Norsk versjon
THE NATURAL STONE DATABASE
Occurence 1851 - 608 Farstadbruddet
(Object Id: 23588)
(Last updated: 18.04.2013)

Location
County: Nordland Municipality: Lødingen (1851)
Map 1:50000: Raftsundet (1231-4) Map 1:250000: Svolvær
Coordinate system: EU89-UTM Zone 33
East: 518047 m. North: 7581375 m.
Longitude: 15.4382540 Latitude: 68.3448410
Show on map

Resource
Resource Type: Granite and other igneous rocks Resource Subtype: Monzonite
Brickstone(Y/N): N
Importance
Raw material meaning: Not Assessed (reg. 21.03.2017)
Historical: No , (Confirmed 08.nov.2012 by Leif Furuhaug)

Resources and production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Deposit rock
Lithology: Weathering colour:
Genesis: Form:
Main texture:
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Period:
Province:
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Description
Bergarten vest for Offersøy i Vestbygda og videre vestover Lofoten tilhører Lofotbergartene og er monzonitt og mangeritt i litt forskjellige varianter. Øst for dette området kommer en inn i granittisk grunnfjell (Lødingen granitten) med grå og rosa granitter. Fargetonen i monzonitten i området ved Annfinnslett er mørk med et svakt grønnlig skjær, mens det blant monzonittene i Lofoten også forekommer lysere monzonitter med grålig, gråblå og brunlig fargetone. De fleste bruddene med Klemningen og Perøya som hovedbrudd har monzonitt med en grønnlig fargetone. Monzonitten fra eget brudd er brukt utelukkende til gravstein. Vurdering Monzonitten i området ved Annfinnslett i Vestbygda har alle god teknisk kvalitet. Steinen fra de forskjellige forekomstene er ganske like i teksturen men har noen forskjeller i fargetone. Denne typen mørk stein til gravstein vil ha et marked også i framtida. Farstad-bruddet har god mulighet for kai ved hoggeriet, men det er ikke kjørbar vei helt fram til det. Området er gunstig for uttak uten innvirkning fra pukkuttakene. Mineralogi Hovedmineralene i bergarten er plagioklas, kalifeltspatt og pyroksen. I underordnet mengde opptrer biotitt, magnetitt og kvarts, og i aksessorisk mengde kloritt, apatitt, amfibol, sericitt og granat.
Historic
Oswald Farstad kom som steinhogger til Annfinnslett i 1944. Han fikk kjøpe en parsell på østsiden av Klemningen mot Mordarosen, for å bygge steinhoggeri og for å ta ut stein til egen hogging. Farstad tok ut noe stein like ved hoggeriet, men kom aldri i sving med eget brudd av noe omfang. Det ble slik at han kjøpte stein fra Andreas Andreassen og fraktet steinen rundt Klemningen på pram (J.-H. Andreassen, pers. medd.).
Location
Forekomsten ligger i bygda Annfinnslett i Lødingen Vestbygd. En kommer dit med å ta av fra E10 ved Kanstad mot Vestbygda. Fra krysset ved E10 til Annfinnslett er det ca. 45 km. På Annfinnslett tar en av utover mot Klemningen der det i dag er pukkdrift i regi av Mesta og firmaet Lemminkainen. Farstad-bruddet ligger på østsiden av halvøya Klemningen mot Mordarosen.

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Lindahl, Ingvar , 2011
Steinen fra Annfinnslett
;Norges geologiske undersøkelse;BOK;Gråsteinen; No.14;103 s. pages
Abstract:
Norsk kystkultur handler om mer enn skuter, sild og småbruk i fjæra. Stein har også spil en rolle. Både som byggemateriale i grunnmurer, moloer og kaier, men også som næringsvei. Den vesle gården Annfinnslett i Lødingen Vestbygd er en av mange plasser langs kysten med en stolt steinindustrihistorie.


The fact sheet was created on 23.04.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway