Norsk versjon
THE NATURAL STONE DATABASE
Deposit Area 1913 - 603
(Last updated 17.feb.2012)

Name of Deposit Area : Svelshamna
(Object Id : 1913,603,00,00)

Location
County : Troms (19) Municipality : Skånland (1913)
Map 1:50000: Astafjorden (1332-2) Map 1:250000: Narvik
Marking point: Longitude: 16.9900100 Latitude: 68.7156690
EU89-UTM Zone 33 (Coordinates IS confirmed)
X-coord: 580603 m. Y-coord: 7623962 m.

Commodity
Main Type: Millstone Sub Type: Mica schist
Brickstone(Y/N): N
Production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Prod. method: Open pit mining Production:
Prod. status: Disused, closed Volume of dump:

Importance
Public: Little Importance (reg. 18.02.2015)
Economical: Minor interest , (Confirmed 29.jan.2010 by Leif Furuhaug)
Historical: Yes , (Confirmed 29.jan.2010 by Leif Furuhaug)

Deposit rock
Lithology: Weathering colour:
Era: Period:
Dating: Method:
Genesis: Form:
Main texture:
Main grain size: Main alteration:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Period:
Province:
Geotec.unit:
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Formation:

Information(s) in free text format
Description
Kvernsteinen fra Svellshamna er en nokså lys type. Granatene er brunlige og rødlige og opptil 2 mm store. Det er lite mørk glimmer i steinen. I granatglimmerskiferen finner en også tynne pegmatittiske årer som en har forsøkt å unngå ved uttakene. Det er også litt undulerende svak foldning i granatglimmerskiferen. Det ble tatt en større prøve ved forekomsten i veiskjæringen langs bygdeveien der den krysser strøket av hovedsonen hvor det er tatt ut kvernstein. Granatglimmerskiferen har et fall på ca. 20 grader møt øst og finnes igjen på sørsiden av bygdeveien i et område med begrensede blotninger. Kvernsteinen som er tatt ut i Svellshamna har flere størrelser. Den minste størrelsen er den samme som er tatt ut i Sommervika med omtrent 40 cm i diameter. Så er det tatt ut en stor dimensjon stein som er over 1 m i diameter og en mellomtype på ca 80 cm i diameter. De store steinene er tatt ut på en spesiell måte uten avløsningsmerker og har en slags skruformede huggespor i en trauformet grop der steinen er tatt ut. Slike spor har ikke undertegnede sett tidligere. For de minste steinene er huggesporene av vanlig type med huggespor for avløsning av steinen.
Location
Svellshamna ligger nord i Skånland kommune ved ei lita bukt hvor det i tidligere tider er bygd ei lita hamn med god skjerming. Det er bygd ei steinkai av formatert stein fra stedet. Det kan være ei kai etablert av Havnevæsenet. En bygdevei går forbi stedet langs kysten. I bunnen av vika som er Svellshamna er veien bare 5-6 m fra sjøen, mens kvernsteinsuttaket ligger på motsatt side av kaia. Det begynner helt inne i vika ved veien og strekker seg utover det flate neset og rundt odden av neset som stikker 60-70 m ut i havet. Hele veien er det spor etter uttak, men kanskje er det største antallet stein som er tatt ut gjort i et lite brudd også gjengrodd med småbjørk som var 1-2 m dypt.

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Lindahl, Ingvar , 2009
Kvernsteinsbrudd og kornkverner i Ofoten og Sør-Troms
;Norges geologiske undersøkelse;RAPPORT;NGU-rapport; No.2009.076;27 s. pages
Abstract:
Rapporten inneholder informasjon om kvernsteinsuttak og kornkverner i Ofoten og Sør-Troms spesielt, samt spredt og tilfeldig informasjon fra andre deler av Nordland om det samme. Spesielt er kvernsteinuttakene i Sommervika i Evenes og Svellshamna i Skånland beskrevet og fotos av disse er presentert. Granatglimmerskiferen som er brukt som råstoff for kvernstein kan være en unik bergart for bygningstein. For å gå videre med å kartlegge eventuelle ressurser av granatglimmerskifer som kan brukes til bygningstein, bør det først undersøkes om steinen virkelig er unik som produkt. Om det startes et prosjekt for kartlegging av en slik ressurs vil informasjonen om de gamle kvernsteinsbruddene være et hjelpemiddel.


The fact sheet was created on 11.05.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway