English version
INDUSTRIMINERALDATABASEN
Registrering 5622 - 310 Cappirgåp'pi
(Objekt Id: 7091)
(Sist oppdatert: 22.04.2004)

Lokalisering
Fylke: Finnmark Kommune: Porsanger (5622)
Kart 1:50000: Mun'kavarri (2035-2) Kart 1:250000: Honningsvåg
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 35
Øst: 440157 m. Nord: 7792005 m.
Lengdegrad: 25.4148350 Breddegrad: 70.2273490
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Silika Ressursundertype: Kvartsitt

Betydning
Råstoffbetydning: Liten betydning (reg. 18.02.2015)


Operasjoner
Fra - Til Aktivitet Kommentar
1976 Prøvetaking Selskap/Institusjon:NGU
1990 - 1991 Prøvetaking Selskap/Institusjon:NGU

Mineralisering
Æra: Paleozoikum Periode:
Genese: Sedimentær avsetning Form: Lag
Hovedtekstur: Min. fordeling: Massiv
Kornstørrelse: Finkornet (<1 mm)
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Paleozoikum Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Tanafjordgruppen Formasjon: Gamasfjellformasjonen

Mineralogi
Mineral Mengde
Kvarts Hovedmineral (>10%)
Glimmer Underordnet mineral (1-10%)

Opplysning(er) i fritekstformat
Fri tekst
Lokaliteten ligger på Porsangens østside, omkring 3 mil nord for Lakselv. De mektige kvartsitthorisontene i Tanafjordgruppen har her sin nordligste utstrekning ved fjorden i bukta Cap'pirgåp'pi der blotninger er tilgjengelige ved nedre del av elva Spæjaljåkka. Et prøveprofil av gamasfjell-kvartsitt viste her 0.57% Al2O3, men øvrige prøver på stedet viste 0.8-0.9%. Mektigheten er kun 20 m på denne lokaliteten. Det antatte toppnivået er langt mer uren. Kvartsitten er glassaktig grå i de reneste partiene, som imidlertid synes å være av begrenset utbredelse. Forekomsten må således betegnes uinteressant.

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Størseth, Leif Roger , 1992
Oppfølgende kvartsittundersøkelser i Finnmark - 1992
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.92.277;31 sider
Abstrakt:
Det er foretatt supplerende undersøkelser av utvalgte kvartsittforekomster i Finnmark, basert på en tidligere samlerapport. Undersøkelsene har dels vært detaljprøvetaking av kjente forekomster og dels prøvetaking av tidlig- ere mer usikre forekomster, hovedsaklig tilknyttet Gamasfjell-fm. Årets arbeid har påvist en ny stor forekomst (Skallelv, Vadsø kommune), bekreftet en mindre forekomst (Iversfjord, Gamvik kommune) og skrinlagt et par tidligere potensielle forekomster (Laiva og Coagan, Porsanger kommune). Forekomstene ved Brunsida (Alta kommune) og Spæjaljåkka (Porsanger kommune) er fortsatt av marginal interesse, pga. noe ugunstig beliggenhet og generelt for svak kjemisk kvalitet. Forekomsten ved Skallelv har framkommet ved system- atisk prøvetaking i et område som tidligere ikke er prøvetatt. Det er nå definert et kvartsittfelt på ca. 6 x 2 km, med beregnet nærmere 100 millioner tonn pr. 10 m avsenkning. Kjemisk kvalitet er jevnt god, topografien gunstig og avstand til mulig havn drøyt 1 km. Deler av området viser en termisk svak kvartsitt, som bør detaljundersøkes før eventuell brytning kan finne sted. Iversfjordforekomsten viser seg etter årets undersøkelser å være mindre enn tidligere antatt, noe som delvis skyldes at kvaliteten varierer sterkt opp gjennom stratigrafien. Feltet inneholder flere soner med god kvartsitt, soner som kan følges > 1 km i lateral retning. Forholdsvis tynne mektigheter gjør at små tonnasjer (2.5 millioner tonn) kan taes ut før gråbergbrytning er nødvendig.

Størseth, Leif Roger; Wanvik, Jan Egil , 1992
Kvartsressurser i Finnmark
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.91.227;97 sider
Abstrakt:
Rapporten gir en sammenfattende oversikt over kvarts- og kvartsittforekomster i Finnmark. Den er i hovedsak basert på omfattende regionale kvartsittunder- søkelser av NGU i 1975-76 og 1990-91, men alt øvrig tilgjendelig relevant materiale fra industrien og NGU fra 1969 og til nå er innlemmet i rapporten. Undersøkelsene har påvist en rekke potensielle kvartsittforekomster (for ferrosilisium (Fe-Si), med A12O3<0,6%) i flere bergartsformasjoner i ulike deler av fylket, og totalt sett har Finnmark meget store og gode kvartsres- surser av Fe-Si-kvalitet. Gamasfjellformasjonen som det er drift på i Tana, har stor utbredelse i fylket, og en gjennomgående god kvalitet i toppnivået av denne, gir interessante Fe-Si-forekomster på en rekke steder. De mest attraktive er Tananes, Geresgåp pi, Lille Leirpollen, Vaggedalen og Tjeld- neset i Tana; Skallelv mellom Vardø og Vadsø, og noen lokaliteter i Porsanger. Kalakkvartsitt er også tildels av god kvalitet, og særlig en forekomst ved Iversfjord i Hopsfjorden er interessant. Ved Neverfjord i Kvalsund opptrer dernest en relativt bra forekomst av grunnfjellskvartsitt. Kvartsforekomstene i fylket er generelt små, men ved Svanvik i Pasvik ligger landets største kjente kvartsgang. Interessante kvaliteter oppnås ved rensing av denne kvarts- en (Fe ned mot 1ppm), og den kan regnes som en potensiell fremtidig ressurs innen f.eks. optisk kvarts.


Faktaarket ble generert 26.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse