English version
NATURSTEINSDATABASEN
Registrering 5045 - 601 Møkkelvatn
(Objekt Id: 9272)
(Sist oppdatert: 12.01.2012)

Lokalisering
Fylke: Trøndelag Kommune: Grong (5045)
Kart 1:50000: Grong (1823-4) Kart 1:250000: Grong
Koordinatsystem: EU89-UTM Zone 33
Øst: 387500 m. Nord: 7153600 m.
Lengdegrad: 12.6585370 Breddegrad: 64.4891650
Kartvisning

Ressurs
Ressurstype: Granitt og andre størkningsbergarter Ressursundertype: Granitt
Murestein(Y/N): N
Betydning
Råstoffbetydning: Ikke vurdert (reg. 21.03.2017)
Historisk: Nei , (Stadfestet 19.jan.2010 av Leif Furuhaug)

Ressurser og produksjon
Aktivitet: Prospektering Reserver:
Driftsmetode: Historisk produksjon:


Produkt
Salgsnavn Produktbeskrivelse
Klassifikasjon: blokker Farge: Grønn
Fargespill: Homogenitet: Middels god
Litologi: Kornstørrelse:

Mineralogi:
Biotitt Hovedmineral (>10%)
Plagioklas Hovedmineral (>10%)
Kvarts Hovedmineral (>10%)
Titanitt Underordnet mineral (1-10%)
Kalifeltspat Underordnet mineral (1-10%)
Hornblende Underordnet mineral (1-10%)
Kloritt Aksessorisk mineral (<1%)

Foto nr. 1 viser "Polert plate"

Operasjoner
Fra - Til Aktivitet Kommentar
1991 - 1991 Prøvetaking Selskap/Institusjon:Lilleberg Steinindustri A/S
1992 - 1992 Prøvedrift Selskap/Institusjon:NGU

Forekomstbergart
Litologi: Granodioritt Forvitringsfarge:
Genese: Form:
Hovedtekstur: Strukturløs
Kornstørrelse: Middelskornet (1-3 mm) Hovedomvandling:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Bergarten dekker et flere hundre km2 stort område NØ for Grong som strekker seg over kartbladene 1823-1, 1824-4, 1824-2 og 1824-4. Det går en skogsbilvei gjennom feltet fra Solemsmoen forbi Møkkelvatn til Sandøladalen. Området som har vært undersøkt som blokkstein ligger S for Møkkelvatn. Bergarten varierer fra kvartsdioritt til granodioritt i sammensetning og har en meget pen, lys grønnlig farge som skyldes epidotomvandling av kalifeltspat (sausurittisering). Forvitring kan ses ganske dypt, t. eks. brunspetter av rustet svovelkis ned til ca. 1 m dybde. I tillegg ses dannelse av leirmineraler (hvit kaolin) i sprekker og hulrom. Høy grad av oppsprekning vil komplisere uttak av stor blokk. Uttak av prøveblokk er gjort av Fosdalen steinindustri (1991) og NGU (1992).
Fri tekst
H. G. : Bergarten dekker et flere hundre km2 stort område NØ for Grong strekker seg over kartbladene 18231, 18244, 18242 og 18244. Det går en skogsbilvei gjennom feltet fra Solemsmoen forbi Møkkelvatn til Sandødalen. Området som har vært undersøkt som blokkstein ligger S for Møkkelvatn. Bergarten varierer fra kvartsdioritt til granodioritt i sammensetning og har en meget pen lysgrønnlig farge. Det finnes flere teksturelle varianter av bergarten. Bergarten gir stort sett et massivt inntrykk i felt og det skulle være muligheter for å finne områder brukbare for brytning. Bergarten har vært vist fram på steinmesse i Verona med meget god respons. I. L.: Befart 27.6.01. Det området som tidligere er undersøkt ligger på eiendommen til Van Severn. Det ble gått et bekkeprofil fra den gjennomgående skogsbilveien fra Sandøldalen til Harran. I dette området er steinen ganske tydelig diffus grønn med sort biotitt og korn med rødlig feltspat. Oppsprekning varierer. Det er en horisontal sprekkeretning som danner benkning med benker av mindre enn 1/2 meters tykkelse. Stedvis er det også tette sprekketog som er vertikale. Det finnes imidlertid områder som er tydelig mer massive. Det finnes også en del sprekker som er fylt med kvarts og noen sprekker som er fylt med helt grønn epidot. Dette bidrar til at steiene blir for uhomogen. Dette er spesielt mot kontakten av intrusivet. Det er også en viss variasjon i fargetone fra helt klart grønn til mer grå. kornstørrelsen er gjennomgående middelskornet men kornstørrelsen varierer noe. Tom Heldal mener at steinen i tillegg har mikrostikk som gjør det vanskelig å få ut stor blokk. Videre kan porøsiteten være stor pga. epidotiseringen av bergarten. Konklusjon: La forekomsten hvile til van Severen / Norske skog har solgt eiendommen.

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Gautneb, H.; Heldal, T. , 1994
Naturstein i Nord-Trøndelag
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.94.053;31 sider
Abstrakt:
Rapporten inneholder en oversikt over natursteinsforekomster i Nord-Trøndelag. Både nedlagte brudd, brudd i drift og nye forekomster som har fremkommet gjennom geologiske undersøkelser de siste årene er representert. Hver forekomst er presentert med kortfattet beskrivelse og bilde. Oversiktskart og kart over forekomster er gitt i vedlegg.

Gautneb, Håvard , 1991
Database over industrimineral forekomster i Nord-Trøndelag og Fosen, foreløpig versjon.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.91.267;75 sider
Abstrakt:
Rapporten gir en oversikt over samtlige forekomster av Industrimineraler i Nord-Trøndelag og Fosen. Rapporten gir navn, forekomstnr. UTM koordinater samt en kortfattet beskrivelse av alle forekomstene. Rapporter fra NGUs arkiv og bergarkivet er også knyttet til forekomstene. Sammen med rapporten følger en diskett med et database program for PC der søk og utlisting av forekomstene kan gjøres.

Gautneb, Håvard; Alnæs, Lisbeth , 1991
Undersøkelser av utvalgte natursteinsforekomster i Nord-Trøndelag.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.91.019;25 sider
Abstrakt:
Rapporten beskriver en del utvalgte forekomster som er vurdert med hensyn til bruk som naturstein. Følgende forekomster er kartlagt 1) Suulbrannan (nr.1723) trondhjemittfelt, Verdal kommune. 2) Trongsundet øyegneis (nr.522), Mosvik kommune. 3) Nesåa granodioritt (nr.520), Grong kommune. 4) Derråsbrenna marmorfelt (616), Verran kommune. For forekomstene 1, 3 og 4 må videre under- søkelser omfatte røsking og prøveblokk uttak. For forekomstene 2 og 5 er det ikke nødvendig med videre undersøkelser. I tillegg rapporteres resultatene fra befaringer av følgende forekomster: 1) Vesterås, Snåsa kommue. 2) Tunnsjøelva, Namskogan kommune. 3) Krokvatnet, Namskogan kommune. 4) Strompdalen, Namskogan kommune. Bare for Strompdalen anbefales videre detaljundersøkelser.

Feltprøver
Prøvenr. Prøvetype Diverse
24087 Løsblokk
Lager: Løkken
Kommentar: Granodioritt m/epidot


Faktaarket ble generert 26.04.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse