Norsk versjon
THE NATURAL STONE DATABASE
Occurence 1824 - 614 Seljeli 2
(Object Id: 23418)
(Last updated: 17.10.2012)

Location
County: Nordland Municipality: Vefsn (1824)
Map 1:50000: Elsfjord (1927-3) Map 1:250000: Mo i Rana
Coordinate system: EU89-UTM Zone 33
East: 435781 m. North: 7333785 m.
Longitude: 13.5784000 Latitude: 66.1179440
Show on map

Resource
Resource Type: Marble and limestone Resource Subtype: Marble
Brickstone(Y/N): N
Importance
Raw material meaning: Not Assessed (reg. 21.03.2017)

Resources and production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Deposit rock
Lithology: Weathering colour:
Genesis: Form:
Main texture:
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Period:
Province:
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Description
Dolomitt-marmoren hører til en tykk enhet i dekkene med kaledonsk glimmerskifer og marmor. I Elsfjord-området er det tykke enheter av marmor (Søvegjarto 1980). Dolomittmarmoren som er tatt ut som bygningsstein er meget hvit, men har også i deler noen mønstre av tynne striper i sort. Skjemmende på polerte plater av marmoren er at den lokalt fører nåler av tremolitt som er opptil 2 – 3 cm lange og ½ cm tykke og med svakt gul farge. Det er ikke kjent hvor Ankerske sendte blokkene som ble tatt ut. Forekomsten like ved er i dag i drift som industrimineral og det er tvilsomt om det er aktuelt med uttak av bygningsstein. Det foreligger også intrikate avtaler når det gjelder rettighetene på eiendommen hvor bygningssteinen er tatt ut. Innhold av tremolitt i den hvite marmoren skaper med stor sannsynlighet i dag HMS-problemer i tillegg til at det er skjemmende for marmoren visuelt. Potensialet for bygningsstein fra denne lokaliteten er derfor ikke stort, men det finnes tykke enheter med marmor i området som kan være aktuelle. I dolomittbruddet til Seljeli dolomittmarmor er det ikke noe problem med fiber. Mineralogi Hovedmineralet i bergarten er dolomitt. Det som ble tatt ut som bygningstein inneholder lokalt betydelige mengder hvit tremolitt. Dette er sannsynligvis i det er hvor marmoren i utgangspunktet hadde en del silikater eller mot kontakten til sideberget. Andre mineraler i dolomittmarmoren er aksessoriske.
Historic
Bruddene i Seljeli var et av de første stedene Ankerske Marmorforretning AS startet med uttak av marmor, sammen med Tverrå og Tortenli ved Fauske og i Ballangen. Det skjedde på 1880-tallet. Hvor lenge driften i Seljeli varte er ikke kjent. Uttakene i Seljeli skjedde med boring og bruk av krutt, men også med kiling. Det er tydelige spor etter at det ble boret tre hull så nært hverandre at det ble en spalte for kiling med brede kiler, enten av metall eller tre. De brede sporene for kiling ble boret 20 - 25 cm fra hverandre. Samme metode er brukt i Tortenlia ved Fauske i de eldste bruddene der.
Location
Adkomsten til området er å ta av fra E6 like sør for Korgenfjellet på vei skiltet til Elsfjord. Fylkesveien er merket til Seljeli, ca. 8 km fra E6. Bruddområdet ligger like ved der hvor Seljeli dolomittmarmor brytes som industrimineral i dag. Bruddet til Ankerske ligger ved er kjørbar skogsvei mot øst like før en kommer til bruddet til Hammerfall Dolomitt AS. Bruddet ligger like ved skogsveien bare ca. 100 m fra hovedveien.

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Bruddet"
Photo no. 2 showing Skrottipp"


The fact sheet was created on 23.04.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway