English version
NATURSTEINSDATABASEN
Registrering 5021 - 645 Breesbekken
(Objekt Id: 16526)
(Sist oppdatert: 14.01.2010)

Lokalisering
Fylke: Trøndelag Kommune: Oppdal (5021)
Kart 1:50000: Oppdal (1520-3) Kart 1:250000: Røros
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 523325 m. Nord: 6943930 m.
Lengdegrad: 9.4546950 Breddegrad: 62.6253490
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Kleberstein og serpentinitt Ressursundertype: Kleberstein
Murestein(Y/N): N
Betydning
Råstoffbetydning: Liten betydning (reg. 18.02.2015)
Historisk: Ja , (Stadfestet 15.mar.2006 av Tor Grenne)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Steinbrudd Reserver:
Driftsmetode: Dagbrudd Historisk produksjon:


Forekomstbergart
Litologi: Kleberstein Forvitringsfarge:
Genese: Metamorfogen Form: Linse
Hovedtekstur:
Kornstørrelse: Middelskornet (1-3 mm) Hovedomvandling:
Strøk/Fall: 230 / 20 Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins: Kaledonidene
Geotek.enhet: Blåhø-Surnadekkekomplekset
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Kleberstein opptrer langs kantene av en serpentinittlinse som er omgitt av båndete amfilbolitter. Forekomsten stryker langs dalsiden i retning SV-NØ med slakt fall mot mot NV. Den er i stor grad overdekket av skrottipper fra gammel drift og av naturlige løsmasser. I ligg av serpentinitten finnes en nokså massiv til svakt foliert, middelskornig-finkornig, talkrik kleberstein med noe magnesitt og magnetitt. Mektigheten er minst to meter, men er sannsynligvis vesentlig større. I heng av serpentinitten finnes en kleberstein med samme mineralsammenseting men med en aterk foliasjon og markert lineasjon. Hengkleberen er også mer grovkornet og har en lysere, nesten hvit talk. Mektigeten her er minimum 3 meter. Serpentinitten i kjernen av ultramafitten er talkholdig.
Historisk betydning
Det har vært omfattende drift på kleberstein for gryteproduksjon. Det aller meste av denne driften har vært på den relativt massive og finkornige kleberen i ligg av serpentinitten. Uttakesstedene er nesten dekket av en skrottipp som strekker seg ca. 25 meter fra bekken i retning mot NØ, og som er omkring 2 meter bred og minst 1/2 meter tykk. Skrottippen inneholder flere bruddstykker av gryter og vitner om lokal tilvirkning. Emnene ser ut til å ha vært glattet utvendig før det er brukt et meisel- eller hakke-lignende redskap til innvendig utforming. Totalt er det gjort forsøk på grytedrift over ca. 50 meters lengde, men grytespor og skrottipper sees bare i de sørvestlige 25 meter. I fast fjell i overkant av skrottippen sees noen spor etter forsøk på uttak av gryteemner med ca. 30 cm diameter i talkholdig serpentinitt. Helt i SV ved bekken sees noen borhull som tyder på sprengning eller kiling av blokk i nyere tid. Forsøket ser ut til å ha vært mislykket på grunn av at blokkene har delt seg meget uregelmessig langs talkrike slepper/årer. Den grovkornige og folierte klebersteinen i heng av serpentinitten er ett sted forsøkt brutt som blokkstein med spisshakke. Det finnes også et par spor etter gryteuttak i denne sonen nede ved bekken. Alderen på bruddet er ukjent, men lignende spor etter drift på grytestein ellers i Oppdal er datert til middelalderen (Katlberget, Ørnberget, Tilset).
Beliggenhet
523326 6943930 Forekomsten ligger like under tregrensen i dalsiden SØ for Hornet, ca. 12 km vest for Oppdal. Adkomst nesten frem langs bomveg til hyttefelt som ligger rett sør for forekomsten, videre et par hundre meter langs tursti som går på SV-siden av Breesbekken. Forekomsten ligger på motsatt side av bekken og sees fra stien.

Feltprøver
Prøvenr. Prøvetype Diverse
TG-02-57 Tipprøve
Prøvetaker: TG
Kommentar: Svakt foliert kleberstein fra skrottipp. Liggtypen.
TG-02-58 Håndstykke
Prøvetaker: TG
Kommentar: Sterkt foliert og stenglig kleberstein fra ligg av forekomsten. Talkrik, relativt lys, grovkornig talk.


Faktaarket ble generert 29.03.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse