Norsk versjon
THE NATURAL STONE DATABASE
Occurence 1101 - 612 Piggsteintjørna
(Object Id: 14702)
(Last updated: 17.02.2010)

Location
County: Rogaland Municipality: Eigersund (1101)
Map 1:50000: Egersund (1211-1) Map 1:250000: Stavanger
Coordinate system: EU89-UTM Zone 32
East: 316583 m. North: 6486888 m.
Longitude: 5.8537110 Latitude: 58.4839620
Show on map

Resource
Resource Type: Granite and other igneous rocks Resource Subtype: Anorthosite
Brickstone(Y/N): Y
Importance
Raw material meaning: Not Assessed (reg. 21.03.2017)
Historical: Yes , (Confirmed 25.apr.2003 by Tom Heldal)

Resources and production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Hellvik anortositt Classification: Massive blocks Colour: Brown
Play of colours :Blue - green Uniformity: Medium good
Lithology: Anorthosite Grain size: Coarse grained (> 3 mm)

Operations
From - To Activity Comments
1900 - 1915 Regular production Company/Institution :Ukjent
Antatt driftsperiode
1993 - 1994 Inspection Company/Institution :NGU
1995 - 1995 Detail mapping Company/Institution :AS Granit

Deposit rock
Lithology: Weathering colour:
Era: Proterozoic Period:
Genesis: Magmatic Form: Irregular
Main texture: Structureless
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Proterozoic Period:
Province: South Norwegian Basement Province
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex: Egersund Anorthosite Complex
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Description
Brytning av bygningsstein i anortosittene rundt Sirevåg foregikk allerede på begynnelsen av 1900-tallet, men dette omfattet kun småskala brytning til lokale markeder. I 1993 startet geologiske undersøkelser med sikte på å vurdere forekomstpotensialet i lys av dagens eksportmarked, og regulær steinproduksjon startet i 1996 (Sirevåg) og 2002 ved Krokavatnet (Hellvik). Forekomsten ved Piggsteintjørna har vært drevet på begynnelsen av 1900-tallet. Anortositt er en bergart som skal ha mer enn 90 % feltspat (plagioklas). Andre mineraler er i hovedsak pyroksen og jern-titan oksyder. Anortosittens verdi er først og fremst knyttet til fargespill i feltspatkrystallene, som fremkommer ved refleksjon av lys fra ørsmå lameller internt i dem. Fargespillet kalles labradorisering, og forekommer i plagioklas feltspat der andelen kalsium og natrium er omtrent lik (plagioklasvarianten labradoritt). Fargespillet er som oftest blått til blåfiolett, men kan også gå over i grønt, gult eller rødt. Størrelsen på krystaller med slikt fargespill kan variere fra noen millimeter til titalls centimeter. Anortositt med fargespill finnes i større deler av anortosittene mellom Hellvik og Ogna, men de opptrer i uregelmessige forekomster som er omgitt og dels infiltrert av anortositt uten fargespill - en svakt omvandlet variant som inneholder opptil 1 mm store hvite til grønne prikker av leirmineraler og kloritt.. I tillegg til variasjonene i farge og mineralogi er forekomstene også ujevne når det gjelder sprekker og stikk som bidrar til å redusere blokkstørrelse og utnyttelsesgrad. Disse er typisk knyttet til større sprekkesoner som er markert ved dalsøkk og andre fordypninger i landskapet. Den sterkt varierende geometrien til de interessante partiene og dels uforutsigbare opptreden av omvandlingsfenomener gjør at kartlegging må gjøres i stor detalj for vurdering av drift, noe som også er blitt gjort for noen områder. Forekomsten dekker et ganske lite område med brukbar kvalitet, resten av anortositten i dette området er av sterkt variabel til dårlig kvalitet. Det antas at forekomsten er for liten til å kunne drives økonomisk i dag.
Examples
Steinen fra bruddet ble antakelig brukt til ulike typer bygningsstein i lokalområde (kilt stein til murer o.l.).
Historical significance
Steinbruddet er trolig fra tidlig 1900-tallet, og er stort sett ikke påvirket siden den gang. Det er mye spor etter blokkiling, håndboring etc. fra den tidens driftsmetoder.
Location
Forekomsten ligger ca. 1,5 km vest for Hellvik, ca. 300 meter nord for Riksveg 44.

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Heldal, Tom; Lund, Bjørn , 1994
Naturstein i Rogaland Anortosittkompleks
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.94.029;73 pages
Abstract:
Regionale natursteinsundersøkelser ble utført i Rogaland anortosittkompleks med sikte på å karakteriserte og evaluere natursteinspotensialet i disse bergartene. Spesielt ble arbeidet konsentrert om forekomster av anortositt med fargespill (labradorisering). Rapporten konkluderer med at det finnes flere partier/bergartstyper som kan ha industriell interesse. I prioritert rekkefølge er dette: 1) Brunrød anortositt med fargespill i Egersund-Ogna massivet (Hellvikområdet), 2) gråblå anortositt/leuconitt med fargespill i Garsaknatt og Hidra intrusjonene (Drange, Navrestad, Hidra og Itland), 3) blåfiolett anortositt uten fargespill i Helleren massivet (Eikjeli) og 4) blåfiolett anortositt uten fargespill i Åna-Sira massivet (Sandheia). Det pekes på tilsammen 11 lokaliteter hvor mulighetene til å videreutvikle disse typene synes best. Videre gis vurdering av hvilke faktorer som er av stor betydning for brytning av disse bergartstypene, og det anbefales kon- krete tiltak som bør være vesentlig i videre arbeid med forekomstene.


The fact sheet was created on 29.04.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway