English version
INDUSTRIMINERALDATABASEN
Forekomst 1101 - 302 Hellvik
(Objekt Id: 23812)
(Sist oppdatert: 25.02.2019)

Lokalisering
Fylke: Rogaland Kommune: Eigersund (1101)
Kart 1:50000: Egersund (1211-1) Kart 1:250000: Stavanger
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 320017 m. Nord: 6488115 m.
Lengdegrad: 5.9115530 Breddegrad: 58.4964030
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Feltspat Ressursundertype: Anortositt

Betydning
Råstoffbetydning: Nasjonal betydning (reg. 22.02.2019)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Gruvedrift Reserver:
Driftsmetode: Dagbrudd Historisk produksjon:


Produkt
Element/produkt Gehalt/Kvalitet Reg. dato
Keramikk 30.01.2013
Bygningsmatr. 30.01.2013
Sement 16.01.2017
Slaggdanner 16.01.2017

Operasjoner
Fra - Til Aktivitet Kommentar
1962 Regulær drift Selskap/Institusjon:Norwegian Talc
I følge Knut Jorde (BA rapport 7527) var det i 1977 tatt ut 1,2 mill m3
2013 Regulær drift Selskap/Institusjon:Norwegian Edelsplitt
Et datterselskap under Norwegian Talc

Mineralisering
Æra: Proterozoikum Periode: Neoproterosoikum
Genese: Hydrotermal gang Form: Uregelmessig
Hovedtekstur: Min. fordeling:
Kornstørrelse:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Proterozoikum Periode: Neoproterosoikum
Provins: Sørnorske grunnfjellsprovins
Geotek.enhet: Agderkomplekset
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex: Egersundanortosittkomplekset
Gruppe: Formasjon:

Mineralogi
Mineral Mengde
Plagioklas Hovedmineral (>90%)
Glimmer Underordnet mineral (1-10%)
Epidot Underordnet mineral (1-10%)

Opplysning(er) i fritekstformat
Fri tekst
Forekomsten er først og fremst registrert som en nasjonalt viktig pukk forekomst, men det er også en del anvendelser som tilhører kategorien industrimineral. Her på vestsiden av Rv44 drives forekomsten (Rudlå-fjellet) av firmaet Hellviksplitt AS som betegner sitt produkt for Labradoritt. På østsiden av vegen (Innstifjellet) drives forekomsten av firmaet KS Edelsplitt som kaller produktet sitt Lysit. Begge firmaene har felles eiergruppe og salgsselskap (KS Norwegian Edelsplitt). Vestbruddet ble åpnet i 1962, østbruddet i 1965. Gjennom 10 år var der en stabil etterspørsel etter Labradoritt f. eks. som tilslag i vaskepulver og slipemiddel i tannpasta. Den hvite fargen kombinert med god slipeeffekt gjorde produktet godt egnet til slike formål. Etter 1980 viste det seg imidlertid at en italiensk marmor var enda bedre egnet, og det ble nødvendig å finne nye bruksområder for Edelsplitt. Løsningen ble asfalt- og keramikkmarkedet som siden 1980 har vært i stadig vekst. Dette har gjort det mulig å øke den årlige produksjonen fra de to forekomstene til 350 000 tonn (2016). Herav går (2016) 80 000 tonn til keramikk, 10 000 til betong og slaggdanner etc, og resten 260 000 til asfalt. Innenfor keramikk leveres mest til produsenter av keramiske fliser og sanitærporselen. Forekomstene ligger ca. 9 km fra Egersund, knapt 2 km fra jernbanen og 3 km fra kai i Hellevik. Det blir eksportert stein til Danmark og Tyskland. Steinen bearbeides på stedet, fraktes bort med lastebiler og utskipes fra lokale havner i Maurholen og Hellvik i bulkbåter på inntil 4000 tonn. Forekomsten er en mindre ås (Rudlå) og består av bergarten anortositt. Den inneholder tre fargevarianter som alle synes å være middelskornet. En hvit variant synes å utgjøre ca. 60% av volumet, mens en lys- til mellomgrå variant utgjør ca. 40%. I tillegg finnes en grønn type som opptrer i ganger og har en svært liten volumandel. Vurdert ut fra boresynk er den hvite noe svakere mekanisk sett enn den grå. I 1998 var ca. halvparten (3 mill. tonn) av forekomsten tatt ut. Bergarten tilhører en større anortosittkropp. Den er massiv men er blitt utsatt for omfattende omvandling slik at betydelige deler av bergarten har en lysere farge. De uomvandlede delene forekommer i uregelmessige kropper og er oftest krysset av lysgrønne ganger. Noen få skjærsoner sees i bergveggene, men har liten betydning for drift eller kvalitet. Det er ingen begrensning mot dypet.

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Bjerkgård, Terje , 2003
Labradoriserende anortositt ved Nedre Furevatnet, Hellvik, Rogaland
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2003.024;8 sider
Abstrakt:
Feltsesongen 2001 ble det utført kartlegging i et større område nord for Hellvik i Hå og Eigersund kommuner. Et av de mest interessante områdene med labradoriserende anortositt ligger ved Nedre Furevatnet nord for Hellvik. Det er her et potensielt bruttovolum på nær 1 million kubikkmeter som kan utnyttes som naturstein. Kartleggingen og prøvetakingen som er utført så langt er ikke tilstrekkelig til å avgjøre om anortositten i området er av god nok kvalitet til å være av økonomisk interesse. Kartleggingen har imidlertid vist at det er større områder som har godt fargespill og synes å være i stor grad homogen og massiv. Det anbefales at det gjøres en deltaljert kartlegging i området. Dette arbeidet kan urføres i løpet av 2-3 dager. Kartleggingen kan foregå på en skala 1:50 000 eller bedre og gjøres nok mest nøyaktig på flyfotogrunnlag med overføring til økonomiske kart.

Heldal, Tom , 1995
Undersøkelser av anortosittforekomster ved Hellvik, Rogaland
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.95.055;36 sider

Olerud, Svein , 1993
Bergarter i pukkverket Lysit AS, Hellvik, Eigersund
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.93.116;10 sider
Abstrakt:
Området i og rundt konsesjonsområdet til Lysit AS ved Hellvik i Eigersund er kartlagt med henblikk på anortosittenes farge. Den vestlige delen består av lys anortositt, som har endel mindre partier med mørkere anortositter. Den østlige delen av feltet er en rød-rosa anortositt. Grensen mellom den lyse og rød-rosa tolkes som tilnærmet vertikal. Det ble boret 14 hull, der borkakset ble logget. Rapporten viser hvitheten i de forskjellige borhull. Det anbefales videre boringer lengst vest i konsesjonsområdet.

Olerud, Svein , 1993
Analyse av subbus fra pukkverket Lysit AS i Hellvik, Eigersund
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.93.008;5 sider
Abstrakt:
Analysene er gjort på oppdrag fra Lysit AS. Finfraksjonen fra pukkverket er undersøkt med XRF-hovedelementanalyser og hvithetsmåling. XRF analyser viser at det er noe kvarts i prøven. Det er gjort et separasjonsforsøk med magnet- separator for å forbedre hvitheten på materialet. Beste oppnådde hvithet er 89%. Flere anvendelser kan være aktuelle for materialet, men dette krever markedsundersøkelser.

Sverdrup, Thor L. , 1966
Undersøkelse av hvit anorthositt til veiformål.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.682;24 sider
Abstrakt:
- Befaring kom i stand etter oppfordring fra disponent Ole Simonsen. - Det ble tatt 14 prøver til sprøhet og flisighetsundersøkelse. - En bør ved et moderne pukkverk fremskaffe et materiale av den bergarten som skulle tilfredstille betingelsene for tilslagsmateriale for veier med tung trafikk.

Sverdrup, Thor L. , 1963
Rapport etter befaring av hvit anorthositt 1 mil NV for Egersund, Rogaland fylke.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 5605;4 sider
Abstrakt:
Det undersøkte feltet ligger ved Heigerstad varen. Feltet begrenses av i nord riksveg 44 og i syd og øst av Heigestadvaren, mens vestgrensen ligger mot fylkesveg til Helvåg. Hovedbergarten i området er en gråbrun anorthositt. Den består av 95 % plagioklas. Plagioklasen er en andesin (an 58). Langs en markert svakhetssone i terrenget er anorthositten sterkt omdannet. Det er nydannet albitt, epidot, serisitt og zeolittmineraler. Den omdannede anorthositt er helt hvit av farge. Det finnes mange millioner tonn av denne bergart. Forekomsten ligger gunstig til for drift.

Referanser som ikke finnes i NGU's Referansearkiv.:
Hjemmeside: http://www.edelsplitt.no/


Faktaarket ble generert 29.03.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse