English version
NATURSTEINSDATABASEN
Registrering 1806 - 608 Brennhaugen
(Objekt Id: 23369)
(Sist oppdatert: 16.05.2013)

Lokalisering
Fylke: Nordland Kommune: Narvik (1806)
Kart 1:50000: Narvik (1431-4) Kart 1:250000: Narvik
Fylke: (Ikke tilgjengelig)

Ressurs
Ressurstype: Gneis Ressursundertype: Gneis
Murestein(Y/N): Y
Betydning
Råstoffbetydning: Liten betydning (reg. 18.02.2015)
Historisk: Ja , (Stadfestet 10.okt.2012 av Leif Furuhaug)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Steinbrudd Reserver:
Driftsmetode: Dagbrudd Historisk produksjon:


Produkt
Salgsnavn Produktbeskrivelse
Murestein Klassifikasjon: Farge:
Fargespill: Homogenitet:
Litologi: Kornstørrelse:

Foto nr. 1 viser "Mur, Narvik kirke"

Forekomstbergart
Litologi: Forvitringsfarge:
Genese: Form:
Hovedtekstur:
Kornstørrelse: Hovedomvandling:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Bergarten som er tatt ut er vekslende fra amfibolitt til båndet amfibolgneis og glimmergneis. Geologisk tilhører bergartene Narvik-gruppen og er av kambro-silurisk alder (Vogt 1950). Amfibolitten har den beste spaltingen. Bergarten er av vulkansk opprinnelse. Glimmergneisen med glimmer og feltspatt har sedimentær opprinnelse. Den variable bergarten er brukt som murestein i plater på opptil 20 cm tykkelse. Konkordant med båndingen opptrer utdradde slirer av pegmatitt, dominert av feltspatt og kvarts. Disse har også litt sulfidmineraler. Referansebygg til denne muresteinen er Narvik kirke. Samme typen bergart ble tatt ut i lia ovenfor byen i forbindelse med oppbyggingen av Narvik by (L. Slettjord, pers. medd.). Lokal stein ble bruk til mange byggeprosjekter i Narvik tidlig på 1900-tallet, før betongens innmarsj. Bergarten i Djupvika eller tilsvarende bergart kan være aktuell som murestein for håndmuring i dag. Djupvika har meget gunstig beliggenhet logistisk, i et etablert industriområde. Mineralogi Amfibolitten består nesten utelukkende av amfibol. Noe amfibolitt er mineralbåndet med feltspatt som dominerer i lyse tynne bånd. Glimmergneisen som også er brukt består av feltspatt, kvarts, muskovitt og biotitt som hovedmineraler.
Historikk
Bruddet som ble drevet i 1924-25 for å ta ut stein til muring av Narvik kirke. Kirken sto ferdig i 1925 (Haugen 2000). Steinen ble ført med jernbane til Narvik, og et midlertidig sidespor ble bygd til byggeplassen for kirken. Hele produksjonen fra bruddet er gått til Narvik kirke. All steinen fra bruddet som kunne brukes til håndmuring av kirke ble brukt, inkludert pegmatittslirene. Dette kan studeres på ytterveggene i Narvik kirke. Det var firmaet Jernbeton AS fra Trondheim som sto for uttaket av stein og byggingen av kirken. Ved jernbanesporet nær bruddet ligger det en skrottipp fra tilhugging av muresteinen som ble gjort før transport til Narvik.
Beliggenhet
Kirkebruddet ligger like ved jernbanesporet for Ofotbanen ved gamle Djuvika stasjon ved en lokalitet som heter Brennhaugen. Adkomst til bruddet er ved å ta av fra E6 ved industrianlegget i Djupvika på sørsiden av Rombaksfjorden. Veikrysset er ca. 5 km øst for Narvik by. Avkjøringen er merket. Koordinatene er midt i bruddet. Stuffen på 2 – 4 m etter uttaket har en ca. 100 m utstrekning langs jernbanelegemet. Dette er litt vanskelig å avgjøre fordi noe kan være tatt ut i forbindelse med framføringen av jernbanen.

Bilde(r) fra forekomstområdet:
Foto nr. 1 viser "Bruddet som har skaffet stein til Narvik kirke"


Faktaarket ble generert 26.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse