English version
MALMDATABASEN
Registrering 4016 - 007 Lone
(Objekt Id: 5586)
(Sist oppdatert: 09.03.2021)

Lokalisering
Fylke: Telemark Kommune: Drangedal (4016)
Kart 1:50000: Nissedal (1613-3) Kart 1:250000: Skien
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 488105 m. Nord: 6561935 m.
Lengdegrad: 8.7917720 Breddegrad: 59.1963540
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Jernmetaller (Fe, Mn, Ti) Ressursundertype: Jern-titan
Element(er): Fe Ti
Betydning
Råstoffbetydning: Liten betydning (reg. 18.02.2015)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Prøvedrift Reserver:
Driftsmetode: Dagbrudd Historisk produksjon:


Operasjoner
Fra - Til Aktivitet Kommentar
1936 - 1937 Prøvedrift Selskap/Institusjon:Ole S. Haugenes
Usikkert, da Holmsen (1961) skriver at Haugenes arvinger hadde mutingene i 1938-1940
1937 - 1937 Befaring Selskap/Institusjon:A. Bugge, NGU
også prøvetaking, analyse viste 0.68 % V2O5
1938 - 1938 Befaring Selskap/Institusjon:J. Stadheim
1940 - 1940 Befaring Selskap/Institusjon:S. Foslie, C.W. Carstens
1941 - 1941 Prøvedrift Selskap/Institusjon:Christiania Spigerverk
1961 - 1961 Befaring Selskap/Institusjon:T.W. Holmsen

Mineralisering
Æra: Proterozoikum Periode: Mesoproterosoikum
Genese: Ortomagmatisk Form: Lag
Hovedtekstur: Båndet Min. fordeling: Massiv
Kornstørrelse: Middelskornet (1-3 mm) Hovedomvandling:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Ti-forekomst type(r)
Hovedtype: Magmatisk Ilm/Mt-forhold:
Subtype: Mt +/- Ilm +/- Ap i mafisk intrusjon %TiO(Malm):
Titan provins: Forekomster utenfor Titan - provinsene %P2O5(Malm):
Vertsbergart: %MgO(Ilm):
Hoved Ti mineral: Ilmenitt %V2O3(Mt):
ppm U (Rutil):
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Proterozoikum Periode: Mesoproterosoikum
Provins: Sørnorske grunnfjellsprovins
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Mineralogi
Relasjon Mineral Mengde
Gangmineral Kvarts Hovedmineral (>10%)
Gangmineral Hornblende Hovedmineral (>10%)
Gangmineral Kloritt Underordnet mineral (1-10%)
Gangmineral Epidot Underordnet mineral (1-10%)
Malmmineral Magnetitt Hovedmineral (>10%)
Malmmineral Svovelkis Underordnet mineral (1-10%)
Malmmineral Magnetkis Underordnet mineral (1-10%)
Malmmineral Kobberkis Aksessorisk mineral (<1%)

Litologi:
Relasjon Bergart Opprinnelse
Vertsbergart Gabbro Intrusiv
Opprinnelig bergart :Gabbro
Metamorf fase :Amfibolitt

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Noen hundre meter nord for Lone-gårdene opptrer forekomster av vanadiumførende magnetitt og ilmenitt i tilknytning til et stort gabbromassiv. Disse ble i særlig grad undersøkt like før og under 2. andre verdenskrig. I følge Bugge (1937) skal det være funnet malm på en rekke steder, både på øst- og vestsiden av elva ved Lone, men også lenger nord i dalen. Hoveddriften består av en ca. 30 m lang, inntil 3-4 m dyp grøft i et dalsøkk. Det er også et par mindre grøfter her. Grøftene er dels temmelig gjengrodde, noe som også gjelder tipphaugene. Malmen er massiv magnetittmalm, der magnetitten er 1-2 mm kornet, granoblastisk. Den sitter i kontakt med massiv, noe varierende kornet metagabbro. Forekomsten ble funnet påmidten av 1930-tallet og det ble skjerpet her og tatt ut noen laster til prøvesmelting fram til 1941, bl.a. av Christiania Spigerverk. Malmen var interessant, da den var både titan og ikke minst vanadiumførende. Imidlertid inneholdt malmen også noe magnetkis og pyritt, noe som var uønsket i smelteprosessen.
Fri tekst
H. P. Geis (1967): Fra statsgeolog Arne Bugge foreligger det en befaringsrapport datert 28. mai 1937. Av denne fremgår det at det er funnet malm på en rekke steder. Trollhola på østsiden av hovedveien ved Loner. Det synes å være flere korte gangslirer av et par meters mektighet. Den nederste sliren anslo Bugge til å være 35 m lang og 2 m bred. I Byttingsdalssleppa vest for elven er det et øst-vestgående dalføre opp fra dalbunnen hvor et par anvisninger ikke ser lovende ut. Ved Leiulskåsa en øst-vestgående gang i en sterkt overdekket liten dalsenkning. Den er blottet paå 5 steder over 200 m lengde. Det ses mektigheter mellom 1.5 og 3.5 m malm, men blotningene er ufullstendig slik at malmmektighetene kan være større. Malmen skal være ganske rik. Mellom Kvennestaden og Leiulskåsa finnes fattig malm. Ved Bjønnejordet i Ilveirskollen finnes en fattig, tildels gangformig impregnasjon i gabbro med øst-vest strøkretning. Sonen er ca. 120 m lang. På et sted observerte han ca. 10 m mektighet. Ingenior Asaks undersøkelse tyder på at man kan dele malmen i 1) Titan-jernmalm med ca. 50% Fe, 15% TiO2 og 0.3 % V, av hvilken det lages en slig med ca. 68% Fe, 2% TiO2 og 0.41% V. Avgangen holder over 40% TiO2. Påsetning 1:1.46. 2) Titan-jernmalm med ca. 40% Fe, 13% TiO2 og 0.4% V. Man får en slig med 60% Fe, 6% TiO2 og 0.62 % V. Avgangen holder ca. 21% TiO2 Påsetning: 12.18. 3) Magnetittmalm med 70 % Fe, 0.05 % P, 0,017 % S og 0.13 % Mn. Spor V og TiO2. Det finnes dessverre ingen oppgave over fra hvilke forekomster de enkelte typene skriver seg.

Bilde(r) fra forekomstområdet:
Foto nr. 1 viser "Lone - malmblokker"
Foto nr. 2 viser "Lone"

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Geis, H.P. , 1968
Norges jern-titanforekomster
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 7907;155 sider
Abstrakt:
Oppramsing av hele landets jern-titanforekomster, hvorav 15 trekkes fram som de største. Hver forekomst beskrives ut fra befaring med geologiske og dels kjemiske data. Oppredningsresultater presenteres også. Oppramsing- en går fra Hedmark til Finnmark i nord.

Carstens, C. W. , 1940
Data over Tørdalsforekomstene.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 4055;1 sider
Abstrakt:
Rapporten omhandler Lone jern-titanmalmforekomst, Tørdal i Telemark. Det er gitt opplysninger om de enkelte forekomstenes beliggenhet, malmens feltopptreden, malmtype (linser av ilemenitt-magnetittmalm i gabbro, m.m.) og malmføring på flere lokaliteter samt noen kjemiske analyser av malmen.

Bugge, Arne , 1937
Befaring av de vanadinførende jernmalmforekomster i Tørdal.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 2014;6 sider
Abstrakt:
Rapporten er en malmgeologisk beskrivelse og vurdering av vanadiumførende jernmalmforekomster i Tørdal i Telemark. Det er gitt opplysninger om forekomster beliggende øst for elven ved Lone (Trollhola), vest for elven ved Lone (Byttingsdalssleppa og Leiulskåsa), på en ås mellom Kvennestaden og Leiulskåsa og ved Bjørnejordet (Ilveirskollen). Det er gitt opplysninger om malmens feltopptreden, malmføring, utførte arbeider samt litt om foreslåtte arbeider. Rapporten er ledsaget av kjemiske analyser av en jernmalmprøve og en prøve av jernmalmkonsentrat fra forekomstene.

Foslie, S. , 1941
Statsstøtte til prøvedrift av Lone jernmalmforekomst i Tørdal.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 676;2 sider
Abstrakt:
Rapporten er en vurdering av søknad om statsstøtte til prøvedrift av Lone jernmalmforekomst i Tørdal. Rapporten gir opplysninger om malmtype (meget rik magnetittmalm, praktisk talt uten titan og fosfor, men en analyse viste 0,3 % S) og malmforråd (utseende i dagen og uregelmessig og avbrudt magnetometerdrag tyder på en liten forekomst). Opptreden av den lite ønskelige svovelkisen blir vurdert, og det ansees ønskelig å få forekomsten nærmere undersøkt. Det anbefales derfor stilt 3-4000 kr til rådighet for boring av noen korte diamantborhull. Hvis disse gav positivt resultat skulle ytterligere midler stilles til disposisjon for prøvedrift.

Gaertner, V. , 1940
Bericht zu den Eisenerzvorkommen am Nisservand.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 1088;1 sider
Abstrakt:
Rapporten omhandler en kort malmgeologisk beskrivelse av en jernmalmforekomst ved Nissevann i Telemark. Det er gitt opplysninger om forekomstens beliggenhet, vertsbergarter, utførte arbeider, malmmektigheter, malmkvalitet, litt om en naboforekomst samt noen ord om at Christiania Spigerverk er intressert i forekomsten.

Holmsen, T. W. , 1961
Befaring av jernmalmskjerp ved Lone i Drangedal i Telemark den 4/10 -1961.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 3393;2 sider
Abstrakt:
Rapporten omhandler en malmgeologisk beskrivelse og vurdering av jernmalmskjerp ved Lone i Drangedal (Tørdal) i Telemark. I et avsnitt "historikk" er gitt opplysninger om bergrettigheter, tidligere befaringer og befaringsrapporter og tidligere en kvalitetsundersøkelse av malmen. Deretter følger et avsnitt om geologi hvor det bl.a. står at "malmen ser ut til å være lokale utsonderinger i gabbroen og knyttet til denne." Dette følger litt om de enkelte forekomstens beliggenhet, malmføring og litt om utførte arbeider.

Stadheim, J. , 1938
Lone i Tørrdal
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 2765;3 sider
Abstrakt:
Rapporten er et utdrag av J. Stadheims dagbok fra 1938 og omhandler Lone jernmalmforekomster i Tørdal i Telemark. Det er gitt opplysninger om de enkelte forekomsters beliggenhet og adkomst, malmens feltopptreden, malmføring, vertsbergarter for malmen, utførte arbeider (røsking, magnetometri). I rapportteksten inngår to skisser av den ene av forekomstene.

Østlandske Bergmesterembede , 1941
Ang. bidrag av offentlige midler til undersøkelse av en jernmalmforekomst i Tørdal.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 3389;1 sider
Abstrakt:
Rapporten omhandler en vurdering av en søknad om statsstøtte fra herr Hammond og herr Aamo til undersøkelse av en jernmalmforekomst i Tørdal i Telemark. Det er gitt opplysninger om forekomstens beliggenhet og adkomst, malmens feltopptreden, malmkvalitet (hematittrik stykkmalm, fri for fosfor, litt kisimpregnasjon),forslag til undersøkelsesdrift, malmføring (ca 2 m mektig, kjent etter strøket i et par hundre meters lengde) samt til slutt anbefaling om økonomisk støtte til undersøkelse av forekomsten.

Feltprøver
Prøvenr. Prøvetype Diverse
TB-BITE 19-14 Tipprøve
Prøvetaker: T. Bjerkgård
Kommentar: Massiv magnetitt
TB-BITE 19-15 Tipprøve
Prøvetaker: T. Bjerkgård
Kommentar: Massiv magnetitt
TB-BITE-17 Tipprøve
Prøvetaker: T. Bjerkgård
Kommentar: 1-2 mm kornet massiv magnetitt
Antall registrerte elementanalyser = 1
NB! Alle analyseverdier er vist i slutten av utskriften.:

Navn på lokalitet: Leiulfskåsa 1
(Objekt Id: 36827 7,01,00)

Lokalisering
Fylke: Telemark Kommune: Drangedal (4016)
Kart 1:50000: Nissedal (1613-3) Kart 1:250000: Skien
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 488079 m. Nord: 6562206 m.
Lengdegrad: 8.7913130 Breddegrad: 59.1987880
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Jernmetaller (Fe, Mn, Ti) Ressursundertype: Jern-titan
Element(er): Fe Ti


Mineralogi
Relasjon Mineral Mengde
Gangmineral Gruneritt Hovedmineral (>10%)
Gangmineral Kloritt Hovedmineral (>10%)
Gangmineral Pyroksen Hovedmineral (>10%)
Gangmineral Muskovitt Aksessorisk mineral (<1%)
Gangmineral Apatitt Aksessorisk mineral (<1%)
Malmmineral Ilmenitt Hovedmineral (>10%)
Malmmineral Magnetitt Hovedmineral (>10%)
Malmmineral Magnetkis Underordnet mineral (1-10%)
Malmmineral Kobberkis Aksessorisk mineral (<1%)
Malmmineral Pentlanditt Aksessorisk mineral (<1%)

Litologi:
Relasjon Bergart Opprinnelse
Vertsbergart Metagabbro Intrusiv
Opprinnelig bergart :Gabbro

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Grøft/dagskjæring, ca 12 m lang, inntil 4 m dypt med en vannfylt synk. Disse driftene heter også Leiulfskåsa i rapporter. Malmen er semimassiv magnetitt i grunerittmatriks.

Feltprøver
Prøvenr. Prøvetype Diverse
JS-TE1904 Tipprøve
Prøvetaker: J.S. Sandstad
Kommentar: Semi-massiv magnetitt i gabbroid bergart
Antall registrerte elementanalyser = 1
JS-TE1905 Tipprøve
Prøvetaker: J. S. Sandstad
Kommentar: Disseminert magnetitt i nærmest ultramafisk kloritt-amfibolbergart, enkelte spredte aggregater av kobberkis og magnetkis
Antall registrerte elementanalyser = 1
JS-TE1906 Tipprøve
Prøvetaker: J.S. Sandstad
Kommentar: Disseminert magnetitt i kloritt-serpentin-bergart, sannsynligvis talkførende
Antall registrerte elementanalyser = 1
TB-BITE-18 Tipprøve
Prøvetaker: T. Bjerkgård
Kommentar: Semimassiv magnetitt i grunerittmatriks
Antall registrerte elementanalyser = 1
NB! Alle analyseverdier er vist i slutten av utskriften.:

Navn på lokalitet: Leiulfskåsa 2
(Objekt Id: 36828 7,02,00)

Lokalisering
Fylke: Telemark Kommune: Drangedal (4016)
Kart 1:50000: Nissedal (1613-3) Kart 1:250000: Skien
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 488049 m. Nord: 6562205 m.
Lengdegrad: 8.7907940 Breddegrad: 59.1987770
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Jernmetaller (Fe, Mn, Ti) Ressursundertype: Jern-titan
Element(er): Fe Ti


Mineralogi
Relasjon Mineral Mengde
Gangmineral Pyroksen Hovedmineral (>10%)
Gangmineral Hornblende Hovedmineral (>10%)
Gangmineral Plagioklas Hovedmineral (>10%)
Gangmineral Serisitt Underordnet mineral (1-10%)
Gangmineral Apatitt Underordnet mineral (1-10%)
Gangmineral Kloritt Aksessorisk mineral (<1%)
Malmmineral Magnetitt Hovedmineral (>10%)
Malmmineral Magnetkis Hovedmineral (>10%)
Malmmineral Ilmenitt Hovedmineral (>10%)
Malmmineral Pentlanditt Aksessorisk mineral (<1%)
Malmmineral Kobberkis Aksessorisk mineral (<1%)
Malmmineral Svovelkis Aksessorisk mineral (<1%)

Litologi:
Relasjon Bergart Opprinnelse
Vertsbergart Metagabbro Intrusiv
Opprinnelig bergart :Gabbro

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
En vannfylt synk, ca 4x4 m i diameter og 4 m dypt. Her var det ikke mulig å se kontaktforhold og malm var ikke blottlagt.

Feltprøver
Prøvenr. Prøvetype Diverse
JS-TE1902 Tipprøve
Prøvetaker: J.S. Sandstad
Kommentar: Magnetkis-kobberkis aggregater/strenger/stikk i metagabbro
Antall registrerte elementanalyser = 1
JS-TE1903 Tipprøve
Prøvetaker: J.S. Sandstad
Kommentar: Metagabbro med Fe-Ti oksid og kobberkis-magnetkismineralisering
Antall registrerte elementanalyser = 1
NB! Alle analyseverdier er vist i slutten av utskriften.:

Navn på lokalitet: Skjerp
(Objekt Id: 37638 7,03,00)

Lokalisering
Fylke: Telemark Kommune: Drangedal (4016)
Kart 1:50000: Nissedal (1613-3) Kart 1:250000: Skien
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 488065 m. Nord: 6561896 m.
Lengdegrad: 8.7910910 Breddegrad: 59.1960110
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Jernmetaller (Fe, Mn, Ti) Ressursundertype: Jern-titan
Element(er): Fe Ti
Ressurser og produksjon
Aktivitet: Røsking Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Opplysning(er) i fritekstformat
Fri tekst
Liten grop i lia ovenfor hovedskjerpet, 2x2 m i diameter, 1 m dyp. En rekke blokker utsprengt med massiv magnetitt, som i hovedskjerpet.


Analyseresultater
fra
Forekomstområde 4016 - 007 Lone

Elementanalyser

( *=parts pr. million, #=parts pr.billion, Negative verdier betyr under deteksjonsgrensen.)
Prøvenr. Prøvetype Cu* Zn* Pb* Co* Ni* Ag* Au#
JS-TE1902 Tipprøve 4980 199 3 304 1655 .6 -1.0
JS-TE1903 Tipprøve 1840 113 4 445 2550 .2 1.0
JS-TE1904 Tipprøve 360 222 1 149 735 -.1 -1.0
JS-TE1905 Tipprøve 496 247 -1 169 1020 -.1 -1.0
JS-TE1906 Tipprøve 449 183 -1 77 427 -.1 -1.0
TB-BITE-17 Tipprøve 52 185 -1 35 8 -.1 -1.0
TB-BITE-18 Tipprøve 595 290 -1 145 905 -.1 -1.0
------------------
Prøvenr. Pt# Pd# As* Cd* Ba* Mo* Sn* Sb* Bi*
JS-TE1902 -5.0 1.0 3 .2 20 5.00 7 -1 4
JS-TE1903 -5.0 1.0 3 .1 60 2.00 5 -1 2
JS-TE1904 -5.0 -1.0 -1 -.1 -10 -1.00 1 -1 -1
JS-TE1905 -5.0 -1.0 1 -.1 -10 -1.00 1 -1 -1
JS-TE1906 -5.0 -1.0 -1 -.1 -10 -1.00 2 -1 -1
TB-BITE-17 -5.0 1.0 -1 -.1 20 43.00 81 -1 -1
TB-BITE-18 -5.0 -1.0 -1 -.1 -10 -1.00 1 -1 -1
------------------
Prøvenr. Se* Ga* Ge* In* S% V* Cr* Mn* Fe%
JS-TE1902 5.00 21.00 -1.00 -1.00 2.96 539 1280 2040 20.10
JS-TE1903 8.00 18.00 -1.00 -1.00 4.87 422 845 1340 19.65
JS-TE1904 3.00 27.00 -1.00 -1.00 .31 812 5630 1660 25.10
JS-TE1905 1.00 22.00 -1.00 -1.00 .54 862 7210 2170 28.20
JS-TE1906 3.00 21.00 -1.00 -1.00 .37 741 5200 1860 24.90
TB-BITE-17 1.00 87.00 2.00 -1.00 .07 10 7 656 50.00
TB-BITE-18 2.00 27.00 -1.00 -1.00 .63 1100 8480 2570 33.80
------------------
Prøvenr. Th* U* W* Rb* Sr* Y* Zr* Nb* Ta*
JS-TE1902 4.00 1.00 2 23.0 87.0 71.0 19 10.00 -1.00
JS-TE1903 3.00 1.00 1 98.0 184.0 75.0 13 8.00 -1.00
JS-TE1904 -1.00 -1.00 2 -1.0 5.0 10.0 16 5.00 -1.00
JS-TE1905 -1.00 -1.00 1 -1.0 3.0 7.0 9 2.00 -1.00
JS-TE1906 -1.00 -1.00 1 -1.0 3.0 7.0 8 2.00 -1.00
TB-BITE-17 -1.00 -1.00 -1 9.0 3.0 3.0 9 14.00 -1.00
TB-BITE-18 1.00 -1.00 2 -1.0 2.0 3.0 18 2.00 -1.00
------------------
Prøvenr. Cs* La* Ce* Li* Be* P* Sc* Ti* Te*
JS-TE1902 1.00 61.00 140.00 43 1 9190 39.00 31600 -1.00
JS-TE1903 3.00 58.00 137.00 41 -1 8720 32.00 22000 -1.00
JS-TE1904 -1.00 1.00 4.00 22 -1 230 10.00 32700 -1.00
JS-TE1905 -1.00 1.00 4.00 5 -1 680 18.00 35500 -1.00
JS-TE1906 -1.00 3.00 8.00 4 -1 640 21.00 26300 -1.00
TB-BITE-17 2.00 -1.00 -1.00 6 -1 40 3.00 1900 -1.00
TB-BITE-18 -1.00 -1.00 2.00 9 -1 330 14.00 43900 -1.00
------------------
Prøvenr. Hf* Re* Tl*
JS-TE1902 -1.00 -1 -1
JS-TE1903 -1.00 -1 -1
JS-TE1904 -1.00 -1 -1
JS-TE1905 -1.00 -1 -1
JS-TE1906 -1.00 -1 -1
TB-BITE-17 -1.00 -1 -1
TB-BITE-18 -1.00 -1 -1


Faktaarket ble generert 25.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse