English version
NATURSTEINSDATABASEN
Forekomstområde 1913 - 603
(Sist oppdatert 17.feb.2012)

Navn på forekomstområde : Svelshamna
(Objekt Id : 1913,603,00,00)

Lokalisering
Fylke : Troms (19) Kommune : Skånland (1913)
Kart 1:50000: Astafjorden (1332-2) Kart 1:250000: Narvik
Markeringspunkt: Lengdegrad: 16.9900100 Breddegrad: 68.7156690
EU89-UTM Zone 33 (Koordinatene ER bekreftet)
X-koord: 580603 m. Y-koord: 7623962 m.

Materialtype
Hovedtype: Kvernstein Subtype: Glimmerskifer
Murestein(Y/N): N
Produksjon
Aktivitet: Steinbrudd Reserver:
Prod. metode: Dagbrudd Produksjon:
Prod. status: Nedlagt Tippvolum:

Betydning
Offentlig: Liten betydning (reg. 18.02.2015)
Økonomisk: Lite viktig , (Stadfestet 29.jan.2010 av Leif Furuhaug)
Historisk: Ja , (Stadfestet 29.jan.2010 av Leif Furuhaug)

Forekomstbergart
Litologi: Forvitringsfarge:
Æra: Periode:
Datering: Metode:
Genese: Form:
Hovedtextur:
Kornstørrelse: Hovedomvandling:
Strøk/Fall: Retning:
Feltstupning:
Stratigrafisk klassifikasjon av vertsbergart
Æra: Periode:
Provins:
Geotek.enhet:
Tektonisk complex:
Intrusivt komplex:
Gruppe: Formasjon:

Opplysning(er) i fritekstformat
Beskrivelse
Kvernsteinen fra Svellshamna er en nokså lys type. Granatene er brunlige og rødlige og opptil 2 mm store. Det er lite mørk glimmer i steinen. I granatglimmerskiferen finner en også tynne pegmatittiske årer som en har forsøkt å unngå ved uttakene. Det er også litt undulerende svak foldning i granatglimmerskiferen. Det ble tatt en større prøve ved forekomsten i veiskjæringen langs bygdeveien der den krysser strøket av hovedsonen hvor det er tatt ut kvernstein. Granatglimmerskiferen har et fall på ca. 20 grader møt øst og finnes igjen på sørsiden av bygdeveien i et område med begrensede blotninger. Kvernsteinen som er tatt ut i Svellshamna har flere størrelser. Den minste størrelsen er den samme som er tatt ut i Sommervika med omtrent 40 cm i diameter. Så er det tatt ut en stor dimensjon stein som er over 1 m i diameter og en mellomtype på ca 80 cm i diameter. De store steinene er tatt ut på en spesiell måte uten avløsningsmerker og har en slags skruformede huggespor i en trauformet grop der steinen er tatt ut. Slike spor har ikke undertegnede sett tidligere. For de minste steinene er huggesporene av vanlig type med huggespor for avløsning av steinen.
Beliggenhet
Svellshamna ligger nord i Skånland kommune ved ei lita bukt hvor det i tidligere tider er bygd ei lita hamn med god skjerming. Det er bygd ei steinkai av formatert stein fra stedet. Det kan være ei kai etablert av Havnevæsenet. En bygdevei går forbi stedet langs kysten. I bunnen av vika som er Svellshamna er veien bare 5-6 m fra sjøen, mens kvernsteinsuttaket ligger på motsatt side av kaia. Det begynner helt inne i vika ved veien og strekker seg utover det flate neset og rundt odden av neset som stikker 60-70 m ut i havet. Hele veien er det spor etter uttak, men kanskje er det største antallet stein som er tatt ut gjort i et lite brudd også gjengrodd med småbjørk som var 1-2 m dypt.

Litteraturfortegnelser:
Fra NGU's Referansearkiv.:
Lindahl, Ingvar , 2009
Kvernsteinsbrudd og kornkverner i Ofoten og Sør-Troms
;Norges geologiske undersøkelse;RAPPORT;NGU-rapport; No.2009.076;27 s. sider
Abstrakt:
Rapporten inneholder informasjon om kvernsteinsuttak og kornkverner i Ofoten og Sør-Troms spesielt, samt spredt og tilfeldig informasjon fra andre deler av Nordland om det samme. Spesielt er kvernsteinuttakene i Sommervika i Evenes og Svellshamna i Skånland beskrevet og fotos av disse er presentert. Granatglimmerskiferen som er brukt som råstoff for kvernstein kan være en unik bergart for bygningstein. For å gå videre med å kartlegge eventuelle ressurser av granatglimmerskifer som kan brukes til bygningstein, bør det først undersøkes om steinen virkelig er unik som produkt. Om det startes et prosjekt for kartlegging av en slik ressurs vil informasjonen om de gamle kvernsteinsbruddene være et hjelpemiddel.


Faktaarket ble generert 19.05.2024

Spørsmål eller kommentarer vedrørende faktaarket kan mailes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse