English version
MALMDATABASEN
Registrering 4016 - 012 Mørkvassheiane
(Objekt Id: 5717)
(Sist oppdatert: 25.09.2020)

Lokalisering
Fylke: Telemark Kommune: Drangedal (4016)
Kart 1:50000: Seljord (1613-4) Kart 1:250000: Skien
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 479484 m. Nord: 6570936 m.
Lengdegrad: 8.6400210 Breddegrad: 59.2768610
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Jernlegeringsmetaller (Cr,Ni,Co,V,Mo,W) Ressursundertype: Molybden
Element(er): Mo
Betydning
Råstoffbetydning: Ikke vurdert (reg. 18.02.2015)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Prøvedrift Reserver:
Driftsmetode: Dagbrudd Historisk produksjon: 2 tusen tonn


Operasjoner
Fra - Til Aktivitet Kommentar
1941 - 1941 Prøvedrift
1959 - 1959 Røsking
1959 - 1959 Oppredningsforsøk
1962 - 1962 Kjerneboring Selskap/Institusjon:NGU
12 holes, total of 605 m.

Mineralisering
Æra: Proterozoikum Periode: Mesoproterosoikum
Genese: Pegmatittdannelse Form: Lag
Hovedtekstur: Strukturløs Min. fordeling: Disseminert
Kornstørrelse: Grovkornet (>3 mm) Hovedomvandling: Ingen sidestensomvandling
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Proterozoikum Periode: Mesoproterosoikum
Provins: Østnorske grunnfjellsprovins
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Mineralogi
Relasjon Mineral Mengde
Gangmineral Kvarts Hovedmineral (>10%)
Malmmineral Molybdenglans Hovedmineral (>10%)
Malmmineral Magnetitt Aksessorisk mineral (<1%)
Malmmineral Kobberkis Aksessorisk mineral (<1%)
Malmmineral Svovelkis Aksessorisk mineral (<1%)

Litologi:
Relasjon Bergart Opprinnelse
Vertsbergart Pegmatitt Intrusiv
Opprinnelig bergart :Granittpegmatitt
Vertsbergart Gneisgranitt Intrusiv
Opprinnelig bergart :Granitt

Strukturer
Lokalisering: Type: Orientring(360¤): Relasjon til min.:
Vertsbergart Foliasjon Strøk/Fall :70 / 15 Post-mineralisering ;...Effekt :Kontrollerer

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
I dette området er det sprengt ut grunne grøfter og noen dypere hull/grøfter over en ca. 55 m lang sone i en liten dal/forsenkning i retning ~Ø-V (retning 110-290 grader). Dette må defineres til å være hovedforekomsten. Mineralisering består av tynne sjikt/lag typisk 2-5 mm tykke med flak av molybdenglans. Det rikeste sjiktet finnes på kontakten mellom pegmatitt og underliggende granittisk gneiss. I de dypere delene av grøftene kan en også se et rikt sjikt litt ned i gneissen (ca. 30 cm). Det ble tatt to prøver fra hovedskjerpeområdet, en prøve fra utsprengt materiale i sørligste del (TB-BITE-04) med tynt sjikt av MoS2 i kontakt mellom gneiss og pegmatitt og en tilsvarende prøve fra den nordligste del (TB-BITE-05).
Fri tekst
Denne forekomsten befinner seg oppe på fjellet ca. 750 moh nord for Grytdalen. Adkomst er via en brukbar sti opp den bratte lia fra det nordre Grytvatnet. Det er om lag 2 km fra vannet til hovedforekomsten og en stigning på knapt 400 m. Det er bilvei fram til vannet, men det er låst bom like etter gården Omnes. Forekomsten har vært undersøkt med skjerping/røsking over et område på ca. 350 x 100 m. Det er fem større skjerp og i tillegg flere utsprengte røsker. Forekomsten ble første gang undersøkt i 1941, da det ble gjort omfattende skjerping. Det ble også tatt ut ca. 700 kg stykkmalm etter håndskjeiding som inneholdt ca. 30 % MoS2. Dette ble båret på ryggen ned til dalen! Videre røsking ble så gjort i 1959 og prøver tatt ut til oppredning på NTNU i Trondheim. Oppredning viste gode resultater med over 90 % MoS2 etter flotasjon, mens jig-vasking gav opptil 75 %. Dette fra en malmprøve med ca. 27 % MoS2, 0.2 % Cu, 3.6 % magnetitt. I 1962 gjorde NGU diamantboring på forekomsten og det ble boret til sammen 605 m fordelt på 12 hull (ca. 50 m pr. hull). Resultatene fra boringen var negative og kun to av hullene hadde noen impregnasjon av molybdenglans. Etter dette negative resultatet er det ikke gjort noe i feltet. Bergartene i området består av granittisk gneiss og i denne ligger det i hovedsak en foliert/deformert pegmatitt med granittisk sammensetning som er noen meter i mektighet. Den ligger parallelt foliasjonen i gneissen som har retning NØ (070 grader) med et fall på 15 grader mot SØ. Molybdenmineraliseringen er i særlig grad konsentrert til kontakten mellom pegmatitten og gneissen der det er tynne sjikt, noen mm-tykke, med flakformig molybdenglans. Det er også noen tilsvarende sjikt/lag i den underliggende gneissen, samt at molybdenglans opptrer i fattig impregnasjon mellom sjiktene. Nær kontakten er granitten typisk anriket i striper og impregnasjon av magnetitt. I følge gamle rapporter er mineraliseringen stedvis 2-3 m mektig, men da i form av tynne sjikt adskilt av i stor grad fattig impregnasjon og partier uten mineralisering.

Bilde(r) fra forekomstområdet:
Foto nr. 1 viser "Mørkvassheiane - oversikt"
Foto nr. 2 viser "Mørkvassheiane - hovedskjerp"
Foto nr. 3 viser "Mørkvassheiane - mineralisering"
Foto nr. 4 viser "Mørkvassheiane - mineralisering"
Foto nr. 5 viser "Mørkvassheiane - mineralisering"

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Hummel, H. , 1944
Vedrørende molybdenfeltene på Mørkvassheia i Tørdal.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 3639;1 sider
Abstrakt:
Rapporten omhandler praktiske forhold vedrørende malmgeologiske undersøkelser av Mørkvassheia molybdenforekomst i Tørdal. Det er i tillegg gitt noen få opplysninger om molybden-mineraliseringa i et felt i området Vrådal-Nisservann.

Hummel, H. , 1946
Mørkvannheia molybdenforekomst i Tørdal.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 3428;3 sider
Abstrakt:
Rapporten omhandler en malmgeologisk beskrivelse og vurdering av Mørkvannheia molybdenforekomst i Tørdal i Telemark. Det er gitt opplysninger om forekomstens beliggenhet og adkomst, malmens feltopptreden, malmføring (sterk annrikning i årer, i tillegg som impregnasjon i granitten), malmfeltets utstrekning, utførte arbeider (sprettskyting og håndskeiding av malmen: 700 kg stykkmalm a 30 % MoS2), forslag til videre undersøkelsesarbeid (diamantboring pluss undersøkelsestoll) og til slutt en oppsummering av fordelaktige forhold vedrørende eventuell fremtidig drift av forekomsten.

Svinndal, S. , 1959
Rapport over befaring på Mørkvannheia 17 okt. 1959.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 3429;2 sider
Abstrakt:
Rapporten gir en kort malmgeologisk beskrivelse og vurdering av Mørkvannheia molybdenforekomst, Tørdal i Telemark. Det er gitt opplysninger om malmføring i flere røskegrøfter, forslag til videre arbeider, malmfeltets utstrekning samt litt om malmens feltopptreden.

Digre, M. , 1960
Concerning dressing of MoS2-ore from Tørdal in Telemark, carried out stud.techn. V. Henriksen.
;Norges geologiske undersøkelse;TEKNISK RAPPORT;Bergarkivet; No.BA 3430;3 sider
Abstrakt:
Rapporten omhandler oppredningsforsøk med molybdenmalm fra Tørdal i Telemark (Mørkvannsheia forekomst). Det er gitt opplysninger om utførelse og resultater ved de forsøkte oppredningsmetoder (jigg-vasking, vaskebord, flotasjon), litt om den forutgående knusing av malmen samt anbefaling av oppredningsmetode ved eventuell drift av forekomsten på grunnlag av de omtalte forsøk. Rapporten er bilagt med en skisse av et tverrprofil av forekomsten.

Svinndal, S. , 1959
Geologisk befaring av molybdenglansforekomsten ved Grytevann, Tørdal.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 3431;2 sider
Abstrakt:
Rapporten omhandler en malmgeologisk beskrivelse og vurdering av Mørkvassheia molybdenforekomst beliggende ved Grytevann, Tørdal i Drangedal herred i Telemark. Det er gitt opplysninger om utførte arbeider (røskinger), malmens opptreden og malmføring i disse skjerp samt anbefaling om videre undersøkelsesarbeid. Det er videre i et eget avsnitt gitt mer utfyllende opplysninger om malmens vertsbergarter samt om malmens feltopptreden og ledsagende mineraler.

Sæbø, Per C. , 1961
Befaring av Mørkvassheia's molybdenforekomst, Tørdal i Telemark.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 3798;6 sider
Abstrakt:
Rapporten omhandler en malmgeologisk beskrivelse og vurdering av Mørkvassheia molybenforekomst i Tørdal i Telemark. Det er gitt opplysninger om forekomstens beliggenhet og adkomst, regional geologi, malmfeltets geologi, malmens feltopptreden, malmføring, malmens mineralogi, malmdannelsen samt en konklusjon som avsluttes med at "... Feltet innebærer visse muligheter; muligheter som bare den forestående prøvedrift og eventuelle boringer vil gi underretning om.".

Gausdal, O. , 1963
Diamantboringer. Mørkvasshei / Drangedal herred.
;Norges geologiske undersøkelse;TEKNISK RAPPORT;NGU-rapport; No.389/B;17 sider
Abstrakt:
Rapporten omhandler diamantboringer på Mørkvasshei molybdenforekomst i Tørdal, Drangedal kommune i Telemark. Det er gitt opplysninger om boringenes utførelse og resultater (rent teknisk) herunder spesifisering av materialforbruk og omkostninger samt en detaljert spesifisering av tidsforbruket ved boringen. Det ble boret i alt 12 hull med en samlet lengde på 604,90 m. Det er ikke gitt noen geologiske opplysninger. (LPN 1986)

Svinndal, Sverre , 1963
Diamantboring ved Mørkvasshei Molybdenforekomst. Geologisk og kjemisk bearbeidelse.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.389/A;4 sider
Abstrakt:
Rapporten omhandler geologisk og kjemisk bearbeidelse av borkjerner fra 12 diamantborhull boret på Mørkvasshei molybdenforekomst, Tørdal i Drangedal. Diamantboringene er utført av NGU under ledelse av Odd Gausdal og analyseringene er utført ved NGU, kjemisk avdeling. Rapporten inneholder geologiske borrapportskjemaer med påførte analyseresultater. Konklusjonen er negativ. Forekomsten har ingen økonomisk interesse. Rapporten er også oversatt til engelsk.

Feltprøver
Prøvenr. Prøvetype Diverse
TB-BITE-04 Fastfjell
Prøvetaker: T. Bjerkgård
Kommentar: Tynt sjikt av molybdenglans mellom gneis og pegmatitt fra sørligste del av skjerpet
Antall registrerte elementanalyser = 1
TB-BITE-05 Fastfjell
Prøvetaker: T. Bjerkgård
Kommentar: Tynt sjikt av molybdenglans mellom gneis og pegmatitt fra nordligste del av skjerpet
Antall registrerte elementanalyser = 1
NB! Alle analyseverdier er vist i slutten av utskriften.:

Navn på lokalitet: Skjerp 1
(Objekt Id: 36812 12,01,00)

Lokalisering
Fylke: Telemark Kommune: Drangedal (4016)
Kart 1:50000: Seljord (1613-4) Kart 1:250000: Skien
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 479519 m. Nord: 6570917 m.
Lengdegrad: 8.6406420 Breddegrad: 59.2766860
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Jernlegeringsmetaller (Cr,Ni,Co,V,Mo,W) Ressursundertype: Molybden
Element(er): Mo
Ressurser og produksjon
Aktivitet: Røsking Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
En liten grop rett sør for sørligste del av hovedskjerpet. Gropa er drevet i kontakten mellom pegmatitt og underliggende gneiss. I pegmatitten like over kontakten er det spredt molybdenglans, kobberkis i aggregater og enkelte korn av pyritt (prøve TB-BITE-06).

Feltprøver
Prøvenr. Prøvetype Diverse
TB-BITE-06 Fastfjell
Prøvetaker: T. Bjerkgård
Kommentar: Spredt molybdenglans, kobberkis i aggregater og enkelte korn av pyritt i pegmatitt
Antall registrerte elementanalyser = 1
NB! Alle analyseverdier er vist i slutten av utskriften.:

Navn på lokalitet: Skjerp 2
(Objekt Id: 36813 12,02,00)

Lokalisering
Fylke: Telemark Kommune: Drangedal (4016)
Kart 1:50000: Seljord (1613-4) Kart 1:250000: Skien
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 479561 m. Nord: 6570936 m.
Lengdegrad: 8.6413600 Breddegrad: 59.2768670
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Jernlegeringsmetaller (Cr,Ni,Co,V,Mo,W) Ressursundertype: Molybden
Element(er): Mo
Ressurser og produksjon
Aktivitet: Røsking Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Liten grop, ca. 2x2 m i diameter og 1 m dyp, drevet i kontakt mellom gneiss og pegmatitt. Fattig mineralisering bestående av impregnasjon av molybdenglans og sjeldne korn av pyritt.

Navn på lokalitet: Skjerp 3
(Objekt Id: 36814 12,03,00)

Lokalisering
Fylke: Telemark Kommune: Drangedal (4016)
Kart 1:50000: Seljord (1613-4) Kart 1:250000: Skien
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 479572 m. Nord: 6570955 m.
Lengdegrad: 8.6415510 Breddegrad: 59.2770380
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Jernlegeringsmetaller (Cr,Ni,Co,V,Mo,W) Ressursundertype: Molybden
Element(er): Mo
Ressurser og produksjon
Aktivitet: Røsking Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Dette skjerpområdet består en eldre grop i nordøst, antakelig fra 1941 (skjerp 4) og nyere røsking/utsprenging mot sørvest, sannsynligvis fra 1959-1961. Hele området med røskegrøfter har en lengde på ca. 30 m og er drevet i kontakten mellom pegmatitt og underliggende gneiss. Også her er det meste av molybdenmineralisering knyttet til kontakten mellom de to bergartene.

Bilde(r) fra forekomstområdet:
Foto nr. 1 viser "Mørkvassheiane - skjerp 3"
Foto nr. 2 viser "Mørkvassheiane - mineralisering"

Navn på lokalitet: Skjerp 4
(Objekt Id: 36815 12,04,00)

Lokalisering
Fylke: Telemark Kommune: Drangedal (4016)
Kart 1:50000: Seljord (1613-4) Kart 1:250000: Skien
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 479573 m. Nord: 6570971 m.
Lengdegrad: 8.6415840 Breddegrad: 59.2771820
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Jernlegeringsmetaller (Cr,Ni,Co,V,Mo,W) Ressursundertype: Molybden
Element(er): Mo
Ressurser og produksjon
Aktivitet: Røsking Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
En eldre grop i nordøst, antakelig fra 1941 og nyere røsking/utsprenging mot sørvest, sannsynligvis fra 1959-1961 (skjerp 3). Hele området med røskegrøfter har en lengde på ca. 30 m og er drevet i kontakten mellom pegmatitt og underliggende gneiss. Også her er det meste av molybden¬mineralisering knyttet til kontakten mellom de to bergartene.

Navn på lokalitet: Skjerp 5
(Objekt Id: 36816 12,05,00)

Lokalisering
Fylke: Telemark Kommune: Drangedal (4016)
Kart 1:50000: Seljord (1613-4) Kart 1:250000: Skien
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 479615 m. Nord: 6570950 m.
Lengdegrad: 8.6423060 Breddegrad: 59.2769870
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Jernlegeringsmetaller (Cr,Ni,Co,V,Mo,W) Ressursundertype: Molybden
Element(er): Mo
Ressurser og produksjon
Aktivitet: Røsking Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Her er det sprengt ut en del i en skrent, som har avdekket svak impregnasjon av molybdenglans i pegmatitt.

Navn på lokalitet: Skjerp 6
(Objekt Id: 36817 12,06,00)

Lokalisering
Fylke: Telemark Kommune: Drangedal (4016)
Kart 1:50000: Seljord (1613-4) Kart 1:250000: Skien
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 479634 m. Nord: 6570774 m.
Lengdegrad: 8.6426730 Breddegrad: 59.2754160
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Jernlegeringsmetaller (Cr,Ni,Co,V,Mo,W) Ressursundertype: Molybden
Element(er): Mo
Ressurser og produksjon
Aktivitet: Røsking Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Dette er en ca. 10 m lang grøft, 1-2 m dyp i retning NNØ-SSV, drevet i pegmatitt. Ingen molybdenmineralisering å finne.

Navn på lokalitet: Skjerp 7
(Objekt Id: 36818 12,07,00)

Lokalisering
Fylke: Telemark Kommune: Drangedal (4016)
Kart 1:50000: Seljord (1613-4) Kart 1:250000: Skien
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 32
Øst: 479599 m. Nord: 6570615 m.
Lengdegrad: 8.6420740 Breddegrad: 59.2739780
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Jernlegeringsmetaller (Cr,Ni,Co,V,Mo,W) Ressursundertype: Molybden
Element(er): Mo
Ressurser og produksjon
Aktivitet: Røsking Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Ca. 15 m lang og 1.5-2 m dyp grøft i retning NØ-SV, drevet langs kontakt mellom gneiss og pegmatitt. Tynne sjikt/anrikninger av molybdenglans opptrer langs kontakten og i den underliggende gneissen (prøve TB-BITE-07).

Feltprøver
Prøvenr. Prøvetype Diverse
TB-BITE-07 Fastfjell
Prøvetaker: T. Bjerkgård
Kommentar: Tynne sjikt/anrikninger av molybdenglans opptrer langs kontakt mellom pegmatitt og gneis.
Antall registrerte elementanalyser = 1
NB! Alle analyseverdier er vist i slutten av utskriften.:


Analyseresultater
fra
Forekomstområde 4016 - 012 Mørkvassheiane

Elementanalyser

( *=parts pr. million, #=parts pr.billion, Negative verdier betyr under deteksjonsgrensen.)
Prøvenr. Prøvetype Cu* Zn* Pb* Co* Ni* Ag* Au#
TB-BITE-04 Fastfjell 14 131 31 3 2 .2 2.0
TB-BITE-05 Fastfjell 6 112 60 3 1 -.1 -1.0
TB-BITE-06 Fastfjell 2500 61 99 6 2 4.1 -1.0
TB-BITE-07 Fastfjell 52 58 51 2 1 -.1 -1.0
------------------
Prøvenr. Pt# Pd# As* Cd* Ba* Mo* Sn* Sb* Bi*
TB-BITE-04 -5.0 1.0 4 -.1 370 20300.00 7 -1 -1
TB-BITE-05 -5.0 -1.0 -1 -.1 770 13750.00 16 -1 -1
TB-BITE-06 -5.0 1.0 16 -.1 120 1050.00 -1 -1 -1
TB-BITE-07 -5.0 -1.0 -1 -.1 390 12600.00 2 -1 -1
------------------
Prøvenr. Se* Ga* Ge* In* S% V* Cr* Mn* Fe%
TB-BITE-04 15.00 30.00 -1.00 -1.00 1.43 58 6 536 6.64
TB-BITE-05 14.00 29.00 -1.00 -1.00 .90 7 3 677 2.01
TB-BITE-06 3.00 13.00 -1.00 -1.00 1.09 1 8 140 2.52
TB-BITE-07 18.00 28.00 -1.00 -1.00 .81 2 5 261 1.03
------------------
Prøvenr. Th* U* W* Rb* Sr* Y* Zr* Nb* Ta*
TB-BITE-04 10.00 14.00 2 187.0 59.0 31.0 97 12.00 -1.00
TB-BITE-05 14.00 23.00 3 355.0 81.0 269.0 153 69.00 7.00
TB-BITE-06 -1.00 5.00 -1 66.0 25.0 4.0 3 3.00 -1.00
TB-BITE-07 22.00 27.00 1 363.0 68.0 127.0 10 10.00 -1.00
------------------
Prøvenr. Cs* La* Ce* Li* Be* Sc* Ti* Te* Hf*
TB-BITE-04 2.00 30.00 71.00 4 5 3.00 2490 -1.00 3.00
TB-BITE-05 7.00 35.00 81.00 60 3 8.00 3290 -1.00 6.00
TB-BITE-06 -1.00 1.00 2.00 5 4 1.00 120 -1.00 -1.00
TB-BITE-07 3.00 32.00 69.00 26 6 -1.00 580 -1.00 5.00
------------------
Prøvenr. Re* Tl*
TB-BITE-04 6 2
TB-BITE-05 4 5
TB-BITE-06 -1 -1
TB-BITE-07 3 3


Faktaarket ble generert 26.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse