English version
NATURSTEINSDATABASEN
Registrering 1866 - 605 Ånnstad
(Objekt Id: 23791)
(Sist oppdatert: 18.04.2013)

Lokalisering
Fylke: Nordland Kommune: Hadsel (1866)
Kart 1:50000: Stokmarknes (1132-2) Kart 1:250000: Svolvær
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 33
Øst: 488259 m. Nord: 7602119 m.
Lengdegrad: 14.7125440 Breddegrad: 68.5312120
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Granitt og andre størkningsbergarter Ressursundertype: Monsonitt
Murestein(Y/N): N
Betydning
Råstoffbetydning: Ikke vurdert (reg. 18.02.2015)
Historisk: Nei , (Stadfestet 10.jan.2013 av Leif Furuhaug)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Prospektering Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Produkt
Salgsnavn Produktbeskrivelse
Monzonite Klassifikasjon: Farge:
Fargespill: Homogenitet:
Litologi: Kornstørrelse:

Foto nr. 1 viser "Bergflate"
Foto nr. 2 viser "Polert plate"

Forekomstbergart
Litologi: Forvitringsfarge:
Genese: Form:
Hovedtekstur:
Kornstørrelse: Hovedomvandling:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Bergarten en kvartsmonzonitt som tilhører Lofotbergartene. Det er ikke vanlig at monzonittene fører kvarts. Det er en del variasjon i sammensetning og utseende av kvartsmonzonitten i dalføret nordover fra Ånnstad. Variasjonen er hovedsakelig i form av fargemetningen på feltspatten (rød) og kvarts (blå) samt innholdet av biotitt (Lindahl & Bjerkgård 2006). Der bergarten har biotitt kun som aksessorisk er den vakrest med markert rød og blå farge. Der den fører mer biotitt er fargemetningen av rød og blå mindre og bergarten får et mørkere preg. Dels kan den da virke porfyrisk. Grensene er vanskelig å kartlegge på grunn av overdekningen og gradvis overgang i bergartstypene. Områdene er definert av Lindahl & Bjerkgård (2006). Det er også funnet kvartsmonzonitt med blå kvarts på knausen SV for veien ved Bjørnklubban og Taen langs hovedveien mot NV fra Ånnstad. I løsblokk er samme bergarten registrert ved Ytre Straumfjord på Langøya på sideveien (med bom) til Langvatnet. Mineralogi Kvartsmonzonitten er grovkornet og har feltspatt som hovedmineral. Typen i veiskjæringen har en del kvarts som er opaliserende tydelig blålig (5 – 20 %) og en del mørke mineraler som først og fremst er biotitt (0 – 20 %). Mengdeforholdet opaliserende kvarts og biotitt veksler. Inntrykket av bergarten er at den er middels mørk med rødlig feltspatt og blålig kvarts. Typen i knausen i myra fører nesten ikke biotitt og består hovedsakelig av sterkere farget rødlig feltspatt og klarere blå opaliserende kvarts. Spesielt på fuktig flate er det en meget vakker bergart. På polert flate blir fargene mindre framtredende. Bruk Det er ikke kjent bruk av kvarts-monzonitten på Ånnstad som bygningsstein. Vurdering Kvartsmonzonitten er meget vakker i felt med blotninger når den er fuktig/våt. Ved polering blir fargene mindre markante og poleringen er heller ikke særlig god i de platene som er polert. Dette kan skyldes at kun overflatenære prøver er tatt. Kvartsmonzonitten opptrer over et større område med variasjoner i farge som er vanskelig å kartlegge på grunn av overdekning. Bergarten virker massiv og lite oppsprukket. Det neste skritt i en undersøkelse bør være avdekning og uttak av større blokk for å få gode prøver for en markedsundersøkelse. Steinen kan ha et potensial som bygningsstein.
Historikk
Opptreden av kvartsmonzonitt med rød feltspatt og blå opaliserende kvarts ble oppdaget i 2005 (Lindahl et al. 2005), langs en sidevei ved Ytre Straumfjord ved grensen mellom Hadsel og Sortland kommuner. Lokaliteten ved Ånnstad ble oppdaget i forbindelse med oppfølging av Zr-anomalier i Lofoten og Vesterålen i 2006 i regi av Nordland Mineral. Det ble tatt ut blokker fra Ånnstad for polering med sprengning i 2008. Blokkene ble tatt ut fra to lokaliteter som er angitt med koordinater. Den ene utvalgte lokaliteten for prøvetaking er i ei veiskjæring langs veien oppover dalen fra Ånnstad til hytter og en gammel seter. I dette området er det blottet et større område med samme fargetone. Den andre lokaliteten i en knaus i et myrområde øst for samme vei nærmere bygda. Her er det mer sparsomt med blotninger og usikkert med hensyn til utbredelse. Bergarten er mest spesiell i dette siste området med mye blå opaliserende kvarts, rød feltspatt og svært lite biotitt.
Beliggenhet
Bygda Ånnstad ligger ved fykesveien som går langs kysten på vestsiden av Hadseløya fra Melbu til Stokmarknes. Avstanden fra Melbu til Ånnstad er ca. 6 km. Området med kvartsmonzonitt ligger i et åpent U-formet dalføre ovenfor gårdene. Adkomsten inn dalen er en kjørbar vei til et område med hytter og en seter. Den interessante kvartsmonzonitten ligger i den nederste delen av dalen på begge sidene av veien uten noen form for bebyggelse og med et relativt stort løsmassetak for naturgrus og rasmasser.

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Lindahl, Ingvar ; Bjerkgård, Terje , 2006
Naturstein i Vesterålen og Lofoten
;Norges geologiske undersøkelse;RAPPORT;NGU-rapport; No.2006.092;23 s. sider
Abstrakt:
Kvarts-monzonitt med blå opaliserende kvarts i Hadsel: Denne er lovende og må vurderes etter det er laget polerte plater av den. Det mest interessante stedet for uttak er ved Ånnstad og i Ånnstaddalen hvor også de topografiske forholdene for drift ligger godt til rette. Anortositt ved Ytra Straumfjord, Eidsfjorden i Hadsel: Bergarten er meget pen og langs deler av fjorden har anortositten svak blålig og rødlig Schiller-effekt. Et sted i et tidligere grustak i bunnen av Ytre Straumfjord ligger forholdene meget godt til rette for uttak. Anortositt på Lofotodden i Moskenes: Anortositten har uregelmessig i kornstørrelse, dels med pegmatittisk utvikling. Den har lyse stikk og blekede bånd. Steinen viser ikke Schiller-effekt og er gjennomgående for mye oppsprukket for å være interessant som naturstein. Mangeritt ved Flakstadpollen i Flakstad: Mangeritten på østsiden av Flakstadpollen ei meget homogen over flere kilometer lands E10. Den er meget homogen med jevn tekstur massiv og lite oppsprukket. Mangeritten viser Schiller-effekt og er en meget vakker stein som naturstein. Monzonitt i Mortsund-området i Vestvågøy: Denne bergarten er meget homogen med brunlig fargetone i tekstur som monzonitten fra Lødingen Steinindustri AS. Undersøkelse av denne bergarten er gjort i et eget prosjekt innenfor Nordland Mineral (Lindahl 2006). De polerte platene som er framstilt fra de innsamlede småblokkene er ikke særlig godt polert. Prøvene må vurderes og testes i markedet. Om noe av dette materialet får positive tilbakemeldinger i markedet vil det naturlige neste skritt være større prøveuttak med fremstilling av plater i orienterte retninger.


Faktaarket ble generert 28.03.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse