Norsk versjon
THE NATURAL STONE DATABASE
Occurence 1833 - 604 Utskarpen
(Object Id: 20540)
(Last updated: 19.10.2012)

Location
County: Nordland Municipality: Rana (1833)
Map 1:50000: Sjona (1927-4) Map 1:250000: Mo i Rana
Coordinate system: EU89-UTM Zone 33
East: 438749 m. North: 7352449 m.
Longitude: 13.6350960 Latitude: 66.2859370
Show on map

Resource
Resource Type: Slate and schist Resource Subtype: Mica schist
Brickstone(Y/N): N
Importance
Raw material meaning: Little Importance (reg. 18.02.2015)
Historical: No , (Confirmed 07.apr.2010 by Leif Furuhaug)

Resources and production
Activity: Exploration Reserves:
Operating method: Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Garbenskifer Classification: Dry-wall stone Colour: Gray
Play of colours : Uniformity: Poor
Lithology: Mica schist Grain size: Coarse grained (> 3 mm)

Photo no. 1 showing Polert plate"
Photo no. 2 showing Polert plate"

Deposit rock
Lithology: Weathering colour:
Genesis: Form:
Main texture:
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Period:
Province:
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Description
Bergarten er en kaledonsk granat-amfibolgneis, en slags høymetamorf garbenskifer. Bergarten er grovkornet med 3 – 4 cm store svart til dyp grønne krystaller av amfibol, ofte i rosetter. Bergarten har videre dyp-røde granater som er opptil ½ cm store. Mengdeforholdet mellom granat og amfibol varierer mye fra lag til lag i bergarten. Variasjonen kan være i dm til halvmeterskala. Sonen med garbenskifer er påvist over en lengde på ca. 1,3 km, som strekker seg i retning VSV-ØNØ, fra den går ut i sjøen i VSV og innover terrenget. Det er ikke gjort noen innsats på å følge sonen videre ut over 1,3 km. Sonen med garbenskifer har et fall på ca. 30 grader mot SSØ. I Heng og ligg av sonen er det granatglimmerskifer som kan være karbonatholdig, og som også har benker av marmor. Amfibol opptrer på to forskjellige måter; som diffuse krystaller uten klare krystallflater, og i neksammenvoksning med idiomorfe mørke krystaller med tydelige krystallflater. Granatene virker å være fulle av inneslutninger (poikiloblastiske) og har sjelden veldefinerte krystallflater. De har en klar rødlig farge. Variasjon i innhold av muskovitt og biotitt gir bergarten lysere eller mørkere fargetone. Granat-amfibolgneisen som er dominert av muskovitt synes å være den mest spektakulær med lyse interne reflekser som gir en fin dybdevirkning. Småblokk av granat-amfibol-gneisen brukt for framstilling av flis og plater. Steintypen er brukt i markedsundersøkelse. Granat-amfibolgneisen har et attraktivt mønster eller tekstur og er en unik type bygningsstein. Gneisen bør sages parallelt med foliasjonen som gir det mest spektakulære produkt. Det er gjort en orienterende markedsvurdering av bergarten (Hultin 1996b). I følge Hultin var mottakelsen av denne bergarten positiv hos hans internasjonale kontakter. Lagene med granat-amfibolgneis har ikke særlig stort utgående og området er del bebygget. Logistikk og topografi for uttak av stein er god. Steinen er først og fremst brukbar til bord og benkeplater og mindre til flis på grunn av inhomogeniteten i utseende. Også den sølvglinsende granatglimmerskiferen som er sidestein til gneisen kan være aktuell som bygningstein. Dette er ikke nøyere undersøkt (Røsholt 1995). Lokaliteten er spennende og området vil være interessant med hensyn til unik bygningsstein. Mineralogi Hovedmineralene er feltspatt, amfibol, granat og kvarts. I mindre mengde opptrer muskovitt og biotitt. I mindre mengde opptrer også kloritt fra omvandling av amfibol. Mengdeforholdet mellom mineralene varierer mye.
Historic
Fokus på lokaliteten ble satt av A. Kruse, sjefsgeolog på Mofjell, i 1994, og ASPRO ved I. Rui som befarte lokaliteten i 1994. Småblokk ble tatt ut av NGU i 1994 og polerte plater framstilt. I regi av Nordlandsprogrammet gjorde B. Røsholt en kartlegging i 1995, samtidig som blokk ble tatt ut for å framstille polerte plater. Røsholt (1995) har kartlagt sonen fra sjøen og 1,3 km inn i terrenget ved hjelp av stikningsnett med basislinje langs strøket.
Location
Utskarpen ligger ca. 33 km vest for Mo i Rana nær Rv. 12 som går fra Mo mot Nesna. Ca. 2 km øst for sentrum av Utskarpen går det en sidevei mot sør, og etter 1 km langs denne, ved gården Storstrand, krysser sonen med granat-amfibolgneis veien og fortsetter innover i terrenget mot ØNØ.

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Veiskjæring"

Fieldsamples
Sample No. Sample type Miscellanrous
10-95 Bedrock
Sampler: Leif Furuhaug/...Stored: Løkken
Comment: Garbenskifer
11-95 Bedrock
Sampler: Leif Furuhaug/...Stored: Løkken
Comment: Garbenskifer


The fact sheet was created on 20.05.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway