English version
INDUSTRIMINERALDATABASEN
Registrering 5042 - 302 Hestkjøldalen
(Objekt Id: 14833)
(Sist oppdatert: 31.03.2009)

Lokalisering
Fylke: Trøndelag Kommune: Lierne (5042)
Kart 1:50000: Murusjøen (1923-1) Kart 1:250000: Grong
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 33
Øst: 448600 m. Nord: 7142200 m.
Lengdegrad: 13.9337690 Breddegrad: 64.4016170
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Talk Ressursundertype: Talk (Kleberstein)

Betydning
Råstoffbetydning: Liten betydning (reg. 18.02.2015)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Prospektering Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Mineralisering
Genese: Form:
Hovedtekstur: Min. fordeling:
Kornstørrelse:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Fri tekst
Fra mellomriksveien fra Lierne til Frostviken går det en skogsvei til Hestkjøldalen. Fra endepunktet på denne veien er det ca. 3.5 km til ultramafittkroppene i Hestkjøldalen. Det opptrer en rekke linser og kropper av ultramafitt i dette området. Se kart NT3. Fire lokaliteter blir trukket fram i denne sammenhengen. Det er Storbekken, Hestkjøldalen, Fjellraudberget og Skograudberget. Kroppene ligger i grensesonen mellom Seve- og Kølidekkene som følges gjennom kaledonidene. Kroppene er også dels kleberomvandlet, vesentligst i randsonene. Det er de siste årene gjort undersøkelser i tilknytning til kroppene med hensyn til kleberstein (Lindahl 2001, 2002, 2003). De små kroppene i Hestkjøldalen er kun svakt serpentiniserte, og de holder mye frisk dunitt.

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Foslie, S. , 1959
Nordli Geologisk kart. Berggrunnskart; Nordli; 1:100 000; trykt i farger;
;Norges geologiske undersøkelse;KART

Lindahl, Ingvar , 2002
Undersøkelse av kleber-forekomstene i Storbekken-området, Lierne kommune, Nord-Trøndelag
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2002.076;60 sider
Abstrakt:
Det ble sommeren 2002 gjennomført undersøkelser av ultramafittene i Storbekken-området i Lierne. Utgangspunktet var de økonomisk geologiske arbeidene som tidligere er gjort i samarbeid mellom Statskog og NGU. Hensikten med arbeidene var å kartlegge mulig utnyttbare forekomster av kleber først og fremst til naturstein i tilknytning til ultramafittene i Storbekken-området. Det ble gjort detaljert geologisk kartlegging, avdekning av kleber med gravemaskin, utsaging av prøveblokk med motorsag samt diamantboring. Alle arbeidene i felt ble gjennomført i løpet av ei uke. Det ble funnet lys kleberstein av sannsynlig god kvalitet i tilknytning til lokalitetene benevnt Brians kuppe, Hytteryggen, Kosekroken og ved Klebermyra. Det er ved Brians kuppe klarlagt ved boring og grøfting en reserve på ca. 30 000m3 kleber av god kvalitet ned til ca. 10 meters dyp. Brians kuppe består også av en grønn serpentinitt med en vakker struktur som også muligens kan utnyttes som naturstein. Det er også klarlagt betydelige mulige reserver i andre deler av feltet som ennå ikke er boret opp eller fulgt opp i detalj. Omvandlingen av ultramafitten til kleberstein finnes hovedsakelig i randsonen av kroppene, men også i noen grad langs sprekker og skjæresoner i denne. Det er funnet sandige og grovere avsetninger både som serpentinitt, kleberstein og gabbroide konglomerater. Dette viser at en har de samme relasjoner som i Otta-Vågåområdet når det gjelder geologiske forhold. Området ved Storbekken er ikke pålagt restriksjoner med hensyn til realbruk. Både Statskog som grunneier og Lierne kommune er interessert i arbeidsplasser i området. Det er ikke registrert tidligere aktivitet ved forekomsten, slik at det er fare for vern på grunn av kultur. Kvaliteten på kleberen synes å være god. Det er ikke observert fibrige mineraler i hverken kleberen eller i serpentinitten. Det anbefales at det tas ut større blokk fra området for testing av kleber og serpentinitt fra Brians kuppe. Videre anbefales at det gjøres en nøyaktig innmåling av alle borhull og kleberens begrensninger i grøftene. Disse er midlertidig merket i felt. Det vil også være til stor nytte å gjøre noe mer detaljert geologi i Storbekken-området som kan føre til funn av nye områder med kleber i dagen og vil være nyttig for vurdering av de fremkomne resultatene.

Lindahl, Ingvar , 2003
Diamantboring, blokkuttak og detaljert geologisk kartlegging av kleberstein ved Storbekken, Lierne kommune, Nord-Trøndelag
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2003.086;54 sider
Abstrakt:
Det er utført en detaljert geologisk kartlegging av ultramafittkroppene i Storbekken - Seterbekken området. I randsonen til kroppene er det utviklet kleberstein med varierende tykkelse, Klebersonene er kartlagt. Resultatet er presentert på kart i M 1:10 000. En av kroppene, Brians kuppe. er kartlagt i M 1:1000. Klebersteinen som omgir en serpentinitt i Brians kuppe er undersøkt med diamantboring i 7 profiler. Det er estimert en geologisk reserve av kleberstein på 70 000m3. Serpentinitten som omhylles av kleber er dels en breksje og har dels metamorft utviklede, opptil 5 cm store olivinkrystaller. Serpentinitten har et dekorativt mønster med kraftig grønn farge, som dels er grålig på grunn av et talkinnhold. Reserven av serpentinitt er estimert til 45 000m3. Klebersteiner er av god kvalitet og økonomisk interessant. Også serpentinitten kan ha et økonomisk potensiale. Det er tatt ut blokk med størrelse ca. 1 tonn av kleberstein og serpentinitt som blir testet kvalitetsmessig, og i markedet, av Granitt - Kleber AS. Neste skritt, dersom testene er positive, i utviklingen av feltet er planlegging av drift. Flere av de ultramafiske kroppene med kleber i randsonen ble testet med boring. Dette var orienterende boringer som ikke gitt grunnlag for å beregne reserve. Likevel har boringene sammen med kartleggingen vist at Kosekroken og Klebermyra har kleberreserver med et økonomisk potensiale. Kvemoskiferen i det samme området er også en interessant naturstein som det er gjort prøveuttak av. Det foreslås at skiferen i området Kvesjøen - Lauvsjøen kartlegges. Det anbefales videre at det lokaliseres et bedre sted for drift enn i det tidligere prøveuttaket.

Lindahl, Ingvar; Ramsay, Donald M. , 2001
Kartlegging av ultramafitter i området sør for Kvesjøen og Murusjøen, Lierne kommune, Nord-Trøndelag
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2001.024
Abstrakt:
Det ble sommeren 2000 gjennomført en kartlegging av ultramafiske kropper sør for Kvesjøen og Murusjøen i Lierne. Utgangspunktet var de geologiske kartene over området, med det preliminære kartblad Murusjøen i skala 1:50 000 og kart- blad Nordli i 1:100 000 som de mest detaljerte. Hensikten var blant annet å kartlegge omvandlingsgraden av de ultramafiske kroppene for å se om de kan brukes som råstoff for talk og kleberstein. Det ble funnet flere nye kropper som ikke var avmerket på eksisterende kart. Omvandlingsgraden til de enkelte kroppene er beskrevet. Sør for Fjellraudberget er ultramafittkroppene lite omvandlet. Det samme gjelder kroppene i Hestkjøl- dalen, samt området Kveskallen - Skograudberget. De kroppene som har omvandling til talk og kleber i betydelig grad er de ved Kjøyta og ved Storbekken. Lokalt er disse kroppene talkomvandlet langs randsonen og i skjærsoner gjennom kroppene. Utvalgte prøver av talk/kleberbergarten er testet på fiber (asbest). Kleberen har et fiberinnhold langt under grenseverdiene som er satt. Videre arbeid med talk og kleber i området anbefales konsentrert om Køyta- området og ved Storbekken.

Nilsson, Lars Petter; Sturt, Brian A.; Ramsay, Donald McDonald , 1999
Ofiolittundersøkelser i Snåsa og Lierne: en rekognosering for å påvise mulig økonomisk interessante forekomster av malm, industrimineraler og naturstein.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.99.114;92 sider
Abstrakt:
(Forkortet) Rapporten oppsummerer resultater fra befaring av ofiolittfragmenter i Snåsa og Lierne i månedsskiftet juni-juli samt en kort oppfølgingtur i oktober 1999. Etter undersøkelse av en hel rekke ofiolittfragmenter står vi igjen med to som det er klart verd å følge opp med hensyn til mineralressurs-potensialet nemlig Raudfjellet i Snåsa og FJellraudberget i Lierne.

Reinsbakken, A.; Fossen, H. , 1988
Murusjøen. Berggrunnskart; Murusjøen; 19231; 1:50 000; sort/hvitt;
;Norges geologiske undersøkelse;KART

Referanser som ikke finnes i NGU's Referansearkiv.:
Lindahl, I. 2001: Undersøkelse av kleberstein i ultramafittkroppene ved Storbekken og nord for Kjøyta Lierne kommune, Nord-Trøndelag. SSF rapp. 2001.03, 21 s.


Faktaarket ble generert 18.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse