Norsk versjon
THE INDUSTRIAL MINERAL DATABASE
Occurence 3909 - 304 Stokkøya
(Object Id: 8548)
(Last updated: 10.09.2018)

Location
County: Vestfold Municipality: Larvik (3909)
Map 1:50000: Langesund (1712-1) Map 1:250000: Arendal
Coordinate system: EU89-UTM Zone 32 (Coordinates NOT confirmed)
East: 546668 m. North: 6540091 m.
Longitude: 9.8122620 Latitude: 58.9978080
Show on map

Resource
Resource Type: Zircon Resource Subtype: Zircon

Importance
Raw material meaning: Little Importance (reg. 18.02.2015)

Resources and production
Activity: Exploration Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Operations
From - To Activity Comments
1940 - 1945 Sampling Company/Institution :Tyske wehmacht
Zirkon prospectering i tysk regi under annen verdenskrig

Mineralization
Era: Paleozoic Period: Permian
Genesis: Magmatic Form: Layer
Main texture: Structureless Min. distribution: Disseminated (<20 % ore minerals)
Main grain size: Medium grained (1-3 mm)
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Paleozoic Period: Permian
Province: Oslo Region
Geotec.unit: Vestfold-Ringerike Graben
Tectonic complex:
Igneous complex: Larvik-Skrim Batholith
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Free text
Under okkupasjonstiden 1940-1945, ble norske zirkonforekomster undersøkt av tyske interessenter. Bakgrunnen for undersøkelsene var Tysklands krigsviktige behov for zirkon.Ut fra geologiske forarbeider ble en zirkonforekomst på Stokkøya i Langesunds-fjorden undersøkt. Zirkon er her ansamlet i en 25-40 cm mektig pegmatitt i augittsyenitt. Her ble det utvunnet håndskeidet zirkon med 8-9 % ZrO2 i et lite prøveanlegg. Total ble det tatt ut 2.5 tonn med pegmatitt, Også to andre zirkonklumper ble undersøkt på øya, men alle fore-komstene er for små til at det kan bli spørsmål om å bygge et anlegg.Videre undersøkelser ble foretatt av forekomster nær Larvik, Hummerbakken iTvedalen, i nærheten av Ormefjord og mellom Stavern og Hellerøya. Resultatetvar negativt og undersøkelsene ble innstilt. Bergarkiv rapport Ba 6218 omtaler undersøkelsene: Rapporten inneholder en omtale av den mest lovende zirkonforekomsten på Stokkøya i Langesundsfjorden. Feltet tilhører den alkaliske eruptivgruppen i Oslofeltets sydvestlige del. Zirkon-pegmatitten ligger i larvikitt. Ved håndskeiding er det mulig å ta ut stuffer med høye ZrO2-gehalter (9-16%). Gangen er ca. 25-40 cm mektig, men fortynnes mot dypet. Zirkon-konsentratet etter magnetseparering holdt ca. 50% ZrO2. Magnetitt og ilmenitt havnet i magnetisk andel. Større ganger i nærheten holdt rundt 1-3% ZrO2. Siden det viser seg at denne forekomsten er altfor liten, fortsetter undersøkelsene på fastlandet i håp om å finne lav- gehaltige, men store zirkonforekomster. Den nylig utgitte bok av A.O. Larsen et al. gir en ganske omfattende beskrivelse av mineralene i Langesundsfjorden inklusuve zirkon forekomstene. Mye hytte utbygging og generellt vern gjør denne forekomsten uinteressant for drift i dag

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Horvath, J.
Zirkon på Stokkøya, Brunlanes, Vestfold.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 6252;5 pages
Abstract:
Under okkupasjonstiden 1940-1945, ble norske zirkonforekomster undersøkt av tyske interessenter. Rapporten inneholder en omtale av den mest lovende zirkonforekomsten på Stokkøya i Langesundsfjorden. Feltet tilhører den alkaliske eruptivgruppen i Oslofeltets sydvestlige del. Zirkon-pegmatitten ligger i larvikitt. Ved håndskeiding er det mulig å ta ut stuffer med høye ZrO2-gehalter (9-16%). Gangen er ca. 25-40 cm mektig, men fortynnes mot dypet. Zirkon-konsentratet etter magnetseparering holdt ca. 50% ZrO2. Magnetitt og ilmenitt havnet i magnetisk andel. Større ganger i nærheten holdt rundt 1-3% ZrO2. Siden det viser seg at denne forekomsten er altfor liten, fortsetter undersøkelsene på fastlandet i håp om å finne lav- gehaltige, men store zirkonforekomster.

, 193?
Leting etter zirkon i området Langesundsfjord - Larvik. Tysk rapport. Etter 1930?
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 6218;3 pages
Abstract:
Bakgrunnen for undersøkelsene var Tysklands krigsviktige behov for zirkon. Ut fra geologiske forarbeider ble en zirkonforekomst på Stokkøya i Langesunds- fjorden undersøkt. Zirkon er her ansamlet i en 25-40 cm mektig klump i augitt syenitt. Her ble det utvunnet håndskeidet zirkon med 8-9 % ZrO2 i et lite prøveanlegg. Også to andre zirkonklumper ble undersøkt på øya, men alle fore- komstene er for små til at det kan bli spørsmål om å bygge et anlegg. Videre undersøkelser ble foretatt av forekomster nær Larvik, Hummerbakken i Tvedalen, i nærheten av Ormefjord og mellom Stavern og Hellerøya. Resultatet var negativt og undersøkelsene ble innstilt.

Johne, C.T. , 1943
Rapport vedrørende zirkonfeltene i og omkring Langesundsfjord, Vestfold.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 6251;2 pages
Abstract:
Av de befarte zirkonforekomster i og omkring Langesundsfjord er Stokkøya- forekomsten den absolutt rikeste. Her kan det vel ennå taes ut noen hundre kg zirkon, men det viser seg at gangene blir så smale at drift vil bli meget kostbar. De store, mektige ganger på Stokkøya holder en mengde magnetitt, men altfor lite zirkon. Den uttatte zirkonmalm er særlig rik.

Larsen, Alf Olav ; Dahlgren, Sven ; Berge, Svein Arne ; Andersen, Frode ; Larsen, Knut Edvard ; Burvald, Ingulv , 2010
The Langesundsfjord. History, geology, pegmatites, minerals
;Bode Verlag, Salzhemmendorf, Germany;BOK;239 s. pages
Abstract:


The fact sheet was created on 29.03.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway