Norsk versjon
THE NATURAL STONE DATABASE
Occurence 5614 - 601 Loppa
(Object Id: 8995)
(Last updated: 19.01.2024)

Location
County: Finnmark Municipality: Loppa (5614)
Map 1:50000: Loppa (1735-4) Map 1:250000: Hammerfest
Coordinate system: EU89-UTM Zone 34
East: 516370 m. North: 7807621 m.
Longitude: 21.4366930 Latitude: 70.3738320
Show on map

Resource
Resource Type: Slate and schist Resource Subtype: Quartzitic flagstone
Brickstone(Y/N):
Importance
Raw material meaning: Not Assessed (reg. 21.03.2017)
Historical: No , (Confirmed 04.apr.2001 by Tom Heldal)

Resources and production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Loppaskifer Classification: Cleaved slabs Colour: Gray
Play of colours : Uniformity: Good
Lithology: Quartzrich flagstone Grain size: Fine - medium grained (<1mm - 3 mm)

Mineralogy:
Muscovite Major mineral (>10%)
Potassic feldspar Major mineral (>10%)
Plagioclase Major mineral (>10%)
Quartz Major mineral (>10%)
Epidote Subordinate mineral (1-10%)
Opaque Accessory mineral (<1%)
Garnet Accessory mineral (<1%)
Carbonate Accessory mineral (<1%)

Photo no. 1 showing Loppaskifer, naturflate"

Operations
From - To Activity Comments
Regular production Company/Institution :Erik A. Gude eft (1972)
1939 - 1943 Regular production Company/Institution :Harald Gamst
1948 - 1968 Test mining Company/Institution :Loppa Skifer AL
Sporadisk drift og prøvedrift i perioden.
1990 - 1990 Test mining Company/Institution :Entrepenør Sønvisen

Deposit rock
Lithology: Quartzrich flagstone Weathering colour:
Era: Proterozoic Period:
Genesis: Sedimentary/metamorphic Form: Layer
Main texture: Schistose
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: 33 / 37 Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Proterozoic Period:
Province: Caledonides
Geotec.unit: Kalak Nappe Complex
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Formation:

Structures
Location: Type: Orientation(360 gr.): Relation to min.:
Not defined Schistosity Strike/Dip :33 / 37

Information(s) in free text format
Description
Skiferforekomsten har vært drevet sporadisk mellom 1939 og 1975. Driften har foregått i flere små brudd langs sjøen, beliggende på en smal strandflate. Vest for bruddene stiger terrenget bratt, og utgjør en naturlig topografisk sperre for utvidelse av driften i den retning - med mindre det investeres i vei opp mot fjellplatået ovenfor. De gamle bruddene bærer preg av nedskroting og til dels svært hardhendte driftsmetoder. Loppaskiferen skjærer på skrå over Loppa øy, og har en jevn helning rundt 35-40 grader mot sydøst. Skifersonens mektighet er rundt 350 meter. Internt i denne varierer kvaliteten en del, og de antatt beste partiene opptrer i fire parallelle soner som hver er fra 20 til 70 meter mektig. Loppaskiferen er en lys grå til sølvaktig kvartsskifer, med lett synlige glimmerflak på overflaten. I partier er fargen svakt rødlig, og røde flekker og prikker på overflaten er vanlig. Spaltetykkelsen varierer fra 0,6 til 6 cm - og det er en svak tendens til økende andel tyktspaltende skifer mot nord. Selv om tynnskifer kan finnes, vil andelen skifer som er tykkere enn 1,5 cm være vesentlig større. I likhet med Oppdalskiferen er Loppaskiferen lett å risse/knekke. Dette gjør den godt egnet til ulike muresteinsprodukter. Spaltbarheten til Loppaskiferen er overveiende god - på overflaten. Siden driften ikke har foregått under fem meters dybde er det vanskelig å vurdere hvordan spaltbarheten vil være i dypere nivå. Utkilende plater er ganske vanlig, i økende grad mot nord. I tillegg finnes sporadisk foldete ("vindskjeve") plater i hele området. Anslagsvis 30% av platene har røde flekker på overflaten. Oppsrekningsgraden er til dels høy nede ved sjøen samt i de dårligste partiene mellom de fire beste sonene. Fjellplatået i vest er dekket av et tynt lag med jord, og vanskelig å vurdere med tanke på kvalitet og oppsprekning. Prøvedrift i 1990 avdekket imidlertid drivverdig skifer på platået, og det er god grunn til å anta at kvaliteten der oppe er minst like god som nede ved sjøen. 3-5 meter forvitret fjell måtte fjernes for å komme ned til fast skifer. Reservegrunnlaget i forekomsten er svært dårlig nede ved sjøen. På toppen av fjellplatået antas det imidlertid å være meget store volum med skifer, som i store områder kan drives uten fjerning av overfjell. Loppaskiferen er best egnet til flis, plater, heller og murestein. Kvaliteten er i gjennomsnitt noe dårligere enn Alta og mindre utnyttelsesgrad er sannsynlig. Hele den skiferførende sonen er sannsynligvis meget godt egnet til tørrmurstein. Samlet sett representerer Loppaskiferen en meget stor skiferforekomst med noe varierende kvalitet. En eventuell ny drift vil i stor grad måtte basere driften på tykke skiferprodukter (heller, belegningsstein og murstein). Infrastrukturen rundt forekomsten er vanskelig, siden havnen i Mevær kun kan ta i mot mindre båter. Likevel er det grunn til å anse forekomsten som viktig i et lengre perspektiv.
Examples
Loppaskiferen er egnet til flis, heller, plater, belegningsstein og murstein. Den viser store bruksmessige likheter med Oppdalskiferen, og kan i likhet med denne risses og knekkes. Skiferen antas å ha god holdbarhet og fargebestandighet. Skiferen er dårlig egnet til takskifer, og kun en liten andel av skiferforekomsten spalter i så tynne plater. Brukseksempel: - Saga Hotell, Alta, peisestue (slipt og naturflate flis)
Location
Skiferforekomsten ligger på den nordvestlige delen av Loppa ved Yttervær, ca. 3-4 km nord for havnen i Mevær. Flere gamle brudd er tilgjengelig fra veien som går langs sjøen. Hoveddelen av forekomsten befinner seg imidlertid på et fjellplatå som stiger bratt opp fra veien til rundt 100 moh. Det må etableres 5-700 meter vei opp til dette platået hvis ny drift på forekomsten skal være aktuelt.

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Forekomsten sett mot nord"
Photo no. 2 showing Stuff fra gammelt skiferbrudd"
Photo no. 3 showing Geologisk kart over Loppaskiferen"
Photo no. 4 showing Knekt plate av Loppaskifer"

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Hatling, Harald , 1973
Råstoffundersøkelser i Nord-Norge. Skiferundersøkelser i Finnmark.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1118/8;17 pages
Abstract:
Rapporten inneholder to delrapporter med detaljert beskrivelse av de to undersøkte lokaliteter. Loppa: Ved Yttervær er det skiferbrudd som drives av Erik A. Gude Eftf. Rapp- orten omhandler bergarten i området med opptegnelse av 5 soner med drivverdig skifer. Reppvåg-Nordmannset: Undersøkelsen begrenset seg til bergartene langs vegen og dens umiddelbare nærhet. De metamorfe sedimentære bergartene i området er skifrige, men sterk oppsprekking og mye småfolding, samt gjennomgående mye stikk gjør at skiferen ikke ansees drivverdig.

Sverdrup, Thor L. , 1969
Råstoffundersøkelser i Nord-Norge, Finnmark fylke. Samlet oversikt over det materiale NGU har i sine arkiver.
;Norges geologiske undersøkelse;BIBLIOGRAFI; RAPPORT;NGU-rapport; No.939;35 pages
Abstract:
Rapporten inneholder en oversikt over kjente forekomster i Finnmark. Dette gjelder ikke-metalliske råstoffer. Fylkets ressurser når det gjelder kvarts, feltspat og glimmer begrenser seg til Seiland-området. Når det gjelder dolo- mitt, har man ved Porsangerfjorden en meget stor forekomst av utmerket kval- itet. Varangerhalvøya har lovende kvartsittdrag som bør undersøkes nærmere. For lite er kjent om Finnmarks ressurser når det gjelder olivin, serpentin, kleberstein og talk. NGU har et meget sparsomt materiale å holde seg til når det gjelder skifer og bygningsstein. Ingen data i NGU's arkiver peker ut U-Th-mineraliserte områder i Finnmark fylke. Sommeren 1969 ble en rekke områder undersøkt for å forsøke å få en bedre oversikt over ressurser for enkelte forekomst-typer, spesielt skifer. Av opplegg for videre undersøkelser kan nevnes; undersøkelse av olivin-, talk- og klebersteinsforekomster, kartlegging av Alta-skiferen, befaring av mindre skiferbruddområder.

Hatling, Harald; Hultin, Ivar; Øvereng, Odd; Gvein, Øyvind; Fareth, Eigill , 1971
Undersøkelser av skifer og bygningsstein i Nordland, Troms og Finnmark.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.968 E;82 pages
Abstract:
Skiferundersøkelsene ble sentrert om områdene Kvænangen og Alta. I Beiarn ble 5 lokaliteter undersøkt. En av disse er anbefalt prøvebrudt. I Malangen i Balsfjord ble 3 små brudd befart. Ingen av disse er drivverdige. Et område V for den midtre del av Kvænangsfjorden ble undersøkt. To av forekomstene her er drivverdige, og ble drevet under befaringen. Driften bør opprettholdes. I Loppa fins store skifermengder av varierende kvalitet, men det er mulig med selektiv drift i små brudd. Forekomster av skifer i Kautokeino og Kvalsund var ikke interessante. Befaring ble også foretatt innen Alta-skiferen. Mer detaljerte undersøkelser er foreslått i Stillafeltet, Østerelvdalen og Skaidi. Rapporten foreslår skiferundersøkelser i 1971 i følgende områder; små regi- strerte lokaliteter, Nordreisa-området, Loppa-feltet, Alta, Repvåg. Det er også befart to klebersteinsforekomster; Nyeng i Sørreisa og Russelv i Lyngen. Ingen av dem er økonomisk interessante.

Hatling, Harald , 1973
Råstoffundersøkelser i Nord-Norge. Skiferundersøkelser i Finnmark.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1118/8;17 pages
Abstract:
Rapporten inneholder to delrapporter med detaljert beskrivelse av de to undersøkte lokaliteter. Loppa: Ved Yttervær er det skiferbrudd som drives av Erik A. Gude Eftf. Rapp- orten omhandler bergarten i området med opptegnelse av 5 soner med drivverdig skifer. Reppvåg-Nordmannset: Undersøkelsen begrenset seg til bergartene langs vegen og dens umiddelbare nærhet. De metamorfe sedimentære bergartene i området er skifrige, men sterk oppsprekking og mye småfolding, samt gjennomgående mye stikk gjør at skiferen ikke ansees drivverdig.

Heltzen, A. M. , 1746
Kvikne kaaberverk.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 1698;1 pages
Abstract:
Rapporten beskriver kort Kvikne kobberverk og har bare historisk interesse.

Sletthaug, Mikal , 1949
Rapport fra befaring av skiferforekomster i Loppa herred
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 6535;1 pages
Abstract:
Forekomsten består av flere skiferfelt på østsiden av øya, totalt 1 km bred og 1 km lang. Bergarten er en presset kvartsittskifer a la Voss, lysegrå av farge, løsere struktur enn Altaskiferen. Lett spaltbar, overflatenært for lett (gir for tynne plater). Videre vurderes framtidig drift av forekomsten, og hva som trengs av ressurser.

Vasshaug, Albert , 1962
Skiferdrift på Loppa øy
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 6537;13 pages
Abstract:
Etter en lengre gjennomgang av korrespondanse, bevilgninger, planlegging o.l., vises det til at produkdjonen ikke er kommet i gang. Ny befaring beskriver igjen geologien, forekomsten er stor, men kvaliteten varierer såpass at det er det avgjørende punkt for mulig drift. Fortsatt mangler en del geologiske undersøkelser som bør gjennomføres før en eventuell drift.

Varmann, Kolbjørn , 1969
Loppa øy - skiferdrift - anlegg for sliping av skifer
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 6538;7 pages
Abstract:
Rapporten berører kun driftstekniske og økonomiske spørsmål.

Ryghaug, Per , 1976
Skiferdriften på Loppa
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 6540;3 pages
Abstract:
Det har vært drift fra 1970 til 1975, da driften stanset pga avsetningsvansker Utnyttelsesgraden har ligget mellom 45-60%. Det meste av rapporten tar for seg problemene i driften, ressursbruk og muligheter videre.

Øien, Fritz R. , 1947
Skiferbrudd i Finnmark
;Norges geologiske undersøkelse;RAPPORT;Bergarkivet; No.BA 6545;2 pages
Abstract:
Omtalte brudd: Alta skiferbrudd, Friarfjorden, Talvik, Loppa, Vinna i Sørøisund og Vesterbukt i Tana,

Vasshaug, A.; Merckoll, H. , 1950
Befaring av skiferbrudd i Troms og Finnmark
;Norges geologiske undersøkelse;RAPPORT;Bergarkivet; No.BA 6546;14 pages
Abstract:
Omtalte skiferbrudd: Nordreisa skiferbrudd, Strømfjordnes skiferbrudd, Kvænangen (Kvænangens vestside), Loppa skiferbrudd, Talvik skiferforekomst, Smørfjord i Porsanger og Alta skiferbrudd,

Sletthaug, Mikal , 1951
Skiferforekomster i Finnmark fylke
;Norges geologiske undersøkelse;RAPPORT;Bergarkivet; No.BA 6549;4 pages
Abstract:
Omtalte forekomster: Borrasli (Alta), Pølfjell (Talvik, Alta), Lognfjordbotn (Alta), Loppøy (Loppa), Korgenes (Kvaløya, Hammerfest), Stokkeberg (Hammerfest), Kokelv (Revsbotn, Hammerfest), Snefjord og Kobbefjord (Måsøy), Friarfjord (Lebesby) og Tana.

References not to be found in NGU's Reference Archive.:
Heldal, T. 1989: Muligheter for ny skiferdrift på Loppa. Finnmarksforskningsrapport

Fieldsamples
Sample No. Sample type Miscellanrous
24128 Hand specimen
Stored: Løkken
Comment: Lys grå kvartsittskifer m/sølvaktig overflate

Name of Locality: Loppa1
(Object Id: 12492 601,01,00)

Location
County: Finnmark Municipality: Loppa (5614)
Map 1:50000: Loppa (1735-4) Map 1:250000: Hammerfest
Coordinate system: EU89-UTM Zone 34
East: 516411 m. North: 7807612 m.
Longitude: 21.4377850 Latitude: 70.3737490
Show on map

Resource
Resource Type: Slate and schist Resource Subtype: Quartzitic flagstone
Brickstone(Y/N):
Importance
Historical: No , (Confirmed 04.apr.2001 by Tom Heldal)

Resources and production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Loppaskifer Classification: Cleaved slabs Colour: Gray
Play of colours : Uniformity: Medium good
Lithology: Quartzrich flagstone Grain size: Fine - medium grained (<1mm - 3 mm)

Information(s) in free text format
Description
Dette er det største av de gamle skiferbruddene på Loppa regnet i uttatt mengde. Skiferen er meget oppsprukket - dels på grunn av hard sprengning under den tidligere driften samt at det kun er drevet i forvitringssonen. Like bak bruddet finnes en dyp myr. Reservegrunnlaget på lokaliteten er meget begrenset til fraværende.
Location
Gammelt brudd ved sjøen, like syd for Yttervær.

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Gammelt brudd, Loppa1"

Name of Locality: Loppa2
(Object Id: 12493 601,02,00)

Location
County: Finnmark Municipality: Loppa (5614)
Map 1:50000: Loppa (1735-4) Map 1:250000: Hammerfest
Coordinate system: EU89-UTM Zone 34
East: 516321 m. North: 7807374 m.
Longitude: 21.4353380 Latitude: 70.3716210
Show on map

Resource
Resource Type: Slate and schist Resource Subtype: Quartzitic flagstone
Brickstone(Y/N):
Importance
Historical: No , (Confirmed 04.apr.2001 by Tom Heldal)

Resources and production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Loppaskifer Classification: Cleaved slabs Colour: Gray
Play of colours : Uniformity: Medium good
Lithology: Quartzrich flagstone Grain size: Fine - medium grained (<1mm - 3 mm)

Information(s) in free text format
Description
Et lite skiferbrudd helt i den sydlige del av Loppaskiferforekomsten. Bruddet ligger ved fjellfoten, på nordsiden av en lav rygg. Skiferen er mindre oppsprukket enn vanlig nede på strandflaten, og representerer det eneste området med noen sammenhengende råstoffreserver. Likevel antas tilgjengelige reserver å være mindre enn 20000 kbm. Kvaliteten er vekslende med en del tyktspaltende og vindskeive plater.
Location
Lite brudd i overgangen mellom strandflate og fjellside like vest for veien. Utgjør det sydligste av de gamle bruddene i Loppaskiferen.

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Lite skiferbrudd, Loppa2"

Name of Locality: Loppa 3
(Object Id: 12494 601,03,00)

Location
County: Finnmark Municipality: Loppa (5614)
Map 1:50000: Loppa (1735-4) Map 1:250000: Hammerfest
Coordinate system: EU89-UTM Zone 34
East: 516373 m. North: 7807997 m.
Longitude: 21.4368450 Latitude: 70.3772030
Show on map

Resource
Resource Type: Slate and schist Resource Subtype: Quartzitic flagstone
Brickstone(Y/N):
Importance
Historical: No , (Confirmed 04.apr.2001 by Tom Heldal)

Resources and production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Loppaskifer Classification: Cleaved slabs Colour: Gray
Play of colours : Uniformity: Medium good
Lithology: Quartzrich flagstone Grain size: Fine - medium grained (<1mm - 3 mm)

Information(s) in free text format
Description
Et lite brudd ligger i kanten av en liten haug (20 x 20 meter utstrekning). Kvalitet og oppsprekning er varierende. Lokaliteten utgjør en svært liten, hvis noen, reserve.
Location
Lite brudd vest for veien i den nordligste del av skiferforekomsten på Loppa.

Name of Locality: Loppa4
(Object Id: 12495 601,04,00)

Location
County: Finnmark Municipality: Loppa (5614)
Map 1:50000: Loppa (1735-4) Map 1:250000: Hammerfest
Coordinate system: EU89-UTM Zone 34
East: 516402 m. North: 7808062 m.
Longitude: 21.4376310 Latitude: 70.3777840
Show on map

Resource
Resource Type: Slate and schist Resource Subtype: Quartzitic flagstone
Brickstone(Y/N):
Importance
Historical: No , (Confirmed 04.apr.2001 by Tom Heldal)

Resources and production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Loppaskifer Classification: Cleaved slabs Colour: Gray
Play of colours : Uniformity: Medium good
Lithology: Quartzrich flagstone Grain size: Fine - medium grained (<1mm - 3 mm)

Information(s) in free text format
Description
Lite brudd med oppflisete/hardt sprengte bruddvegger. Tett oppsprekning og folding (skeive plater) er vanlig. Lokaliteten utgjør ingen reserve for noen industriell drift.
Location
Lite brudd i den nordligste del av Loppaskiferforekomsten, ved enden av veien.

Name of Locality: Loppa5
(Object Id: 12496 601,05,00)

Location
County: Finnmark Municipality: Loppa (5614)
Map 1:50000: Loppa (1735-4) Map 1:250000: Hammerfest
Coordinate system: EU89-UTM Zone 34
East: 516133 m. North: 7807309 m.
Longitude: 21.4303120 Latitude: 70.3710500
Show on map

Resource
Resource Type: Slate and schist Resource Subtype: Quartzitic flagstone
Brickstone(Y/N):
Importance
Historical: No , (Confirmed 04.apr.2001 by Tom Heldal)

Resources and production
Activity: Pitting Reserves:
Operating method: Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Loppaskifer Classification: Cleaved slabs Colour: Gray
Play of colours : Uniformity: Medium good
Lithology: Quartzrich flagstone Grain size: Fine - medium grained (<1mm - 3 mm)

Information(s) in free text format
Description
Lite, gjenfylt prøvefelt. Fast fjell ble påtruffet 4 meter under bakkenivå. Skiferen er her svært tyktspaltende og fører mye kileformete plater.
Location
Lite prøveuttak helt syd i skiferforekomsten på Loppa, på toppen av fjellsiden vest for veien.

Name of Locality: Loppa6
(Object Id: 12497 601,06,00)

Location
County: Finnmark Municipality: Loppa (5614)
Map 1:50000: Loppa (1735-4) Map 1:250000: Hammerfest
Coordinate system: EU89-UTM Zone 34
East: 516135 m. North: 7807440 m.
Longitude: 21.4303900 Latitude: 70.3722240
Show on map

Resource
Resource Type: Slate and schist Resource Subtype: Quartzitic flagstone
Brickstone(Y/N):
Importance
Historical: No , (Confirmed 04.apr.2001 by Tom Heldal)

Resources and production
Activity: Pitting Reserves:
Operating method: Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Loppaskifer Classification: Cleaved slabs Colour: Gray
Play of colours : Uniformity: Medium good
Lithology: Quartzrich flagstone Grain size: Fine - medium grained (<1mm - 3 mm)

Information(s) in free text format
Description
Lite prøvefelt. Fast fjell fra fire meter under bakkenivå. Skiferen spalter fra 1 til 6 cm tykkelse, spalteegenskapene er gode og andel kileformete plater er lav. Plater opptil 3-4 kvm var mulig å ta ut. Feltet er en god indikasjon på at det finnes god kvalitet skifer på toppen av fjellplatået.
Location
Lite prøvefelt på toppen av fjellplatået, på kanten av skrenten.

Name of Locality: Loppa7
(Object Id: 12498 601,07,00)

Location
County: Finnmark Municipality: Loppa (5614)
Map 1:50000: Loppa (1735-4) Map 1:250000: Hammerfest
Coordinate system: EU89-UTM Zone 34
East: 516110 m. North: 7807592 m.
Longitude: 21.4297520 Latitude: 70.3735890
Show on map

Resource
Resource Type: Slate and schist Resource Subtype: Quartzitic flagstone
Brickstone(Y/N):
Importance
Historical: No , (Confirmed 04.apr.2001 by Tom Heldal)

Resources and production
Activity: Test mining Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Loppaskifer Classification: Cleaved slabs Colour: Gray
Play of colours : Uniformity: Medium good
Lithology: Quartzrich flagstone Grain size: Fine - medium grained (<1mm - 3 mm)

Information(s) in free text format
Description
Fast fjell påtreffes på 3-4 meters dyp. Skiferen er her tyktspaltende (3-6 cm) og ganske oppsprukket. Spalteegenskapene er gode.
Location
Lite prøvefelt på toppen av fjellplatået.


The fact sheet was created on 02.05.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway