler ()
Map 1:50000: Egersund (1211-1) Map 1:250000: Stavanger
Coordinate system: UTM-Zone 33 - EUREF89/WGS84
East: 317271 m. North: 6488747 m.
Longitude: 5.8640050 Latitude: 58.5009220
Show on map

Resource
Resource Type: Granite and other igneous rocks Resource Subtype: Anorthosite
Brickstone(Y/N): N
Importance
Raw material meaning: Not Assessed (reg. 21.03.2017)
Historical: No , (Confirmed 17.feb.2010 by Leif Furuhaug)

Resources and production
Activity: Exploration Reserves:
Operating method: Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Hellvik anortositt Classification: Massive blocks Colour: Brown
Play of colours :Blue Uniformity: Medium good
Lithology: Anorthosite Grain size: Coarse grained (> 3 mm)

Operations
From - To Activity Comments
1993 - 1994 Inspection Company/Institution :NGU
1995 - 1995 Detail mapping Company/Institution :AS Granit

Deposit rock
Lithology: Weathering colour:
Era: Proterozoic Period:
Genesis: Magmatic Form: Irregular
Main texture: Structureless
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Proterozoic Period:
Province: South Norwegian Basement Province
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex: Egersund Anorthosite Complex
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Description
Brytning av bygningsstein i anortosittene rundt Sirevåg foregikk allerede på begynnelsen av 1900-tallet, men dette omfattet kun småskala brytning til lokale markeder. I 1993 startet geologiske undersøkelser med sikte på å vurdere forekomstpotensialet i lys av dagens eksportmarked, og regulær steinproduksjon startet i 1996 (Sirevåg) og 2002 ved Krokavatnet (Hellvik). Forekomsten ved Litletjørna har ikke vært utnyttet. Anortositt er en bergart som skal ha mer enn 90 % feltspat (plagioklas). Andre mineraler er i hovedsak pyroksen og jern-titan oksyder. Anortosittens verdi er først og fremst knyttet til fargespill i feltspatkrystallene, som fremkommer ved refleksjon av lys fra ørsmå lameller internt i dem. Fargespillet kalles labradorisering, og forekommer i plagioklas feltspat der andelen kalsium og natrium er omtrent lik (plagioklasvarianten labradoritt). Fargespillet er som oftest blått til blåfiolett, men kan også gå over i grønt, gult eller rødt. Størrelsen på krystaller med slikt fargespill kan variere fra noen millimeter til titalls centimeter. Anortositt med fargespill finnes i større deler av anortosittene mellom Hellvik og Ogna, men de opptrer i uregelmessige forekomster som er omgitt og dels infiltrert av anortositt uten fargespill - en svakt omvandlet variant som inneholder opptil 1 mm store hvite til grønne prikker av leirmineraler og kloritt.. I tillegg til variasjonene i farge og mineralogi er forekomstene også ujevne når det gjelder sprekker og stikk som bidrar til å redusere blokkstørrelse og utnyttelsesgrad. Disse er typisk knyttet til større sprekkesoner som er markert ved dalsøkk og andre fordypninger i landskapet. Den sterkt varierende geometrien til de interessante partiene og dels uforutsigbare opptreden av omvandlingsfenomener gjør at kartlegging må gjøres i stor detalj for vurdering av drift, noe som også er blitt gjort for noen områder. Forekomsten består av en stort sett sammenheng-ende anortosittkropp med bra fargespill som dekker en 400 m lang og 100 m bred åsrygg. I tillegg strekker forekomsten seg noe nordover i retning av Vestlandske Hovedveg. Høyden over Furevatnet, som er naturlig begrensende når det gjelder drenering, er gjennom-snittlig 50 meter.
Location
Området ligger 1 km rett vest for Nedre Furevatnet, og starter et par hundre meter sør for Vestlandske Hovedveg. Det er ikke innsyn fra denne turvegen til forekomsten.

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Heldal, Tom; Lund, Bjørn , 1994
Naturstein i Rogaland Anortosittkompleks
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.94.029;73 pages
Abstract:
Regionale natursteinsundersøkelser ble utført i Rogaland anortosittkompleks med sikte på å karakteriserte og evaluere natursteinspotensialet i disse bergartene. Spesielt ble arbeidet konsentrert om forekomster av anortositt med fargespill (labradorisering). Rapporten konkluderer med at det finnes flere partier/bergartstyper som kan ha industriell interesse. I prioritert rekkefølge er dette: 1) Brunrød anortositt med fargespill i Egersund-Ogna massivet (Hellvikområdet), 2) gråblå anortositt/leuconitt med fargespill i Garsaknatt og Hidra intrusjonene (Drange, Navrestad, Hidra og Itland), 3) blåfiolett anortositt uten fargespill i Helleren massivet (Eikjeli) og 4) blåfiolett anortositt uten fargespill i Åna-Sira massivet (Sandheia). Det pekes på tilsammen 11 lokaliteter hvor mulighetene til å videreutvikle disse typene synes best. Videre gis vurdering av hvilke faktorer som er av stor betydning for brytning av disse bergartstypene, og det anbefales kon- krete tiltak som bør være vesentlig i videre arbeid med forekomstene.


The fact sheet was created on 07.05.2024

Copyright © 2024 Geological Survey of Norway