Norsk versjon
THE ORE DATABASE
Occurence 4643 - 007 Prins Fredrik
(Object Id: 4680)
(Last updated: 23.04.2024)

Location
County: Vestland Municipality: Årdal (4643)
Map 1:50000: Hurrungane (1517-4) Map 1:250000: Årdal
Coordinate system: EU89-UTM Zone 32
East: 435667 m. North: 6803392 m.
Longitude: 7.7968980 Latitude: 61.3592170
Show on map

Resource
Resource Type: Base metals (Cu,Zn,Pb,Fe sulphides, As,Sb,Bi,Sn) Resource Subtype: Copper
Element(s): Cu
Importance
Raw material meaning: Little Importance (reg. 18.02.2015)

Resources and production
Activity: Mining Reserves:
Operating method: Underground mining Historical production:


Mineralization
Genesis: Form:
Main texture: Min. distribution:
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Period:
Province:
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Free text
Prins Fredriks gruve ligger i østre dalside av Fardalen, 800 m.o.h. 6 km NNV for Øvre Årdal. Gruveåpningene er helt tildekket av rasmasserfra en knusningssone som danner et markant skar mot øst høyt oppe i Dalsiden. Opp av ura rett nedenfor skaret stikker det opp morkne rester av gamle tømmerstokker som kan stamme fra gruveanlegget. Svært lite er kjent av gruvegeologiske forhold. I ura nedenfor skaret finnes blokker av en lys feltspatisk bergart med sprekkefyllinger av gedigent kopper og cupritt. Disse funnen er i overensstemmelse med omtaler av malmen fra gammelt av (se Bygdebok for Årdal s. 424-426) som sier at malmen består av "gedigent kopper og flere kopperertser". Bygdeboka sier om malmåren at den står som en nesten låddrett skive i fjellet med få graders helling mot nord og med retning Ø/V, tynn øverst i lia, opptil 25 cm, men blir mektigere lenger ned og kommer noen steder opp mot 2 m. Det er dermed sannsynlig at malmen opprer i tilknytning til denne knusningssonen. Det ble i forbindelse med NGUs Årdalsprosjekt utført geofysiske målinger (IP) og jordprøvetaking i området. Det ble påvist 3 geofysiske anomalier langs den antatte fortsettelsen av knusningssonen innover i fjellet mot øst, uten at dette ble videreført med undersøkelser fra NGUs side.
References
Korneliussen, A. & Stav, J. 1977: Årdalsområdets kopperforekomster, Sogn og Fjordane. NGU rapport nr. 1560/9D, 27 s. + vedlegg. Krog Eidsvik

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
, 1977
Årdalsområdets kopperforekomster.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1560/9D;27 pages
Abstract:
Denne rapport omhandler den malmgeologiske del av en undersøkelse av malmforekomster i Årdalsområdet. Det presenteres en oversikt over de kjente forekomster, resultater av prøvetaking og analyser, og for enkelte av forekomstene en estimering av forekomststørrelse og gjennomsnittlig koppergehalt. Undersøkelsen gir for de fleste av forekomstene ikke grunnlag for videre optimisme. For en forekomst (Prins Fredrik) er kunnskapsnivået utilstrekkelig for en endelig vurdering. For informasjon om de regionalgeologiske, geokjemiske og geofysiske undersøkelser henvises til rapportene 1560/9A, B og C (Lutro 1977, Krog 1977, Eidsvig 1977).

Krog, Reidar , 1977
Geokjemiske bekkesedimentundersøkelser i Årdal 1976.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1504 B;11 pages
Abstract:
I forbindelse med letingen etter mineralske råstoffer på Vestlandet utførte NGU en geokjemisk bekkesedimentundersøkelse i et ca. 500 km2 stort område ved Årdal. Prøvene ble analysert på syreløselig Cu, Ni, Zn og Pb. Rapporten be- skriver gjennomføringen og de geokjemiske resultatene av undersøkelsen.

Krog, Reidar , 1978
Geokjemisk oppfølging av anomalier ved Årdal.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1560/9B;12 pages
Abstract:
Flere høye kobberverdier ble funnet ved de geokjemiske bekkesedimentundersøk- elsene rundt de gamle kobbergruvene i Årdalsområdet sommeren 1976. En nærmere undersøkelse av disse utslagene ble utført sommeren 1977 og omtales i denne rapporten. Videre omtales jordprøver som ble tatt i forbindelse med en geo- fysisk anomali ovenfor Prins Fredriks gruve som ligger i dette området. Oppfølgingsresultatene gir ikke grunnlag for å tro at ukjent malmmineral- isering er årsak til anomaliene.

Eidsvig, Per , 1978
Ip- og magnetiske målinger.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1560/9C;12 pages
Abstract:
Undersøkelsen er en del av en integrert geologisk, geokjemisk og geofysisk undersøkelse av kjente kobbermineraliseringer i /ved Fardalen, Årdal. Det ble utført målinger av IP, ledningsevne, SP og magnetisk vertikalfelt. Målingene ble utført i tidsrommet 25.7 - 19.8 1977. Målingene nord for Blåberget gruve ble sterkt påvirket av jernoksydholdige bergarter, og resultatene er der lite konklusive. Det er imidlertid ingen tegn på økonomisk interessant mineralisering. Ved Abøle gruve synes de fremkomne anomalier å skyldes kobbermineralisering, men anomaliene har for liten utstrekning til at sonen synes økonomisk interessant. Sonen fortsetter imidlertid ut av måleområdet i begge ender. Ved Åsete gruve er det ingen økonomisk mineralisering. Ved Prins Fredriks gruve er det interessante anomalier både fra grunne og dype lag. Dersom disse anomaliene skyldes kobbermineralisering, kan de være av økonomisk interesse, og anomaliene bør følges opp med røsking på nærmere angitte steder. For de øvrige undersøkelser vises til NGU rapport 1560/9A, B og D.


The fact sheet was created on 23.04.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway