English version
NATURSTEINSDATABASEN
Registrering 1804 - 625 Andersvika
(Objekt Id: 23355)
(Sist oppdatert: 07.02.2013)

Lokalisering
Fylke: Nordland Kommune: Bodø (1804)
Kart 1:50000: Rognan (2129-3) Kart 1:250000: Sulitjelma
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 33
Øst: 513326 m. Nord: 7452829 m.
Lengdegrad: 15.3080590 Breddegrad: 67.1921080
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Marmor og kalkstein Ressursundertype: Marmor
Murestein(Y/N): N
Betydning
Råstoffbetydning: Liten betydning (reg. 18.02.2015)
Historisk: Nei , (Stadfestet 05.okt.2012 av Leif Furuhaug)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Steinbrudd Reserver:
Driftsmetode: Dagbrudd Historisk produksjon:


Forekomstbergart
Litologi: Forvitringsfarge:
Genese: Form:
Hovedtekstur:
Kornstørrelse: Hovedomvandling:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Marmoren er en del av den tykke marmorformasjonen som strekker seg fra Sørfold til Saltfjellet (Kollung & Gustavson 1996). Marmoren er hvit-grå med et uregelmessig mønster som har likhetstrekk med Hermelin som ble brutt ved Løvgavlen. Marmorens tykkelse er flere titalls meter, og den kan følges langs strøket mer enn en km med fall mot sør. Marmoren mot heng i forekomsten domineres av grå marmor med hvite soner og bånd, mens den i de nedre delene domineres av hvit marmor med grå striper og skyer av grå marmor. Marmoren er markert benket og i overflaten er det sjelden over ½ m mellom stikk parallelt med båndingen. I enkelte lag er marmoren forskifret. Det er en del oppsprekning vinkelrett på benkningen som vanligvis har en avstand på mer enn to meter og som er en gunstig faktor for bryting. Det er fraktet ut noen blokker fra Andersvika, og polert plate av marmoren finnes hos Koloritt AS på Leivset. Det er meget store volum av denne gråhvite eller hvitgrå marmoren fra lokaliteten og østover lia ovenfor. Det er en viss benkning i marmorenheten, men benketykkelsen er ganske stor. Den tekniske kvaliteten er ikke undersøkt etter moderne metoder. Om fargenyansene er eller blir aktuelle for markedet er dette en meget stor ressurs med beliggenhet helt i sjøkanten. Mineralogi Hovedmineralet i marmoren er kalkspatt. I tillegg fører den litt dolomitt, grafitt og muskovitt og i aksessoriske mengder kvarts og har noen sulfidkorn. Marmoren er fin- til middelskornet med vekslende kornstørrelse. De hvite partiene har en kornstørrelse på opptil 3 mm på kalkspatten mens dolomitten er mer finkornet. De grå båndene er farget av grafitt.
Historikk
Lokaliteten i Andersvika ble undersøkt grundig på 1890-tallet av Ankerske. Flere forsøksblokker ble tatt ut, hvorav et par dimensjonerte blokker ligger igjen i fjæra. Det var i utgangspunktet denne marmoren som skulle brukes til byggingen av Rønvik Sindsykeasyl i Bodø. Av ukjente grunner ble likevel steinen fra Leivset til slutt valgt (K.-M. Braseth, pers. medd.).
Beliggenhet
Forekomsten Andersvika ligger i strandsonen like øst for gården indre Kvanndalen ved den østlige delen av Kvanndalsbukta ved Saltfjorden. Området er veiløst. Adkomst til forekomsten er med bil fra Rognan via Vik til Skipmannsvik og derfra på skogsvei mot Kvanndalen som er stengt med bom. Vei er påbegynt ned mot Kvanndalsgårdene. Om denne blir bygd vil det bli veiutløsning for området. Men bruddet Andersvika vil ligge en liten km fra denne eventuelle nyveien.

Bilde(r) fra forekomstområdet:
Foto nr. 1 viser "Oversiktsbilde"

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Kollung, S.; Gustavson, Magne , 1995
Rognan. Berggrunnskart; Rognan; 21293; 1:50 000; trykt i farger;
;Norges geologiske undersøkelse;KART


Faktaarket ble generert 19.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse