English version
NATURSTEINSDATABASEN
Registrering 5524 - 601 Nyborg
(Objekt Id: 9128)
(Sist oppdatert: 17.02.2012)

Lokalisering
Fylke: Troms Kommune: Målselv (5524)
Kart 1:50000: Målselv (1433-2) Kart 1:250000: Tromsø
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 34 (Koordinatene IKKE bekreftet)
Øst: 398145 m. Nord: 7677551 m.
Lengdegrad: 18.4305780 Breddegrad: 69.1888180
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Kleberstein og serpentinitt Ressursundertype: Serpentinitt
Murestein(Y/N): N
Betydning
Råstoffbetydning: Liten betydning (reg. 18.02.2015)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Prospektering Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Forekomstbergart
Litologi: Forvitringsfarge:
Genese: Form:
Hovedtekstur:
Kornstørrelse: Hovedomvandling:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Kleberstenen opptrer i et lite høydedrag av serpentinitt, som i forbindelse med amfibolitt, opptrer i en biotittskifer (Landmark 1966). Det er kun den nordøstligste halvdelen av serpentinitten som er blottlagt. Innen dette partiet opptrer kleberstenen i linseformete legemer med varierende homogenitet og størrelse. De største kroppene utgjør ikke mer enn 10-15 m2. og bergarten er gjennomgående hard. Både kvaliteten og kvantiteten av kleberstenen og serpentinitten er mindre bra.
Fri tekst
Forekomsten Nyborg, no. 61990 i NGUs nasjonale database for naturstein, er registrert som en serpentin-kleberforekomst. Den er beskrevet av Andreassen (1994a, b) med nummer 19.2403 i registeret til Mineralutvikling. Også Hultin (1970) har befart og beskrevet forekomsten. Forekomsten ligger på kartblad Målselv, 1433.2. Senterkoordinatene for ultramafitten er UTM 397900/7677500. Det er tatt ut noen prøver av kleber ved sprengning i løpet av de siste 10-15 årene. Ultramafitten er avmerket på kartblad Tromsø M 1:250 000 (Zwaan et al. 1998). I det samme området er det også en skiferforekomst som er registrert under navnet Møllerhaugen. Adkomst til forekomsten er avkjøring fra Rv. 855 fra Borkamoen mot Finnsnes. Avkjøring er ved nedre Rossvoll vestover på fylkesvei mot Møllerhaugen. Vei for skogsmaskiner går fra skarp sving under lia opp mot Møllerhaugen. Fra veien er det ca. 1 km til ultramafitten som ligger ca. 100 moh. Den ultramafiske bergarten er omvandlet til serpentinitt. Den har et omtrentlig utgående på ca. 70 x 250 m. Den står opp i terrenget og serpentinitten er godt blottet, særlig den sørlige delen. Den nordlige delen er mer overdekket og smalere, og det er mulig at den nordligste delen er adskilt fra den sørlige delen. Utspregning av prøver har skjedd like nord for elva som krysser ultramafitten. Serpentinitten er massiv med lite sprekker og har en mørk grønn farge. Der hvor isen har skurt overflaten er den fint polert. Mekanisk kunne serpentinitten vært brukbar som naturstein, men ville sannsynligvis ha en for jevnt mørk grønn farge uten noen spesielt dekorativ struktur til å være attraktiv for natursteinsmarkedet. Kleberen er dannet vesentlig langs randsonen av serpentinitten. Den er talkrik, men noe skifrig. Største areal av utgående kleber er funnet ved elva som krysser forekomsten, og det er her utsprengningen er gjort. Kleberen er imidlertid noe vekslende i kvalitet og dels noe flisig. Også andre steder langs kontakten finnes en smal sone med kleber. Tykkelsen kan være opp mot 1 m. I den sørlige kontakten kan kleber mangle helt i kontakten med sidesteinen. Lokalt er det funnet nålformede mineraler i kleberen. Vurdering Overdekningen i den nordlige delen av ultramafitten kan skjule noe kleber, men ellers er mengden kleber liten. Kleberen er noe vekslende i kvaliteten og noe flisig. Forekomsten har ikke noe potensiale som kleberforekomst, men det en mulig at serpentinitten kan brukes til naturstein. Fra rapp. 2002.077
Beliggenhet
Adkomst til forekomsten er avkjøring fra Rv. 855 fra Borkamoen mot Finnsnes. Avkjøring er ved nedre Rossvoll vestover på fylkesvei mot Møllerhaugen. Vei for skogsmaskiner går fra skarp sving under lia opp mot Møllerhaugen. Fra veien er det ca. 1 km til ultramafitten som ligger ca. 100 moh.

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Hultin, Ivar , 1970
Undersøkelse av mineralske råstoffer i Nord-Norge. Befaring av industrimineralforekomster i Troms og Nordland fylker.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.939 G;61 sider
Abstrakt:
Det ble befart 21 forekomster i tidsrommet 1/9-11/9-1969. Av disse skal de viktigste nevnes. 1306 Mestervik (Balsfjord kommune, Troms, 34 4195 76915): Forekomsten er en stor kvartsittformasjon med partier som holder kravene til ferrosili- sium-industrien. Detaljkartlegging anbefales. 1989 Nyeng (Sørreisa kommune, Troms, 34 3865 76729): Forekomsten er en kleberstein av en slik kvalitet at den er interessant for Nidaros domkirke. Befaring blir foretatt våren 1970. 1891 Lilleng (Harstad kommune, Troms, 33 5628 76128): Forekomsten er en dolomitt/marmor-forekomst. Dolomitten er av middels kvalitet, og videre undersøkelser er ikke nødvendige. Derimot bør marmoren undersøkes nøyere, spesielt med hensyn på brytningstekniske forhold. Positive uttalelser bør etterfølges av en detaljkartlegging av marmorbenken. For de øvrige forekomsters vedkommende konkluderes det med at ingen videre undersøkelser er nødvendige.

Lindahl, Ingvar; Nilsson, Lars Petter , 2002
En vurdering av kleberpotensialet i Troms
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2002.077;93 sider
Abstrakt:
Det er gjort en gjennomgang av geologisk materiale som omhandler ultramafiske bergarter i Troms fylke. Det er forsøkt å finne fram til mest mulig arkivamteriale om emnet både på og utenfor NGU. Gjennomgangen av materialet er gjort med henblikk på å gjøre en vurdering av mulightene for å finne utnyttbar kleberstein i tilknytning til ultramafittene, samt å få oppdatert NGUs nasjonale natursteinsdatabase på kleberstein i Troms. De fleste av ultramafittene/klebersteinsforekomstene som fra tidligere var kjent, beskrevet og koordinatfestet er ikke befart i forbindelse med dette prosjektet. Det gjelder også den eneste forekomsten, Grunnes i Målselv, som er i drift. I rapporten er det gjort en kort sammenfattende beskrivelse av disse tidligere kjente forekomstene samt gjort en vurdering ut fra eksisterende materiale om de har et potensiale for kleberstein. På basis av litteraturgjennomgangen er et prioritert utvalg av ultramafitter/forekomster befart. Undersøkelsen omfatter også en rekke ikke nærmere beskrevne ultramafitter som er inntegnet på de nyeste trykte eller preliminære berggrunnsgeologiske kartene, eller som vi har fått kjennskap til gjennom annen informasjon. Det er gjort en kartlegging av ultramafittenes grad av kleberomvandling samt en prøvetaking der det ble funnet kleberstein. Feltarbeidet har også ført til funn av ultramafittkropper, noen med kleberomvandling, som ikke tidligere var kjent. De enkelte ultramafittkroppene som er undersøkt er gitt en kort beskrivelse, spesielt med hensyn til kleberomvandling. Det er gjort en vurdering av forekomster/områder, samt gitt et prioritert forslag til videre arbeider i noen utvalgte områder. De viktigste forekomstene/områdene som er anbefalt videre undersøkt er: Brokskard-området i Troms kommune, Russelv-sonen i Lyngen kommune, Tillermoen-området i Målselv kommune, Sørreisa-området i Sørreisa kommune, Grøtsteinsberget, Hest

Zwaan, K.B.; Fareth, E.; Grogan, P.W. , 1998
Tromsø. Berggrunnskart Tromsø M 1:250 000; trykt i farger
;Norges geologiske undersøkelse;KART;1 kart sider
Abstrakt:
Beskrivelsen finnes på kartet.

Andreassen, Tor Otto , 1994
Kleber i Troms
;Mineralutvikling AS;RAPPORT;14 bl. sider


Faktaarket ble generert 19.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse