Norsk versjon
THE NATURAL STONE DATABASE
Occurence 5530 - 606 Bukkskinnfjellet
(Object Id: 14854)
(Last updated: 05.03.2012)

Location
County: Troms Municipality: Senja (5530)
Map 1:50000: Lenvik (1433-1) Map 1:250000: Tromsø
Coordinate system: EU89-UTM Zone 33
East: 626463 m. North: 7697731 m.
Longitude: 18.2158140 Latitude: 69.3591490
Show on map

Resource
Resource Type: Soapstone and serpentinite Resource Subtype: Soapstone
Brickstone(Y/N): N
Importance
Raw material meaning: Little Importance (reg. 18.02.2015)
Historical: No , (Confirmed 05.mar.2012 by Leif Furuhaug)

Resources and production
Activity: Exploration Reserves:
Operating method: Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Soapstone Classification: Colour:
Play of colours : Uniformity:
Lithology: Grain size:

Mineralogy:
Serpentine Major mineral (>10%)
Tremolite Major mineral (>10%)
Talc Major mineral (>10%)
Magnesite Subordinate mineral (1-10%)

Deposit rock
Lithology: Weathering colour:
Genesis: Form:
Main texture:
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Period:
Province:
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Description
Ultramafitten framtrer som et blokkhav av store blokk på opptil 10 m3. Det er ingen helt sikre blotninger av ultramafitt. Blokkhavet strekker seg i retning ca N-S i strøkretningen til de omkringliggende skifrene som også har innslag av amfibolitter. Blokkhavets utstrekning langs strøket er mer enn 500 m. Bredden på blokkhavet er opp mot 50 m. Ultramafitten er omvandlet til en grovkornet serpentin-tremolitt-talkbergart. Den inneholder også magnesitt, lokalt med magnesittkrystaller på opptil 3 cm. Tremolitt sitter i rosetter med en krystallstørrelse fra 0,5 til 10 cm. I matriksen mellom tremolitten og karbonatene er det en hel del talk i den grovkornede bergarten, dels med en slags mineralbånding. Lokalt er bergarten talkrik og viser en lys kleber, men hele tiden med nåler av tremolitt. Det opptrer også et årenett hvor årene har en tykkelse på 0,2 - 3 cm med serpentinasbest vinkelrett på årene. Det ble også funnet enkelte blokker av helt mørk serpentinitt med mulige flak av talk. Vurdering På grunn av innholdet av tremolitt er denne ultramafitten ikke økonomisk interessant. Det er ikke undersøkt om de nålformede mineralene vil gi fiber ved nedmaling. Lindahl & Nilsson 2002.
Location
På kartblad Tromsø i M 1:250 000 (Zwaan et al. 1998) er det avmerket en liten ultramafitt like over skoggrensen drøyt 400 moh. på Bukkskinnfjellet på Lenvik-halvøya i helningen ned mot Rossfjorden. Ultramafitten er nærmere avmerket på geologisk arbeidskart hos K. B. Zwaan ved NGU. Ultramafitten er ikke avmerket på Landmarks karter over området. Bukkskinnfjellet er ikke registrert som forekomst, men er kjent av bygdefolket som et spesielt område. Området er meget frodig og grønt på grunn av karbonatene i ultramafitten. Ultramafitten ligger på kartblad Lenvik, 1433.1, med senterkoordinater UTM 390500/7696900. Letteste adkomst til feltet er fra gården Storli langs Rv. 856 på vestsiden av Rossfjorden. Fra gården går det en skogsvei ca. 3 km oppover til Mølnvatnet som er farbar med 4-hjulstrekker. Fra endepunkt skogsvei er det en drøy km oppover ei bratt li til ultramafitten.

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Lindahl, Ingvar; Nilsson, Lars Petter , 2002
En vurdering av kleberpotensialet i Troms
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2002.077;93 pages
Abstract:
Det er gjort en gjennomgang av geologisk materiale som omhandler ultramafiske bergarter i Troms fylke. Det er forsøkt å finne fram til mest mulig arkivamteriale om emnet både på og utenfor NGU. Gjennomgangen av materialet er gjort med henblikk på å gjøre en vurdering av mulightene for å finne utnyttbar kleberstein i tilknytning til ultramafittene, samt å få oppdatert NGUs nasjonale natursteinsdatabase på kleberstein i Troms. De fleste av ultramafittene/klebersteinsforekomstene som fra tidligere var kjent, beskrevet og koordinatfestet er ikke befart i forbindelse med dette prosjektet. Det gjelder også den eneste forekomsten, Grunnes i Målselv, som er i drift. I rapporten er det gjort en kort sammenfattende beskrivelse av disse tidligere kjente forekomstene samt gjort en vurdering ut fra eksisterende materiale om de har et potensiale for kleberstein. På basis av litteraturgjennomgangen er et prioritert utvalg av ultramafitter/forekomster befart. Undersøkelsen omfatter også en rekke ikke nærmere beskrevne ultramafitter som er inntegnet på de nyeste trykte eller preliminære berggrunnsgeologiske kartene, eller som vi har fått kjennskap til gjennom annen informasjon. Det er gjort en kartlegging av ultramafittenes grad av kleberomvandling samt en prøvetaking der det ble funnet kleberstein. Feltarbeidet har også ført til funn av ultramafittkropper, noen med kleberomvandling, som ikke tidligere var kjent. De enkelte ultramafittkroppene som er undersøkt er gitt en kort beskrivelse, spesielt med hensyn til kleberomvandling. Det er gjort en vurdering av forekomster/områder, samt gitt et prioritert forslag til videre arbeider i noen utvalgte områder. De viktigste forekomstene/områdene som er anbefalt videre undersøkt er: Brokskard-området i Troms kommune, Russelv-sonen i Lyngen kommune, Tillermoen-området i Målselv kommune, Sørreisa-området i Sørreisa kommune, Grøtsteinsberget, Hest

Zwaan, K.B.; Fareth, E.; Grogan, P.W. , 1998
Tromsø. Berggrunnskart Tromsø M 1:250 000; trykt i farger
;Norges geologiske undersøkelse;KART;1 kart pages
Abstract:
Beskrivelsen finnes på kartet.


The fact sheet was created on 28.04.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway