English version
INDUSTRIMINERALDATABASEN
Registrering 5532 - 326 Nordbynes
(Objekt Id: 15116)
(Sist oppdatert: 17.06.2004)

Lokalisering
Fylke: Troms Kommune: Balsfjord (5532)
Kart 1:50000: Malangseidet (1533-4) Kart 1:250000: Tromsø
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 34
Øst: 415499 m. Nord: 7693000 m.
Lengdegrad: 18.8543060 Breddegrad: 69.3332290
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Silika Ressursundertype: Kvartsitt

Betydning
Råstoffbetydning: Liten betydning (reg. 18.02.2015)


Mineralisering
Genese: Form:
Hovedtekstur: Min. fordeling:
Kornstørrelse:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins: Kaledonidene
Geotek.enhet: Lyngsdekkekomplekset
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Balsfjordgruppen Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Fri tekst
Mestervik-kvartsittens fortsettelse mot vest der det ved sjøen kunne være et egnet driftsområde. Lys grå kvartsitt med synlig glimmer, både som parallelle skikt og spredt i bergarten. Feltet ble undersøkt ved NGU (Frigstad 1973) og analyser av prøver viste et gjennomsnitt på 0.88% Al2O3. En senere samleprøve (Wanvik 2001) fra Nordbynes viser 0.91% Al2O3. Tilhører Balsfjordgruppen i Lyngsfjelldekket.

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Frigstad, Ole F. , 1973
Undersøkelse av fire kvartsittforekomster; Mestervik, Aursfjell, Forså, Fugleberg. Troms fylke
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1118/13;38 sider
Abstrakt:
Mestervik; de faktorer som spiller rolle for om en kvartsittforekomst kan utnyttes er: a) materialets renhet og termiske egenskaper, b) forekomstens størrelse, c) driftsforholdene på stedet. Mestervik-forekomsten ligger i grenseområdet når det gjelder a). Punkt b) tilfredsstilles i aller høyeste grad. c) tilfredsstilles. En videre undersøkelse foreslås. Aursfjell; forekomsten er ikke drivverdig. Årsaken til dette er forekomstens høye innhold av forurensninger. Forså; kvartsitten tilfredsstiller ikke ferrosilisium-industriens krav til renhet. I tillegg er en avsenkning godt under grunnvannsnivå nødvendig for å få drivverdige mengder. Forekomsten ansees for ikke drivverdig. Fugleberg; de kjemiske analysene er for få og for usikre, siden de er tatt på overflateprøver, til at de kan tillegges vekt under vurderingen av fore- komstens drivverdighet. Kvartsittsonen er oppdelt av glimmerrike kvartsitter. Forekomsten ansees for ikke drivverdig.

Frigstad, Ole F. , 1974
Undersøkelse av kvartsittforekomst, Mestervik, Balsfjord kommune, Troms.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1164/16;12 sider
Abstrakt:
På grunnlag av anbefaling i tidligere NGU-rapport, ble det foretatt spregning for prøveuttak i Meistervikfeltet sommeren 1973. Prøvepunktene er konsentrert om de områder som egnet seg best for en eventuell drift, samt enkelte ytre punkter for å bestemme fortsettelsen av enkelte gode soner. Undersøkelsen av kvartsittsonen som helhet har gitt positive resultater for feltene Mestervik og Nordby. Det foreslås videre undersøkelser med diamantboring i disse to feltene, samt en detaljkartlegging innen disse to områdene. Sprekker, forkastninger og folder bør undersøkes. Det forutsettes et mer omfattende analyseprogram av diamant- borkjernene, hvor følgende elementer tas med; Si, Fe, Ti, Al, P, Ca, Na, K. For anvendelse til ferrosilisium spiller de termiske egenskapene hos kvarts- ittråstoffet en stor rolle. Dette bør også undersøkes nærmere.

Wanvik, Jan Egil , 2001
Kvartsressurser i Troms fylke
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2001.081;68 sider
Abstrakt:
Rapporten gir en samlet oversikt over kvarts- og kvartsittforekomster i Troms fylke. Den baserer seg på en sammenstilling av tilgjengelig arkivmateriale i form av geologiske kart og rapporter. For å komplettere arkivmaterialet er det blitt gjennomført undersøkelser med prøvetaking for kjemisk analyse på en rekke nye lokaliteter, samt kontroll og supplerende undersøkelser på mange tidligere kjente forekomster. Kvartsitter opptrer i store deler av fylket, og til sammen 76 lokaliteter er omtalt. De aller fleste av disse er urene og tilfredstiller ikke dagens krav til ferrosilisiumråstoff. Noen få lokaliteter har mindre soner som kan være brukbare, men nødvendige volumer er ikke tilstede. En kvartsittenhet i Takelv- dal 3-4 mil øst for Finnfjord Smelteverk har interessante verdier og anbefales undersøkt nærmere. Kvartsganger opptrer konsentrert i Bardu-regionen. Til sammen 21 forekomster er omtalt. Av disse har det tidligere vært uttak på Neslia-forekomsten like sør for Sætermoen. Her gjenstår fremdeles mye kvarts, og forekomsten kan regnes som en fremtidig ressurs. Det anbefales å gjennomføre prøvetaking av Neslia- forekomsten og de viktigste and kvartsforekomstene med tanke på spesialanalyser for høyverdige bruksområder.


Faktaarket ble generert 19.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse