Norsk versjon
THE NATURAL STONE DATABASE
Occurence 1865 - 602 Kjellbergvika
(Object Id: 23758)
(Last updated: 11.04.2013)

Location
County: Nordland Municipality: Vågan (1865)
Map 1:50000: Kabelvåg (1131-2) Map 1:250000: Svolvær
Coordinate system: EU89-UTM Zone 33
East: 480024 m. North: 7567904 m.
Longitude: 14.5175140 Latitude: 68.2238860
Show on map

Resource
Resource Type: Granite and other igneous rocks Resource Subtype: Monzonite
Brickstone(Y/N): N
Importance
Raw material meaning: Not Assessed (reg. 21.03.2017)
Historical: No , (Confirmed 14.des.2012 by Leif Furuhaug)

Resources and production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Monzonitt Classification: Colour:
Play of colours : Uniformity:
Lithology: Grain size:

Photo no. 1 showing Polert plate"

Deposit rock
Lithology: Weathering colour:
Genesis: Form:
Main texture:
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Period:
Province:
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Description
Bergarten er en monzonitt som er middelkornet og homogen i alle retninger. Fargen på bergarten er mørk med en brunlig fargetone. I bruddområdet er bergarten massiv med oppsprekning i store blokker med dimensjon på mange meter mellom synlige sprekker. Mellom disse massive delene av monzonitten er det sprekker. Sprekkesoner og knusningssoner hvor bergarten er helt ubrukelig til bygningstein kan ses i fjellet ovenfor. Dette er det typiske bildet for Lofotbergartene. Mineralogi Bergarten har en normal monzonittisk sammensetning, hovedsakelig feltspatt og noen mørke mineraler, mest pyroksen. Korn av oksyd, sannsynligvis magnetitt og ilmenitt kan observeres. Bruk Steinen fra Kjellbergvika er alt overveiende brukt til gravstein, småprodukter og bautaer. Vurdering Svart til mørk monzonitt fra Lofoten med brunlig, blålig og grønnlig fargetone har potensial som bygningstein. Lokaliteten i Kjellbergvika ligger ikke gunstig til like ved E10 som er turistveien til Lofoten. Det er imidlertid etablert et meget stort pukkverk like i nærheten av det gamle steinbruddet noen hundre meter nærmere Svolvær sentrum. Det betyr at det kanskje også kan være rom for et brudd for bygningstein.
Historic
Bruddet ble drevet av Lofoten og Ofoten Steinindustri AS (Ballangen historielag 2005). Firmaet ble startet i mars 1930 av tre brødre Rognan (Halvdan, Petter og Fritz) fra Kjeldebotn som drev bruddet og hadde steinhuggeri i Kabelvåg fram til 1936. Deretter flyttet de hovedaktiviteten og bearbeidingen til Kjeldebotn med en filial i Kabelvåg. Steinbruddet ble drevet fram til 1940 inntil de ble bortvist av tyskerne. Tyskerne tok området i bruk under siste verdenskrig og da Lofoten og Ofoten Steinindustri AS skulle ta opp driften etter krigen var utstyret så skadet at driften aldri ble tatt opp igjen. Det meste av steinen som ble tatt ut i Kjellbergvika ble sendt med lokaltbåt og annen tilfeldig transport til Kjeldebotn for videre bearbeiding. På det meste var 6 mann ansatt i bedriften (Ballangen Historielag 2005). Bedriften fortsatte imidlertid i Kjeldebotn til utpå 1960-tallet med bearbeiding av flere forskjellige steintyper, blant annet monzonitt fra Klemningen i Lødingen Vestbygd, granitt fra Kjerringneset i Skjomen og marmor fra Kjelde hovedsakelig til gravstein.
Location
Bruddet i Kjellbergvika ligger ved E10 mellom Svolvær og Kabelvåg. Kjellbergvika står navngitt på det topografiske kartet i M 1:50 000 og bruddet ligger mellom E10 og sjøen hvor det i dag er et oppdrettsanlegg på vika.

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Bruddet"


The fact sheet was created on 29.03.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway