English version
NATURSTEINSDATABASEN
Registrering 5530 - 605 Tårnvatnet
(Objekt Id: 14853)
(Sist oppdatert: 13.06.2012)

Lokalisering
Fylke: Troms Kommune: Senja (5530)
Kart 1:50000: Lenvik (1433-1) Kart 1:250000: Tromsø
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 33
Øst: 632578 m. Nord: 7694815 m.
Lengdegrad: 18.3669110 Breddegrad: 69.3300960
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Kleberstein og serpentinitt Ressursundertype: Kleberstein
Murestein(Y/N): N
Betydning
Råstoffbetydning: Liten betydning (reg. 18.02.2015)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Prøvedrift Reserver:
Driftsmetode: Dagbrudd Historisk produksjon:


Forekomstbergart
Litologi: Forvitringsfarge:
Genese: Form:
Hovedtekstur:
Kornstørrelse: Hovedomvandling:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Lia hvor ultramafitten stikker opp er dekket med 2-5 m morene. Dels er det også finkornet innsjøsediment fra et større bredemt Tårnvatn under isavsmeltingen. Ultramafittkroppen har en størrelse på max. 40 x 70 m. Hele kroppen er omvandlet til en serpentin-hornblende-kloritt- bergart med varierende mengde karbonat og talk. Kleber finnes i randsonen av kroppen, men den inneholder en hel del serpentin eller hornblende med nåler opp mot 1 cm. Hornblendenålene postdaterer kleberomvandlingen. Talkinnholdet i den beste kleberen er opp mot 50 %. Forsøk på uttak er gjort i den østlige randsonen av kroppen. Randsonen er dårlig blottet, men et søkk i terrenget kan antyde at mektigheten på kleberen kan være max. 5 m. Vurdering: Ultramafitten er liten, og dermed er også den potensielle reserven av kleber begrenset. Nålformede mineraler i kleberen vil også gjøre den uegnet for utnyttelse. På grunn av en hel del kleberomvandling og forsøksuttak bør dette registreres som forekomst i den nasjonale databasen for naturstein.
Beliggenhet
Ca. ½ km nord for Tårnvatnet er det på kartblad Tromsø i M 1:250 000 (Zwaan et al. 1998) avmerket en liten ultramafittlinse. Linsen er også avmerket på Landmarks kart Målselv i M 1:100 000, men den er ikke nærmere beskrevet tidligere. Den er ikke tidligere registrert som forekomst av serpentin eller kleber i NGUs database, eller beskrevet i noen ressursoversikter. Ved befaringen som ble gjort ble det funnet spor etter et lite prøveuttak på kleber og en del gravinger i løsmassene for å finne utgåendes størrelse. Forekomstene ligger på kartblad Lenvik, 1433.1, og har senterkoordinat UTM 696300/7693400. Adkomst til forekomsten er ved å bruke bomvei fra fylkesvei gjennom Tårnelv på østsiden av Rossfjorden. Veien er kjørbar for vanlig bil ca. 4 km. Fra dårligere vei mot nedlagt gård Høgstad er det bare 500 m å gå til ultramafittlinsen like opp i lia.

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Zwaan, K.B.; Fareth, E.; Grogan, P.W. , 1998
Tromsø. Berggrunnskart Tromsø M 1:250 000; trykt i farger
;Norges geologiske undersøkelse;KART;1 kart sider
Abstrakt:
Beskrivelsen finnes på kartet.

Lindahl, Ingvar; Nilsson, Lars Petter , 2002
En vurdering av kleberpotensialet i Troms
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2002.077;93 sider
Abstrakt:
Det er gjort en gjennomgang av geologisk materiale som omhandler ultramafiske bergarter i Troms fylke. Det er forsøkt å finne fram til mest mulig arkivamteriale om emnet både på og utenfor NGU. Gjennomgangen av materialet er gjort med henblikk på å gjøre en vurdering av mulightene for å finne utnyttbar kleberstein i tilknytning til ultramafittene, samt å få oppdatert NGUs nasjonale natursteinsdatabase på kleberstein i Troms. De fleste av ultramafittene/klebersteinsforekomstene som fra tidligere var kjent, beskrevet og koordinatfestet er ikke befart i forbindelse med dette prosjektet. Det gjelder også den eneste forekomsten, Grunnes i Målselv, som er i drift. I rapporten er det gjort en kort sammenfattende beskrivelse av disse tidligere kjente forekomstene samt gjort en vurdering ut fra eksisterende materiale om de har et potensiale for kleberstein. På basis av litteraturgjennomgangen er et prioritert utvalg av ultramafitter/forekomster befart. Undersøkelsen omfatter også en rekke ikke nærmere beskrevne ultramafitter som er inntegnet på de nyeste trykte eller preliminære berggrunnsgeologiske kartene, eller som vi har fått kjennskap til gjennom annen informasjon. Det er gjort en kartlegging av ultramafittenes grad av kleberomvandling samt en prøvetaking der det ble funnet kleberstein. Feltarbeidet har også ført til funn av ultramafittkropper, noen med kleberomvandling, som ikke tidligere var kjent. De enkelte ultramafittkroppene som er undersøkt er gitt en kort beskrivelse, spesielt med hensyn til kleberomvandling. Det er gjort en vurdering av forekomster/områder, samt gitt et prioritert forslag til videre arbeider i noen utvalgte områder. De viktigste forekomstene/områdene som er anbefalt videre undersøkt er: Brokskard-området i Troms kommune, Russelv-sonen i Lyngen kommune, Tillermoen-området i Målselv kommune, Sørreisa-området i Sørreisa kommune, Grøtsteinsberget, Hest


Faktaarket ble generert 26.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse