English version
INDUSTRIMINERALDATABASEN
Registrering 1833 - 317 Bolna kyanittkvartsitt
(Objekt Id: 36999)
(Sist oppdatert: 27.03.2019)

Lokalisering
Fylke: Nordland Kommune: Rana (1833)
Kart 1:50000: Nasa (2127-4) Kart 1:250000: Saltdal
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 33
Øst: 507519 m. Nord: 7376160 m.
Lengdegrad: 15.1690220 Breddegrad: 66.5045450
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Andre industrimineraler Ressursundertype: Kyanitt

Betydning
Råstoffbetydning: (Ingen data)


Mineralisering
Genese: Form:
Hovedtekstur: Min. fordeling:
Kornstørrelse:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Fri tekst
På vestsiden av E6 innover i Bolnadalen fra Bolna stasjon i Randalen fortsetter den kyanittholdige kvartsittsonen som er nærmere beskrevet i databasen under Nasafjell kyanittkvartsitt. Flere kyanittholdige linser er registrert. Tilsvarende enhet er også beskrevet under forekomst Stødi.

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Wanvik, Jan Egil , 2004
Supplerende kvartsundersøkelser på Saltfjellet
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2003.106;33 sider
Abstrakt:
Fortrolig til 20.02.2005: Oppfølgende undersøkelser av kvartsforekomstene på sørsiden av Saltfjellet erutført.De store kvartsgangene på Nasafjell er prøvetatt i profiler og utbredelsen idagen er nærmere klarlagt. Kjemiske analyser av kvartsgitteret i prøvene viserat kvaliteten er relativt stabil i ulike partier av gangene.Forekomsten har et samlet dagareal på omkring 145 dekar, tilsvarende hele 20fotballbaner. Dette gir et kvantum på 3-4 millioner tonn for hver 10-meteravsenkning. Utstrekningen mot dypet er ikke kjent, men flere titalls millionertonn regnes å være tilstede. Forekomsten er under videre vurdering av Elkem foreventuell anvendelse til Si-metall.Forekomsten klassifiseres som en mineralressurs av nasjonal interesse.I Bolnadal på vestsiden av E6 ligger en annen kvartsforekomst med tilsvarendegeologisk plassering i randsonen til Nasafjell grunnfjellsvindu. Forekomstensom er en 15-20 m mektig gang har en samlet lengde på 1 km. Opptreden avmagnetkis og sulfidmineraler gjør forekomsten uegnet for uttak av stykkvarts.Kun små kvartslinser kan lokaliseres langsetter randsonen nærmere vei enn de tohovedforekomstene på Nasafjell og i Bolnadal.Høyren kvarts er påvist i en kyanitt-kvartsitt sørvest for Nasafjellkvartsganger.

Wanvik, Jan Egil , 2003
Nasafjell kvartsforekomst
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2003.047;22 sider
Abstrakt:
Ved Nasafjell på Saltfjellet opptrer en større forekomst av hydrotermal kvarts like opp mot grunnfjellsvinduet inn mot svenskegrensa. NGU har kartlagt og prøvetatt forekomsten. Kjemiske analyser er blitt utført med bl.a. laserablasjon for å fastlegge nivået på gitterbundne forurensninger. Forekomsten inneholder 2-3 millioner tonn, tilgjengelig ved dagbruddsdrift. Større volumer er tilgjengelig i dypet. Kvartsen har en kvalitet som kan gjøre den interessant som stykkvarts til visse anvendelser innenfor silisiummetall-markedet. Forekomsten kan muligens ågså være en fremtidig ressurs for rene kvartsprodukter ved nedknusing og rensing, og solcelleråstoff kan være en av disse. I Bolnadal på vestsiden av E6 opptrer en lignende kvartsforekomst i tilknytning till grunnfjellesvinduet der. Forekomsten har mindre dimensjoner enn Nasafjell-forekomsten, men også denneer betydelig, og analyser av prøver indikerer en lignende kvarts-kvalitet som kvartsen i Nasafjell. Opptreden av magnetkis er muligens en negativ faktor med tanke på uttak av stykkvarts.

Referanser som ikke finnes i NGU's Referansearkiv.:
Badkar & Cunningham 1970, Report on preliminary geological fieldwork in the region of Bolna, Stødi, Brøyte and Lønsdal. Sulitjelma Gruber, Bergvesenrapport BV2239


Dahl, Ø, 1980. Nasa og Stødi kyanittfelter - resultater fra diamantboring og geologiske undersøkelser sommeren 1980, Aspro rapport nr. 1115, Bergvesen rapport BV 3506


Platt, J. 1969. Report on Geological Field work in the Region around Nasa and Bolna. Sulitjelma Gruper rapport. Bervesen rapport BV 2242.


Faktaarket ble generert 26.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse