Norsk versjon
THE ORE DATABASE
Occurence 5025 - 050 Slettmo
(Object Id: 4382)
(Last updated: 27.10.2023)

Location
County: Trøndelag Municipality: Rosse (5025)
Map 1:50000: Røros (1720-3) Map 1:250000: Røros
Coordinate system: EU89-UTM Zone 32
East: 623458 m. North: 6950003 m.
Longitude: 11.4097930 Latitude: 62.6598920
Show on map

Resource
Resource Type: Base metals (Cu,Zn,Pb,Fe sulphides, As,Sb,Bi,Sn) Resource Subtype: Copper
Element(s): Kis Cu
Importance
Raw material meaning: Not Assessed (reg. 18.02.2015)

Resources and production
Activity: Test mining Reserves:
Operating method: Underground mining Historical production: ,5 thousand tons


Operations
From - To Activity Comments
1902 - 1905 Test mining Company/Institution :Røros Kobberverk
1915 - 1918 Test mining Company/Institution :Røros Kobberverk
1941 - 1941 Geophysics Company/Institution :Geofysisk Malmleting
TURAM
1968 - 1968 Geophysics Company/Institution :NGU
IP
1998 - 1998 Sampling Company/Institution :MINDEX ASA
5 samples from dump

Mineralization
Era: Paleozoic Period: Ordovician
Genesis: Volcex Form: Layer
Main texture: Banded Min. distribution: Massive (>50 % ore minerals)
Main grain size: Medium grained (1-3 mm) Main alteration: Chloritisation
Strike/Dip: 30 / 30 Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Paleozoic Period: Ordovician
Province: Caledonides
Geotec.unit: Røros Nappe Complex
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Aursund Group Formation:

Mineralogy
Relationship Mineral Amount
Gangue mineral Chlorite Major mineral (>10%)
Gangue mineral Biotite Major mineral (>10%)
Gangue mineral Quartz Major mineral (>10%)
Gangue mineral Muscovite Subordinate mineral (1-10%)
Gangue mineral Hornblende Accessory mineral (<1%)
Gangue mineral Calcite Accessory mineral (<1%)
Ore mineral Chalcopyrite Major mineral (>10%)
Ore mineral Sphalerite Major mineral (>10%)
Ore mineral Pyrrhotite Major mineral (>10%)
Ore mineral Pyrite Subordinate mineral (1-10%)
Ore mineral Galena Accessory mineral (<1%)

Lithology:
Relationship Rock Origin
Host rock Metasandstone Sedimentary
Original rock :Sandstone
Metamorphic facies :Greenschist

Structures
Location: Type: Orientation(360 gr.): Relation to min.:
Unknown Primary layering Strike/Dip :30 / 20 Syn-mineralisation ;...Effect :None
Host rock Foliation Strike/Dip :196 / 30 Post-mineralisation ;...Effect :Controls
Host rock Fault plane Strike/Dip :270 / 90 Post-mineralisation ;...Effect :Modifies

Information(s) in free text format
Description
Intervju med grunneier, pensjonert flygeleder Gunnar Kristiansen, adresse sommermånedene: Slettmoen; resten av året: Kypros. Kristiansens bestefar, svensk rallare, giftet seg med dater på garden Slettmoen. De fikk seg avdelt et småbruk nord for gården. Jordveien ligger på elvesletten. Ganske snart fant bestefaren kis i det lave, sporadisk blottede draget vest for småbruket, bare 40-60 m fra husene. Kobberrik malm forårsaket lokal Klondykestemning, og ikke mindre enn tre drifter ble startet med 50-60 m mellomrom langs strøket (ca N-S). Malmmengde og mål på driftene hadde Kristiansen ingen formening om. Den sydligste driften, som ligger i fortsettelsen av haven og gårdsplassen på eiendommen, ble påbegynt som en stoll, men etter anslagsvis 15-25 m fortsetter den som slak skråsjakt langs fallet. Driften så lysende ut. Kobberverket var interessert, og bestefaren tjente endel penger på forekomsten, men Kristiansen kjente ikke noe til avtaleformen, - muligens tok han en avgift for hvert tonn uttatt malm. Imidlertid møtte driverne en forkastning en bit ned i sjakten. Malmen forsvant og med den all virksomhet. Jeg fikk ingen årstall av min hjemmelsmann, men det må la seg gjøre å skaffe opplysninger i våre og bergmesterens arkiv. Prøvetaking G. Juve 25.8.94: - ST 0179-1 GJ. Fast fjell, i påhugget for midtre sjakt: lys omrørt (metamorf) klo-glsk m cpy-diss og ujevne bånd av massiv malm m po-cpy-sl-py. - ST 0179-2 GJ. Fra tippen søndre stoll-sjakt: glinsende, gråbrun Rørosskifer med ujevnt bånd massivkis po-cpy-sl. - ST 0179-3 GJ. Fra tippen søndre stoll-sjakt: båndet massivmalm po-cpy-sl og gråbrun, glinsende Rørosskifer m små amfibolnåler. OBS! Nordre stoll, nordligst av tre drifter, er gjenfylt, ref. grunneier Gunnar Kristiansen.
Free text
Slettmo gruver ligger like nordvest for Nordre Slettmoen, like under et hyttefelt og nesten i veikanten til Rv.30. Gruva består av tre åpninger i vestlig retning i form av stoller/slepesynker. Avstanden mellom den nordligste og sørligste driften er 70 m. Det er en temmelig gjengrodd og dels utplanert tipphaug ned mot riksvegen som anslås til ca. 2000 kbm. Det er et gjengrodd skjerp 140 m SSV for hoveddriften. Det er lite å se i området som er temmelig gjengrodd. Hoveddriften er nå nesten helt gjenfylt med kvist og søppel, slik at kun sidebergarten som er typisk finkornet metasandstein er tilgjengelig i overkant av gruveinngangen. Malmsonen kan skimtes inne i den rasfarlige åpningen og under søppelet i kanten av stollinngangen. I rapporten til MINDEX ASA fra 1998 skriver de at malmsonen i hoveddriften er 60 cm mektig og består av 4-5 bånd/linser av massiv, finkornet magnetkis-kobberkis dominert malm med underordnet sinkblende og spor av blyglans. Kvartsøyne sees i nedre bånd. Tykkelsen på båndene varierer fra 1 -15 cm og deler av dem er ekstremt anriket i kobberkis. De massive malmbåndene er atskilt av kvarts-linser, sericittskifre, kvarts-sericittskifre med konkordante, mm-tykke sulfidbånd og disseminasjon. De tynne båndene i sericittskifre er er dominert av sinkblende og pyritt og har mindre mengder kobberkis, magnetkis og blyglans. Langs hengkontakten er det et 5-15 cm mektig lag med breksjiert, kvartsholdig malm med innfylling av sinkblende og kobberkis rundt kvartsfragmenter og interkalert tynne sericittskiferbånd. Tilsvarende breksjiert kvartsrik sone opptrer lavere i malmsonen, men anriket i kobberkis. Hengsonen består ellers av kalkholdig, grågrønn, kloritt-glimmerskifer som blir mer sericittisk mot malmsonen. Sericittskifer sees også i liggen av malmsonen. Fra "Beskrivelse av Rørosgruberne" av Johan Braastad 1919: Gruva hadde tre innslag. Det midterste var en slepesynk til 70 m langs fallet med tverrslag mot både nord og syd. Ca. 15 m nord for denne synken, er det en annen slepsynk som er drevet til ca. 40 m langs fallet og med tverrslag mot nord. Den er også drevet igjennom til den dypere synken på et par steder. 40 m sør for hovedsynken og noe lavere i terrenget er det drevet inn en stoll som går over i en ny slepesynk etter ca. 20 m. Lengde på denne driften er ca. 40 m og er også drevet gjennom til hovedsynken. Det er hovedsaklig strosset ut malm i hovedsynken fra en malmgang med mektighet 75 cm til 1 meter. Strøket på malmgangen er N10-15 grader Ø og fall 10-15 grader mot V. Det er produsert ca. 500 t smeltemalm med gehalter 4.25-8.6 % Cu. MINDEX ASA tok 4 prøver fra malmsonen i hoveddriften og 1 prøve fra tipphaugen i 1998 som gav 0.87-9.5 % Cu, 2.5-5.5 % Zn, 0.28-0.67% Pb, 13-40 ppm Ag og 0.05-0.5 ppm Au.

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Slettmo - hoveddriften"
Photo no. 2 showing Slettmo - gruvekart"

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Eidsvig, Per , 1968
Geofysiske målinger Pustbakken - Slettmo.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.769;7 pages
Abstract:
Området ble i 1941 undersøkt ved elektromagnetiske (Turam) og magnetiske målinger, GM Rapport nr. 24. Denne rapporten konkluderer med at det ikke var indikert mineraliseringer av betydning ved Slettmo grube og Pustbakken skjerp. Foreliggende undersøkelse var et samarbeid mellom A/S Kobberverk og NGU. NGU hadde behov for å prøve sitt utstyr for IP-målinger og det var dessuten av interesse å få klarlagt om det fremkom anomalier på de kjente forekomster ved IP-metoden. Ved målingene fremkom anomalier som tildels er vanskelig å tolke. De tydeligste anomalier ble observert ved Pustbakken skjerp.

Sakshaug, G.F.; Brækken, H. , 1941
Elektromagnetisk undersøkelse Rødalen og Slettmo Gruber
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.24;23 pages
Abstract:
Oppgavene ved undersøkelsene i området omkring Rødalen Grube var å fastslå om Kongens Grubes malm fortsetter mot vest inn under Røsjøen. Dessuten skulle man undersøke fortsettelsen vestover av de ledende soner som ble påvist i Prussubekkedalen ved målingene i 1939 GM Rapport nr. 16), samt kartlegge eventuelle andre soner av betydning i det anviste felt. Ved Slettmo Grube var det stilt som oppgave og kartlegge utstrekningen av de kjente malmsoner og dessuten undersøke om det i omgivelsene skulle ligge hittil ukjente malmer. Det skulle videre undersøkes om det fantes en sammenheng mellom de her kjente malmsoner og en mulig østlig fortsettelse av Kongens Grubes malm. Undersøkelsene ble utført overveiende ved 500 per. elektromagnetisk konduktive målinger (Turam). I tillegg ble det utført orienterende magnetiske målinger flere steder. Resultatene av målingene ble ganske beskjedne. Det fremkom ingen sikre indikasjoner på at Kongens Grubes malm fortsetter hverken vestover inn under Røsjøen eller østover mot Slettmo Grube. I Rødalen ble Prussubekksonen fulgt videre mot vest til hen i mot Røsjøen. Ved Slettmo Grube Ble det kun observert indikasjoner på svakt ledende soner av kort utstrekning.

Fieldsamples
Sample No. Sample type Miscellanrous
SLETTMOEN-1 Dump
Sampler: T. Bjerkgård
Comment: Massive sphalerite with subordinate pyrite
No. of registrated element analyses = 1
SLETTMOEN-2 Dump
Sampler: T. Bjerkgård
Comment: Chlorite-biotite schist with quartz lenses and lenses with chalcopyrite, pyrrhotite and sphalerite
No. of registrated element analyses = 1
SLETTMOEN-3 Dump
Sampler: T. Bjerkgård
Comment: 4 cm band of massive sphalerite with scattered chalcopyrite, pyrrhotite and galena in sericite-bearing quartz-chlorite-biotite schist
No. of registrated element analyses = 1
SLETTMOEN-4 Dump
Sampler: T. Bjerkgård
Comment: Collection of pieces with massive sphalerite and chalcopyrite, subordinate pyrrhotite
No. of registrated element analyses = 1
SLETTMOEN-5 Dump
Sampler: T. Bjerkgård
Comment: Massive pyrrhotite-sphalerite with lesser chalcopyrite, with fragments of schist and quartz
No. of registrated element analyses = 1
ST0179.01 Bedrock
Sampler: Juve, G./...Stored: Løkken
Comment: Lys omrørt (metamorf) klo.-glsk. m/cpy-diss. og ujevne bånd av massiv malm m/po-cpy-sl-py. I påhugget for midtre sjakt.
ST0179.02 Dump
Sampler: Juve, G./...Stored: Løkken
Comment: Gråbrun Rørosskifer med ujevnt bånd massivkis po-cpy-sl. Søndre stollsjakt.
ST0179.03 Dump
Sampler: Juve, G./...Stored: Løkken
Comment: Båndet massivmalm po-cpy-sl og gråbrun, glinsende Rørosskifer m/små amfibolnåler. Søndre stollsjakt.
399745 Dump
Sampler: MINDEX ASA
No. of registrated element analyses = 1
399746 Dump
Sampler: MINDEX ASA
No. of registrated element analyses = 1
399747 Dump
Sampler: MINDEX ASA
No. of registrated element analyses = 1
399748 Dump
Sampler: MINDEX ASA
No. of registrated element analyses = 1
399749 Dump
Sampler: MINDEX ASA
No. of registrated element analyses = 1
NB! All analyse values are shown at the end of the printout.:

Name of Locality: Nordlige synk
(Object Id: 37611 50,01,00)

Location
County: Trøndelag Municipality: Rosse (5025)
Map 1:50000: Røros (1720-3) Map 1:250000: Røros
Coordinate system: EU89-UTM Zone 32
East: 623466 m. North: 6950030 m.
Longitude: 11.4099500 Latitude: 62.6601400
Show on map

Resource
Resource Type: Base metals (Cu,Zn,Pb,Fe sulphides, As,Sb,Bi,Sn) Resource Subtype: Copper
Element(s): Kis Cu
Resources and production
Activity: Mining Reserves:
Operating method: Underground mining Historical production:


Information(s) in free text format
Free text
Den nordlige slepsynken som ligger 30 m nord for hoveddriften er gjenfylt og fylt med kvist slik at det er ingenting å se her. Synken skal være drevet til ca. 40 m langs fallet og med tverrslag mot nord. Den er også drevet igjennom til den dypere hovedsynken på et par steder.

Name of Locality: Sørlige synk
(Object Id: 37612 50,02,00)

Location
County: Trøndelag Municipality: Rosse (5025)
Map 1:50000: Røros (1720-3) Map 1:250000: Røros
Coordinate system: EU89-UTM Zone 32
East: 623467 m. North: 6949962 m.
Longitude: 11.4099200 Latitude: 62.6595300
Show on map

Resource
Resource Type: Base metals (Cu,Zn,Pb,Fe sulphides, As,Sb,Bi,Sn) Resource Subtype: Copper
Element(s): Kis Cu
Resources and production
Activity: Mining Reserves:
Operating method: Underground mining Historical production:


Structures
Location: Type: Orientation(360 gr.): Relation to min.:
Host rock Foliation Strike/Dip :186 / 30 Post-mineralisation ;...Effect :Controls

Information(s) in free text format
Free text
40 m sør for hovedsynken og noe lavere i terrenget er det drevet inn en stoll som går over i en ny slepesynk etter ca. 20 m. Lengde på denne driften er ca. 40 m og er også drevet gjennom til hovedsynken. I overkant av synken er det grønn fyllittisk kloritt-muskovittskifer med en god del kvartslinser og -slirer. det er stedvis noe brunlig kalkspat sammen med kvartsen og kalkspat opptrer også i spredte linser opp til 3 x 1 cm. Tippen nedenfor synken er dels fjernet og ellers overgrodd, slik at det ikke er noe å finne her.

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Sørlige synk - vannfylt inngang"
Photo no. 2 showing Sørlige synk med skjæring"

Name of Locality: Skjerp
(Object Id: 37613 50,03,00)

Location
County: Trøndelag Municipality: Rosse (5025)
Map 1:50000: Røros (1720-3) Map 1:250000: Røros
Coordinate system: EU89-UTM Zone 32
East: 623401 m. North: 6949875 m.
Longitude: 11.4085700 Latitude: 62.6587720
Show on map

Resource
Resource Type: Base metals (Cu,Zn,Pb,Fe sulphides, As,Sb,Bi,Sn) Resource Subtype: Copper
Element(s): Kis Cu


Information(s) in free text format
Free text
En gjenrast og fullstendig gjengrodd skjæring ca. 140 m SSV for hoveddriften. Det kan ha vært et stollinnslag. Den er ca. 7 m lang og går i vestlig retning. ca. 10 m mot vest er det en gjengrodd grop 3x3 m i omriss og inntil 1.5 m dyp. Det er ingen blotninger i området her.

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Slettmo - gjengrodd skjæring"


Analyse Results
from
Deposit Area 5025 - 050 Slettmo

Element analyses

( *=parts pr. million, #=parts pr.billion, Negative values means below detection limit value.)
Sample No. Sample Type Cu* Zn* Pb* Co* Ni* Ag* Au#
SLETTMOEN-1 Dump 2940 47600 2220 163 136 9.7 111.0
SLETTMOEN-2 Dump 13900 22800 801 32 40 10.9 189.0
SLETTMOEN-3 Dump 7180 46400 7630 78 172 15.1 36.0
SLETTMOEN-4 Dump 52200 30100 2610 136 124 48.0 382.0
SLETTMOEN-5 Dump 9640 42200 4580 147 193 19.7 38.0
399745 Dump 13000 25000 2849 40 57 12.5 160.0
399746 Dump 8656 48000 4969 127 198 15.8 49.0
399747 Dump 95000 41000 3891 46 57 40.0 363.0
399748 Dump 12000 55000 6654 40 42 17.0 87.0
399749 Dump 41000 29000 3745 75 110 30.3 513.0
------------------
Sample No. Pt# Pd# As* Cd* Ba* Mo* Sn* Sb* Bi*
SLETTMOEN-1 -5.0 -1.0 4 142.5 90 32.00 -1 -1 17
SLETTMOEN-2 -5.0 -1.0 2 73.5 210 1.00 2 -1 4
SLETTMOEN-3 5.0 -1.0 5 147.5 110 14.00 1 -1 28
SLETTMOEN-4 -5.0 -1.0 21 110.0 90 8.00 3 -1 19
SLETTMOEN-5 -5.0 -1.0 4 133.0 50 9.00 2 -1 33
399745 5 75.4 21 7.00 3 21
399746 3 123.4 3 12.00 3 27
399747 311 123.0 8 8.00 3 23
399748 146 185.5 20 24.00 3 49
399749 149 99.2 9 10.00 3 48
------------------
Sample No. Se* Ga* Ge* In* V* Cr* Mn* Fe% Th*
SLETTMOEN-1 62.00 5.00 -1.00 -1.00 24 33 575 26.20 2.00
SLETTMOEN-2 20.00 11.00 -1.00 -1.00 122 128 2020 6.84 -1.00
SLETTMOEN-3 64.00 4.00 -1.00 -1.00 24 24 1210 18.00 2.00
SLETTMOEN-4 92.00 7.00 -1.00 -1.00 49 47 639 19.85 2.00
SLETTMOEN-5 94.00 9.00 -1.00 -1.00 59 79 599 26.30 -1.00
399745 16 265 1106 10.10
399746 1 202 559 10.00
399747 2 137 717 19.30
399748 9 222 1203 8.83
399749 35 252 620 19.40
------------------
Sample No. U* W* Sr* Nb* Ta* La* Li* P* Sc*
SLETTMOEN-1 -1.00 -1 -1.00 -1.00 5 210 3.00
SLETTMOEN-2 -1.00 -1 -1.00 -1.00 25 250 20.00
SLETTMOEN-3 -1.00 -1 -1.00 -1.00 7 120 4.00
SLETTMOEN-4 -1.00 -1 -1.00 -1.00 11 170 8.00
SLETTMOEN-5 -1.00 -1 -1.00 -1.00 14 110 11.00
399745 26.0 8.00
399746 9.0 0.50
399747 17.0 2.00
399748 34.0 5.00
399749 11.0 0.50
------------------
Sample No. Ti* Te*
SLETTMOEN-1 370 3.00
SLETTMOEN-2 890 1.00
SLETTMOEN-3 260 4.00
SLETTMOEN-4 450 6.00
SLETTMOEN-5 380 6.00
399745 30
399746 30
399747 30
399748 30
399749 120


The fact sheet was created on 05.05.2024

Questions or comments regarding the fact sheet can be emailed to:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Geological Survey of Norway