English version
INDUSTRIMINERALDATABASEN
Prospekt 5603 - 303 Neverfjord
(Objekt Id: 7082)
(Sist oppdatert: 29.05.2019)

Lokalisering
Fylke: Finnmark Kommune: Hammerfest (5603)
Kart 1:50000: Vargsund (1935-4) Kart 1:250000: Hammerfest
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 34
Øst: 604644 m. Nord: 7818401 m.
Lengdegrad: 23.8027400 Breddegrad: 70.4493860
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Silika Ressursundertype: Kvartsitt

Betydning
Råstoffbetydning: Ikke vurdert (reg. 16.03.2017)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Prøvedrift Reserver: 4000 tusen tonn
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Operasjoner
Fra - Til Aktivitet Kommentar
1975 Prøvetaking Selskap/Institusjon:Union Carbide
1984 Prøvetaking Selskap/Institusjon:NGU

Mineralisering
Genese: Form:
Hovedtekstur: Min. fordeling:
Kornstørrelse:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Porsagruppen Formasjon:

Mineralogi
Mineral Mengde
Kvarts Hovedmineral (>10%)

Opplysning(er) i fritekstformat
Fri tekst
Forekomsten ligger ved Neverfjord på østsiden av Vargsundet. Forekomsten går helt ned til veg, og det ble dessuten sist på 80-tallet bygd veg opp til toppen av forekomsten. På østsiden av Vargsundet sør for Hammerfest, i Kvalsund kommune, ligger en del kvartsittdrag tilhørende Porsagruppen i Repparfjordvinduet. Ved Neverfjord opptrer de mest interessante lokalitetene, og undersøkelser her ble først utført i 1975 av Union Carbide (daværende eier av Meråker Smelteverk). Undersøkelsene innbefattet både overflateprøvetaking og kjerneboring. Firmaet avsluttet imidlertid sitt engasjement her da de allikevel ikke ble med i eiersiden av et planlagt FeSi-verk på Island. I 1983 fattet Finnfjord Smelteverk interesse for forekomsten, og NGU utførte da detaljert kartlegging av hovedforekomsten (Wanvik 1985). Relativt store prøvepartier ble tatt ut, men dels pga. gråberginnblanding ved knusing ble resultatet ved ovnkjøringen mindre tilfredstillende. Kvartsittene ved Neverfjord opptrer sammen med dolomitt og grønnskifer, og området er preget av foldestrukturer, og lokalt ved Neverfjord også av kompleks tektonikk som medfører at bergartsgrensene i stor grad her er tektoniske. Særlig er grensene mellom kvartsitt og dolomitt meget kompliserte. Kvartsitten er lys grå til hvit, og den preges av en gjennomgående oppsprekking (tektonisk oppknusing) der sprekkene/stikkene med få cm's mellomrom er forurenset av Al-silikater og karbonater. De kjemiske analysene av dagprøver og borkjerner viser følgende gjennomsnittsinnhold: SiO2=98.0%, Al2O3=0.55%, Fe2O3=0.2%, MgO=0.5%, CaO=0.02%, TiO2=0.02%, gl.tap=0.3%. Dette burde tilsi akseptable verdier for FeSi. Dertil er de termiske testene tilfredstillende. Magnesium-innholdet er nok det minst tilfredstillende med kvaliteten, og i partier helt inn mot den omgivende dolomitten kan nok MgO-innholdet være opp mot 1%. I 1988 gjorde Norsk Jern Holding (fra Mo i Rana) prøvetaking av borkaks i forbindelse med et påtenkt uttak til prøveproduksjon. Grunnet for høyt MgO-innhold i analysene innstilte firmaet sitt engasjement ved Neverfjord. Det kan nevnes at den borsalven som ble analysert av Norsk Jern Holding var plassert i et parti nær grensa til dolomitt. Gjennomsnittsanalysen her på 0.75% MgO synes derfor ikke å være representativ for forekomsten som helhet. Analysene fra de tidligere lange diamantborkjernene sentralt i feltet hadde gjennomsnittlige MgO-verdier på rundt 0.2%, og burde være mer representative for den dominerende del av forekomsten. Et relativt høyt MgO-nivå er iallefall tilstede i forekomsten, og variasjoner fra 0.2-0.7% kan påregnes ved regulær drift. Totalt sett er det anslått å være 4 millioner tonn tilstede i hovedforekomsten, og med gunstig beliggenhet nær sjø og veg bør forekomsten fortsatt regnes som en potensiell framtidig ressurs.

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Bakke, Stig; Wanvik, Jan Egil , 1984
Befaring av Neverfjord kvartsittforekomst, Kvalsund, Finnmark.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.84.098;8 sider
Abstrakt:
Neverfjord kvartsittforekomst i Kvalsund kommune, Finnmark, ble befart i forbindelse med etablering av et prøvebrudd i forekomsten. En kort geologisk kartlegging viste en svært komplisert sammenfolding mellom kvartsitt og dolomitt. Før arbeidet med prøvebruddet fortsetter, anbefales det at det blir utført detaljert geologisk kartlegging og supplerende overflateprøvetaking.

Wanvik, Jan Egil , 1985
Neverfjord kvartsittforekomst
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.85.115;17 sider
Abstrakt:
Etter anmodning fra Finnfjord Smelteverk A/S er kvartsittforekomsten ved Neverfjord undersøkt. Detaljkartlegging på et nykonstruert 1:1000 kart er utført, og en del overflateprøver er tatt.

Størseth, Leif Roger; Wanvik, Jan Egil , 1992
Kvartsressurser i Finnmark
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.91.227;97 sider
Abstrakt:
Rapporten gir en sammenfattende oversikt over kvarts- og kvartsittforekomster i Finnmark. Den er i hovedsak basert på omfattende regionale kvartsittunder- søkelser av NGU i 1975-76 og 1990-91, men alt øvrig tilgjendelig relevant materiale fra industrien og NGU fra 1969 og til nå er innlemmet i rapporten. Undersøkelsene har påvist en rekke potensielle kvartsittforekomster (for ferrosilisium (Fe-Si), med A12O3<0,6%) i flere bergartsformasjoner i ulike deler av fylket, og totalt sett har Finnmark meget store og gode kvartsres- surser av Fe-Si-kvalitet. Gamasfjellformasjonen som det er drift på i Tana, har stor utbredelse i fylket, og en gjennomgående god kvalitet i toppnivået av denne, gir interessante Fe-Si-forekomster på en rekke steder. De mest attraktive er Tananes, Geresgåp pi, Lille Leirpollen, Vaggedalen og Tjeld- neset i Tana; Skallelv mellom Vardø og Vadsø, og noen lokaliteter i Porsanger. Kalakkvartsitt er også tildels av god kvalitet, og særlig en forekomst ved Iversfjord i Hopsfjorden er interessant. Ved Neverfjord i Kvalsund opptrer dernest en relativt bra forekomst av grunnfjellskvartsitt. Kvartsforekomstene i fylket er generelt små, men ved Svanvik i Pasvik ligger landets største kjente kvartsgang. Interessante kvaliteter oppnås ved rensing av denne kvarts- en (Fe ned mot 1ppm), og den kan regnes som en potensiell fremtidig ressurs innen f.eks. optisk kvarts.


Faktaarket ble generert 24.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse