Norsk versjon
THE INDUSTRIAL MINERAL DATABASE
Occurence 5532 - 326 Nordbynes
(Object Id: 15116)
(Last updated: 17.06.2004)

Location
County: Troms Municipality: Balsfjord (5532)
Map 1:50000: Malangseidet (1533-4) Map 1:250000: Tromsø
Coordinate system: EU89-UTM Zone 34
East: 415499 m. North: 7693000 m.
Longitude: 18.8543060 Latitude: 69.3332290
Show on map

Resource
Resource Type: Silica Resource Subtype: Quartzite

Importance
Raw material meaning: Little Importance (reg. 18.02.2015)


Mineralization
Genesis: Form:
Main texture: Min. distribution:
Main grain size:
Strike/Dip: Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Period:
Province: Caledonides
Geotec.unit: Lyngen Nappe Complex
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Balsfjordgruppen Formation:

Information(s) in free text format
Free text
Mestervik-kvartsittens fortsettelse mot vest der det ved sjøen kunne være et egnet driftsområde. Lys grå kvartsitt med synlig glimmer, både som parallelle skikt og spredt i bergarten. Feltet ble undersøkt ved NGU (Frigstad 1973) og analyser av prøver viste et gjennomsnitt på 0.88% Al2O3. En senere samleprøve (Wanvik 2001) fra Nordbynes viser 0.91% Al2O3. Tilhører Balsfjordgruppen i Lyngsfjelldekket.

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Frigstad, Ole F. , 1973
Undersøkelse av fire kvartsittforekomster; Mestervik, Aursfjell, Forså, Fugleberg. Troms fylke
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1118/13;38 pages
Abstract:
Mestervik; de faktorer som spiller rolle for om en kvartsittforekomst kan utnyttes er: a) materialets renhet og termiske egenskaper, b) forekomstens størrelse, c) driftsforholdene på stedet. Mestervik-forekomsten ligger i grenseområdet når det gjelder a). Punkt b) tilfredsstilles i aller høyeste grad. c) tilfredsstilles. En videre undersøkelse foreslås. Aursfjell; forekomsten er ikke drivverdig. Årsaken til dette er forekomstens høye innhold av forurensninger. Forså; kvartsitten tilfredsstiller ikke ferrosilisium-industriens krav til renhet. I tillegg er en avsenkning godt under grunnvannsnivå nødvendig for å få drivverdige mengder. Forekomsten ansees for ikke drivverdig. Fugleberg; de kjemiske analysene er for få og for usikre, siden de er tatt på overflateprøver, til at de kan tillegges vekt under vurderingen av fore- komstens drivverdighet. Kvartsittsonen er oppdelt av glimmerrike kvartsitter. Forekomsten ansees for ikke drivverdig.

Frigstad, Ole F. , 1974
Undersøkelse av kvartsittforekomst, Mestervik, Balsfjord kommune, Troms.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1164/16;12 pages
Abstract:
På grunnlag av anbefaling i tidligere NGU-rapport, ble det foretatt spregning for prøveuttak i Meistervikfeltet sommeren 1973. Prøvepunktene er konsentrert om de områder som egnet seg best for en eventuell drift, samt enkelte ytre punkter for å bestemme fortsettelsen av enkelte gode soner. Undersøkelsen av kvartsittsonen som helhet har gitt positive resultater for feltene Mestervik og Nordby. Det foreslås videre undersøkelser med diamantboring i disse to feltene, samt en detaljkartlegging innen disse to områdene. Sprekker, forkastninger og folder bør undersøkes. Det forutsettes et mer omfattende analyseprogram av diamant- borkjernene, hvor følgende elementer tas med; Si, Fe, Ti, Al, P, Ca, Na, K. For anvendelse til ferrosilisium spiller de termiske egenskapene hos kvarts- ittråstoffet en stor rolle. Dette bør også undersøkes nærmere.

Wanvik, Jan Egil , 2001
Kvartsressurser i Troms fylke
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.2001.081;68 pages
Abstract:
Rapporten gir en samlet oversikt over kvarts- og kvartsittforekomster i Troms fylke. Den baserer seg på en sammenstilling av tilgjengelig arkivmateriale i form av geologiske kart og rapporter. For å komplettere arkivmaterialet er det blitt gjennomført undersøkelser med prøvetaking for kjemisk analyse på en rekke nye lokaliteter, samt kontroll og supplerende undersøkelser på mange tidligere kjente forekomster. Kvartsitter opptrer i store deler av fylket, og til sammen 76 lokaliteter er omtalt. De aller fleste av disse er urene og tilfredstiller ikke dagens krav til ferrosilisiumråstoff. Noen få lokaliteter har mindre soner som kan være brukbare, men nødvendige volumer er ikke tilstede. En kvartsittenhet i Takelv- dal 3-4 mil øst for Finnfjord Smelteverk har interessante verdier og anbefales undersøkt nærmere. Kvartsganger opptrer konsentrert i Bardu-regionen. Til sammen 21 forekomster er omtalt. Av disse har det tidligere vært uttak på Neslia-forekomsten like sør for Sætermoen. Her gjenstår fremdeles mye kvarts, og forekomsten kan regnes som en fremtidig ressurs. Det anbefales å gjennomføre prøvetaking av Neslia- forekomsten og de viktigste and kvartsforekomstene med tanke på spesialanalyser for høyverdige bruksområder.


The fact sheet was created on 02.05.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway