Norsk versjon
THE ???? DATABASE
Occurence 0 - 000 FEIL
(Object Id: )
(Last updated: 07.02.2013)

Location
County: Municipality: Mangler ()
Map 1:50000: Misvær (2029-2) Map 1:250000: Bodø
County: UTM-Zone 33 - EUREF89/WGS84

Resource
Resource Type: Soapstone and serpentinite Resource Subtype: Soapstone
Brickstone(Y/N): N
Importance
Raw material meaning: Little Importance (reg. 18.02.2015)
Historical: No , (Confirmed 05.okt.2012 by Leif Furuhaug)

Resources and production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Deposit rock
Lithology: Weathering colour:
Genesis: Form:
Main texture:
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Period:
Province:
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Description
Like nord for Misvær går det et belte med mafiske og ultramafiske bergarter i en bue mot NØ. De mafiske og ultramafiske bergartene ligger i glimmerskifer, marmor og kalkglimerskifer (Solli et al 1992). I begrenset omfang er disse bergartene omvandlet til kleberstein, og tre forekomster er for omkring hunder år siden testet for mulig utnyttelse, i.e. Høgset, Klette og Drusås. Forekomsten Høgset er omvandlet fra en metagabbro. Den er av ujevn kvalitet med mange stikk (Wennberg (1959). Klebersteinen er skifrig og er en kloritt – talk kleberstein med lite karbonat. På forvitret overflate står talken opp 1mm over de andre mineralene. Klebersteinen er mørk grå med grønnlig skjær. Den skifrige klebersteinen er omvandlet fra en gabbro/grønnstein i kontakt med linser av peridotitt og dunitt. Kun befaring, prøvetaking og testing av forekomsten gjennom hundre år er gjort. Forekomsten har en skifrig og relativt hard kleberstein. Klebersteinen har liten homogenitet og liten mektighet. Volumet av kleberstein er lite med utgående på omkring 100 m2. Den lar seg ikke i dag utnytte som bygningstein. Mineralogi Klebersteinen fører kloritt, talk og amfibol. Lokalt fører den også tremolitt (Wennberg 1959).
Historic
Forekomsten er kjent fra tidlig på 1900-tallet. Noe kleberstein ble tatt ut rundt århundreskiftet for lokalt bruk i Misvær. Steinen ble også testet av NDR (Nidarosdomens Restaureringsarbeider), men den hadde for ujevn kvalitet for at de kunne bruke den (Wennberg 1959). Da de som hadde et visst uttak av kleberstein i Stolpelia for suvenirproduksjon måtte slutte der på grunn av vern på 1980-tallet, ble det sprengt ut noen prøver fra Høgset. I forbindelse med det ble tidligere innhogde navn og årstall ødelagt.
Location
Beste adkomst til forekomsten er ca. 2 km fra Misvær langs bygdevei fra Rv. 812 som går nordover på østsiden av Misværfjorden. Bygdeveien tar av en knapp km Ø for sentrum av Misvær. Fra gården Høgset går det en god traktorvei opp lia. Forekomsten ligger like ved denne ca. 200 moh.

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Detalj fra bruddet"
Photo no. 2 showing Bruddet"

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Wennberg, Johan , 1959
Rapport om en befaring av klebersteinsforekomster i Skjerstad og Fauske herreder.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 7462;2 pages
Abstract:
3 klebersteinsforekomster i Skjerstad er befart sammen med bl.a. en repre- sentant for Domkirka. 1. Klette (=Vargåsmyran?): ujevn kvalitet med mange stikk omvandlet olivin- gabbro. Ligger 2-3 km N for Misvær kapell. 2. Høgset: ukjent beliggenhet i 1992. Ujevn kvalitet m/asbest og tremulitt. 3. Stolpe: N for gården Stolpe i Misværdalen. Bra kvalitet med lite stikk, noe kis og smale kvartsårer. Kleberstein ligger i gabbro og kan følges over 200 m, bredden er 20-30 m. Fortjener oppmerksomhet. I tillegg nevnes Djuposen i Valnesfjord som en forekomst i klasse med Stolpe.

Solli, A.; Farrow, C.M.; Gjelle, S. , 1992
Misvær. Berggrunnskart; Misvær; 20292; 1:50 000; trykt i farger;
;Norges geologiske undersøkelse;KART


The fact sheet was created on 07.05.2024

Copyright © 2024 Geological Survey of Norway