Norsk versjon
THE ???? DATABASE
Occurence 0 - 000 FEIL
(Object Id: )
(Last updated: 12.09.2023)
Belongs to the Province: Kvikne

Location
County: Municipality: Mangler ()
Map 1:50000: Kvikne (1620-3) Map 1:250000: Røros
Coordinate system: UTM-Zone 33 - EUREF89/WGS84
East: 573070 m. North: 6936800 m.
Longitude: 10.4210640 Latitude: 62.5548710
Show on map

Resource
Resource Type: Base metals (Cu,Zn,Pb,Fe sulphides, As,Sb,Bi,Sn) Resource Subtype: Copper
Element(s): Cu Zn Kis Co
Importance
Raw material meaning: Little Importance (reg. 18.02.2015)

Resources and production
Activity: Mining Reserves:
Operating method: Underground mining Historical production:


Operations
From - To Activity Comments
1795 - 1812 Regular production Company/Institution :Kvikne Kobberverk
1945 - 1945 Geophysics Company/Institution :Geofysisk Malmleting
Elektromagnetiske målinger
1974 - 1977 Geophysics Company/Institution :A/S Sulfidmalm
1974 - 1977 Geology Company/Institution :A/S Sulfidmalm
1974 - 1977 Core drilling Company/Institution :A/S Sulfidmalm
1998 - 1998 Sampling Company/Institution :NGU

Mineralization
Era: Proterozoic Period: Neoproterozoic
Genesis: Volcex Form: Lens
Main texture: Massive Min. distribution: Massive (>50 % ore minerals)
Main grain size: Fine grained (< 1 mm) Main alteration: Sericitisation
Strike/Dip: 10 / 20 Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Proterozoic Period: Neoproterozoic
Province: Caledonides
Geotec.unit: Trondheim Nappe Complex
Tectonic complex: Gula Nappe
Igneous complex:
Group: Gula Formation:

Mineralogy
Relationship Mineral Amount
Gangue mineral Quartz Major mineral (>10%)
Gangue mineral Sericite Subordinate mineral (1-10%)
Gangue mineral Plagioclase Subordinate mineral (1-10%)
Ore mineral Pyrrhotite Major mineral (>10%)
Ore mineral Chalcopyrite Subordinate mineral (1-10%)
Ore mineral Sphalerite Subordinate mineral (1-10%)

Lithology:
Relationship Rock Origin
Wall rock Quartzite Sedimentary
Original rock :Exhalite
Metamorphic facies :Amphibolite
Wall rock Amphibolite Extrusive
Original rock :Basalt
Metamorphic facies :Amphibolite
Wall rock Quartz-biotite schist Sedimentary
Original rock :Greywacke
Metamorphic facies :Amphibolite

Structures
Location: Type: Orientation(360 gr.): Relation to min.:
Wall rock Schistosity Strike/Dip :10 / 20 Post-mineralisation ;...Effect :Modifies
Wall rock Foliation Strike/Dip :40 / 20 Post-mineralisation ;...Effect :Modifies

Information(s) in free text format
Free text
Kvikne gruvefelt ligger ca. 5 km østsørøst for Yset sentrum i en bred dalsenkning sør for Ya. En bilvei fra Yset går rundt Kaltberget helt fram til gruveområdet som består av en rekke gruver og skjerp. Vangsgruvene er den vestligste sonen i Kvikne gruvefelt og inkluderer følgende gruver og skjerp; Øvre og Nedre Vang gruve, Vangsberget gruve, Odden I og Odden skjerp. Øvre og Nedre Vangsgruve ligger sør for Storbekken, henholdsvis ca. 60-70 m og 5-10 m høyere enn bekken og ca. 700 m nordvest for den første hovedgruva i Kviknefeltet, Gabes Gottes. Vangsgruvene kom i drift ca. 1795 etter at hovedgruvene i Kviknefeltet (Segen Gottes) ble oversvømt under vårflommen i 1789. De ble trolig drevet langs samme malmhorisont, og beskjeden produksjon (ca. 8 t garkobber/år) fortsatte fram til 1812 (C.H. 1919). For nærmere beskrivelse av gruvehistorien og berggrunnen for Kviknefeltet henvises til forekomst HE0146 Kviknegruvene og Nilsen & Mukherjee (1972). Vangsgruvene er i eldre rapporter beskrevet som kobberrike med mektigheter på malmsonene fra 1 m og opptil 3-4 m (C.H. 1919). Koordinatene til Øvre Vangsgruve er gitt til inngangen til en skråsynk som ligger 10 m høyere og 30 m sørvest for tippen. Over denne ligger et mindre skjerp og i samme nivå som tippen en stollinngang. Den svære tippen (4000 m3, Smith 1945) i skråningen nedenfor viser at det er utført betydelig arbeid på forekomsten. En 20-30 cm mektig malmsone med orientering 10°/20° er blottet ved inngangen til skråsynken. Den består av strenger og bånd av magnetkis og kobberkis i kvartsittisk grunnmasse (prøve HE0147.01) som omgir en 5-10 cm mektig linse med massiv magnetkis og kobberkis (HE0147.02). Malmsona ligger over en 20-30 cm mektig kvartsitt med svak sulfiddisseminasjon (HE0147.03). Sidebergart er kvarts-biotittskifer som også fører muskovitt/sericitt over malmsona. Inngangen til en gjenrast stoll ligger i samme høyde som tippen og er trolig hovedinngangen til Øvre Vangsgruve. En finkornet amfibolitt som dels er skifrig og fører svak sulfiddisseminasjon finnes ved inngangen. Den overlagres av kvarts-biotittskifer, som dels er sericittførende. På toppen av den svære tippen ligger utskeida malmstuffer (prøve HE0147.05-.08). Massiv magnetkis med varierende mengder kobberkis og sinkblende dominerer. Et mindre skjerp ligger opp mot toppen av brattskråningen, ca. 30 m sørvest for inngangen til skråsynken i Øvre Vangsgruve. Den består av en 1x2 m grunn, vannfylt grop. Kvartsittisk bergart med varierende innhold av amfibol, granat og sulfider dominerer. I en mindre skeidehaug finnes massiv magnetkis sammen med sinkblende og noe kobberkis (prøve HE0147.04).

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Vangsgruvene"
Photo no. 2 showing Øvre Vangsgruve, skråsynkinngang"

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Witt, Otto; Norman, J. G.; Elvesæter, E. , 1909
(Foruten norsk, finnes engelsk og tysk verson) Rapport over kopperkisforekomster i Kvikne gruber.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 253;10 pages
Abstract:
Rapporten har først en kort historisk oversikt. Malmen består av kobber, svovel og mangnetkis i skifer. En lang rekke gruver og skjerp blir beskrevet. Forf- vurderer framtidsutsikktene for malmfeltet og betegner disse som gode. En ny undersøkelse av området blir anbefalt.

Holmsen, H. , 1914
Rapport over Kvikne gruber.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 31;11 pages
Abstract:
Omfangsrik rapport med oppsummering av beliggenhet, historie, transportforhold og vannkraft. Deretter er generell geologisk beskrivelse. Kismalm finnes langs eller nær grensen mellom skifer og amfibolitt. Malmen er knyttet til kvartsganger eller finnes som impregnasjon i skifer. Flere malmsoner er påvist. Rapporten inneholder detaljert beskrivelse av flere forekomster. Til slutt diskuteres mulighetene for forsøksdrift. Det anbefales at så sant eierforholdene er klarlagt, bør topografisk og geologisk kartlegging gjøres før en eventuell forsøksdrift settes i gang.

C. H. , 1919
Resume over Kvikne kobberverk.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 2183;9 pages
Abstract:
Gruvefeltet består av en rekke gruver og skjerp og rapporten gir en beskrivelse av de enkelte forekomstene. Felles for alle er at malmen består av kobberholdig svovelkis og/eller magnetkis.

Smith, H. H. , 1945
Kvikne gruvor.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 2407;11 pages
Abstract:
Gruvefeltet består av en rekke forekomster og rapporten gir en bred beskrivelse av disse. Felles for feltet er at malmmineraliseringen forekommer i hovedsak som magnetkis og med varierende innhold av svovel- og kobberkis og opptrer både som massiv og impregnasjonsmalm. Ved flere gruver ligger det store berghaller av utdrevet malm. Det blir gitt anvisninger på videre undersøkelser bl.a. ved utnyttelse av berghallene.

Nilsen, Odd; Mukherjee, Ananda Deb , 1972
Geology of the Kvikne mines with special reference to the sulphide ore mineralization.
;Norsk geologisk forening;TIDSSKRIFTARTIKKEL;Norsk geologisk tidsskrift; No.52 (2);151-192 pages
Abstract:
The Kvikne group of mines and prospects lies within strongly folded metasediments and metavolcanics in the central Norwegian Caledonides. In general, the sulphide ore bodies are stratabound in nature, and have a ruler shape with parallel alignment and F2 linear structure. They occur adjacent to and at the border between a thin horizon of amphibolite (Gula greenstone) and calcsilicate bearing biotite schists (Gula schists). A short range metasomatism has affected the ore-bearing border zone bringing about a deprivation of lime and thereby a relative enrichment of Al, Mg and Si, giving rise to cummingtonite/anthophyllite-, garnet-, and quartz-bearing wall rocks. The ores have been broadly classified into pyrrhotitic ores and pyritic/chalcopyritic ores. A probable epigenic origin is suggested, depending on the trace element distribution and micromineralogy.

Singsaas, P.; Brækken, H. , 1946
Elektromagnetisk undersøkelse Kvikne Gruber, Kvikne.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.43;7 pages
Abstract:
Oppgaven var i første rekke å undersøke om det gjenstår malm i de gamle grubene. Videre skulle udersøkes om det i de nærliggende områder, og da spesielt i grubesonens fortsettelse i strøkretningen, finnes hittil uoppdagete malmer. Feltet var geologisk undersøkt av dr. Harald Bjørlykke. Malmen i gamle Kvikne kisgrube ligger i kvartsganger i glimmerskifer nær grensn mot over- liggende amfibolitt. Gruben har vært drevet på to malmer adskilt ved en for- kastning. Det forekommer grafittskifer i feltet. Det ble foretatt el.magn. målinger (Turam) på vanlig måye. Målingene viser at det opptrer ledende soner i størstedelen av feltet som er 5,75 km2 stort. Sonene har vekslende lednings- evne og utstrekning. De fleste indikasjoner skyldes magnetkis- kobberkis- impregnasjoner (rustsoner) i amfibolitten. Hovedgrubens malmsone ga svake indikasjoner. I spørsmålet om mulig gjenstående malm i gruben ga målingene ingen sikre holdepunkter.

References not to be found in NGU's Reference Archive.:
Sivertsen, R. & Hansen, R. 1977: Investigation in the Kvikne region 1977. Geological, geophysical investigations and diamond drilling at the Kvikne mines. Bergvesenet rapport BV 320, 10s.

Fieldsamples
Sample No. Sample type Miscellanrous
HE0147.01 Bedrock
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Kobberkis+magnetkis strenger/bånd/disseminasjon i middelskornet kvartsitt
No. of registrated element analyses = 2
HE0147.02 Bedrock
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Massiv, finkornet magnetkis-kobberkis+sinkblende malm (Cu-rik)
No. of registrated element analyses = 2
HE0147.03 Bedrock
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Svak disseminasjon av finkornet magnetkis+kobberkis i finkornet, svakt laminert, biotittførende kvartsitt
No. of registrated element analyses = 1
NB! All analyse values are shown at the end of the printout.:

Name of Sample point: Øvre Vang nedre stoll
(Object Id: 10217 43,00,01)

Location
County: Municipality: Mangler ()
Map 1:50000: Kvikne (1620-3) Map 1:250000: Røros
Coordinate system: UTM-Zone 33 - EUREF89/WGS84
East: 573080 m. North: 6936820 m.
Longitude: 10.4212670 Latitude: 62.5550480
Show on map

Resource
Resource Type: Base metals (Cu,Zn,Pb,Fe sulphides, As,Sb,Bi,Sn) Resource Subtype: Copper
Element(s): Cu Zn Kis


Information(s) in free text format
Free text
Inngangen til en gjenrast stoll ligger i samme høyde som tippen og er trolig hovedinngangen til Øvre Vangsgruve. En finkornet amfibolitt som dels er skifrig og fører svak sulfiddisseminasjon finnes ved inngangen. Den overlagres av kvarts-biotittskifer, som dels er sericittførende. På toppen av den svære tippen ligger utskeida malmstuffer (prøve HE0147.05-.08). Massiv magnetkis med varierende mengder kobberkis og sinkblende dominerer.

Fieldsamples
Sample No. Sample type Miscellanrous
HE0147.05 Dump
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Massiv, finkornet magnetkis-kobberkis-sinkblende, kvarts matriks (Cu-rik)
No. of registrated element analyses = 2
HE0147.06 Dump
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Massiv, middelskornet magnetkis-kobberkis-sinkblende, amfibol-kvarts matriks
No. of registrated element analyses = 1
HE0147.07 Dump
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Kobberkis-magnetkis strenger/aggregater/disseminasjon i finkornet rødfarga kvartsitt
No. of registrated element analyses = 1
HE0147.08 Dump
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Magnetkis+kobberkis+sinkblende mineralisering (samleprøve fra malmhaugene på tippen)
No. of registrated element analyses = 1
NB! All analyse values are shown at the end of the printout.:

Name of Sample point: Øvre Vang øvre skjerp
(Object Id: 10218 43,00,02)

Location
County: Municipality: Mangler ()
Map 1:50000: Kvikne (1620-3) Map 1:250000: Røros
Coordinate system: UTM-Zone 33 - EUREF89/WGS84
East: 573050 m. North: 6936790 m.
Longitude: 10.4221900 Latitude: 62.5551200
Show on map

Resource
Resource Type: Base metals (Cu,Zn,Pb,Fe sulphides, As,Sb,Bi,Sn) Resource Subtype: Copper
Element(s): Cu Zn Kis


Information(s) in free text format
Free text
Et mindre skjerp ligger opp mot toppen av brattskråningen, ca. 30 m sørvest for inngangen til skråsynken i Øvre Vangsgruve. Den består av en 1x2 m grunn, vannfylt grop. Kvartsittisk bergart med varierende innhold av amfibol, granat og sulfider dominerer. I en mindre skeidehaug finnes massiv magnetkis sammen med sinkblende og noe kobberkis (prøve HE0147.04).

Fieldsamples
Sample No. Sample type Miscellanrous
HE0147.04 Dump
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Massiv, middelskornet magnetkis-sinkblende+kobberkis, amfibol og kvarts matriks
No. of registrated element analyses = 2
NB! All analyse values are shown at the end of the printout.:

Name of Locality: Nedre Vang
(Object Id: 10219 43,01,00)

Location
County: Municipality: Mangler ()
Map 1:50000: Kvikne (1620-3) Map 1:250000: Røros
Coordinate system: UTM-Zone 33 - EUREF89/WGS84
East: 573190 m. North: 6936840 m.
Longitude: 10.4249340 Latitude: 62.5555410
Show on map

Resource
Resource Type: Base metals (Cu,Zn,Pb,Fe sulphides, As,Sb,Bi,Sn) Resource Subtype: Copper
Element(s): Cu Zn Kis
Resources and production
Activity: Mining Reserves:
Operating method: Underground mining Historical production:


Operations
From - To Activity Comments
1795 - 1812 Regular production Company/Institution :Kvikne Kobberverk
1945 - 1945 Geophysics Company/Institution :Geofysisk Malmleting
1974 - 1977 Geophysics Company/Institution :A/S Sulfidmalm
1974 - 1977 Geology Company/Institution :A/S Sulfidmalm
1974 - 1977 Core drilling Company/Institution :A/S Sulfidmalm
1998 - 1998 Sampling Company/Institution :NGU

Mineralogy
Relationship Mineral Amount
Gangue mineral Quartz Major mineral (>10%)
Gangue mineral Sericite Subordinate mineral (1-10%)
Gangue mineral Plagioclase Subordinate mineral (1-10%)
Gangue mineral Garnet Subordinate mineral (1-10%)
Gangue mineral Amphibole Subordinate mineral (1-10%)
Ore mineral Pyrrhotite Major mineral (>10%)
Ore mineral Chalcopyrite Subordinate mineral (1-10%)
Ore mineral Sphalerite Subordinate mineral (1-10%)

Lithology:
Relationship Rock Origin
Wall rock Quartz-biotite schist Sedimentary
Original rock :Greywacke
Metamorphic facies :Amphibolite
Wall rock Amphibolite Extrusive
Original rock :Basalt
Metamorphic facies :Amphibolite

Structures
Location: Type: Orientation(360 gr.): Relation to min.:
Wall rock Schistosity Strike/Dip :20 / 20

Information(s) in free text format
Free text
Nedre Vangsgruve består av en vannfylt synk rett sørøst for tippen (5000 m3, Smith 1945) nede ved Storbekken og en rekke gjenraste åpninger i lia videre oppover mot sørvest. I disse skjæringene dominerer kvarts-biotittskifer (skifrighet 20°/20°) som dels fører sericitt/muskovitt. Den overlagres av mørk grønnsvart amfibolitt. Malmsoner ligger trolig på samme nivå som i Øvre Vangsgruve, men er ikke blottet. Typiske malmprøver er innsamlet fra tippen (prøve HE0147.09-.11).

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Nedre Vangsgruve"

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Witt, Otto; Norman, J. G.; Elvesæter, E. , 1909
(Foruten norsk, finnes engelsk og tysk verson) Rapport over kopperkisforekomster i Kvikne gruber.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 253;10 pages
Abstract:
Rapporten har først en kort historisk oversikt. Malmen består av kobber, svovel og mangnetkis i skifer. En lang rekke gruver og skjerp blir beskrevet. Forf- vurderer framtidsutsikktene for malmfeltet og betegner disse som gode. En ny undersøkelse av området blir anbefalt.

Holmsen, H. , 1914
Rapport over Kvikne gruber.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 31;11 pages
Abstract:
Omfangsrik rapport med oppsummering av beliggenhet, historie, transportforhold og vannkraft. Deretter er generell geologisk beskrivelse. Kismalm finnes langs eller nær grensen mellom skifer og amfibolitt. Malmen er knyttet til kvartsganger eller finnes som impregnasjon i skifer. Flere malmsoner er påvist. Rapporten inneholder detaljert beskrivelse av flere forekomster. Til slutt diskuteres mulighetene for forsøksdrift. Det anbefales at så sant eierforholdene er klarlagt, bør topografisk og geologisk kartlegging gjøres før en eventuell forsøksdrift settes i gang.

C. H. , 1919
Resume over Kvikne kobberverk.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 2183;9 pages
Abstract:
Gruvefeltet består av en rekke gruver og skjerp og rapporten gir en beskrivelse av de enkelte forekomstene. Felles for alle er at malmen består av kobberholdig svovelkis og/eller magnetkis.

Smith, H. H. , 1945
Kvikne gruvor.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 2407;11 pages
Abstract:
Gruvefeltet består av en rekke forekomster og rapporten gir en bred beskrivelse av disse. Felles for feltet er at malmmineraliseringen forekommer i hovedsak som magnetkis og med varierende innhold av svovel- og kobberkis og opptrer både som massiv og impregnasjonsmalm. Ved flere gruver ligger det store berghaller av utdrevet malm. Det blir gitt anvisninger på videre undersøkelser bl.a. ved utnyttelse av berghallene.

Nilsen, Odd; Mukherjee, Ananda Deb , 1972
Geology of the Kvikne mines with special reference to the sulphide ore mineralization.
;Norsk geologisk forening;TIDSSKRIFTARTIKKEL;Norsk geologisk tidsskrift; No.52 (2);151-192 pages
Abstract:
The Kvikne group of mines and prospects lies within strongly folded metasediments and metavolcanics in the central Norwegian Caledonides. In general, the sulphide ore bodies are stratabound in nature, and have a ruler shape with parallel alignment and F2 linear structure. They occur adjacent to and at the border between a thin horizon of amphibolite (Gula greenstone) and calcsilicate bearing biotite schists (Gula schists). A short range metasomatism has affected the ore-bearing border zone bringing about a deprivation of lime and thereby a relative enrichment of Al, Mg and Si, giving rise to cummingtonite/anthophyllite-, garnet-, and quartz-bearing wall rocks. The ores have been broadly classified into pyrrhotitic ores and pyritic/chalcopyritic ores. A probable epigenic origin is suggested, depending on the trace element distribution and micromineralogy.

References not to be found in NGU's Reference Archive.:
Sivertsen, R. & Hansen, R. 1977: Investigation in the Kvikne region 1977. Geological, geophysical investigations and diamond drilling at the Kvikne mines. Bergvesenet rapport BV 320, 10s.

Fieldsamples
Sample No. Sample type Miscellanrous
HE0147.09 Dump
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Massiv, fin-middelskornet magnetkis+kobberkis, få kvartslinser
No. of registrated element analyses = 2
HE0147.10 Dump
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Magnetkis-kobberkis årer/aggregater i finkornet urein kvartsitt med plagioklas+amfibol+granat
No. of registrated element analyses = 2
HE0147.11 Dump
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Massiv, fin-middelskornet magnetkis+kobberkis+sinkblende malm
No. of registrated element analyses = 1
NB! All analyse values are shown at the end of the printout.:

Name of Locality: Odden I
(Object Id: 10223 43,02,00)

Location
County: Municipality: Mangler ()
Map 1:50000: Kvikne (1620-3) Map 1:250000: Røros
Coordinate system: UTM-Zone 33 - EUREF89/WGS84
East: 573310 m. North: 6936950 m.
Longitude: 10.4273140 Latitude: 62.5565040
Show on map

Resource
Resource Type: Base metals (Cu,Zn,Pb,Fe sulphides, As,Sb,Bi,Sn) Resource Subtype: Copper
Element(s): Cu Zn Kis
Resources and production
Activity: Test mining Reserves:
Operating method: Underground mining Historical production:


Operations
From - To Activity Comments
1909 - 1912 Test mining Company/Institution :Tyske interesser

Mineralogy
Relationship Mineral Amount
Gangue mineral Quartz Major mineral (>10%)
Gangue mineral Biotite Subordinate mineral (1-10%)
Ore mineral Pyrrhotite Major mineral (>10%)
Ore mineral Chalcopyrite Accessory mineral (<1%)

Lithology:
Relationship Rock Origin
Wall rock Quartzitic schist Sedimentary
Original rock :Siltstone
Metamorphic facies :Amphibolite

Structures
Location: Type: Orientation(360 gr.): Relation to min.:
Wall rock Foliation Strike/Dip :40 / 15 Post-mineralisation

Information(s) in free text format
Free text
En vel 40 m lang stoll ble drevet i nordvestlig retning av tyske interesser i løpet av perioden 1909-12. Hensikten var å påvise fortsettelsen av Vangsgruve-sonen på nordsida av Storbekken (Berg 1912). Kun mindre soner med magnetkis og små mengder kobberkis ble visstnok funnet. Utenfor denne stollen er det en 14 m lang, gjengrodd dagskjæring med retning 340°. Ved inngangen er kvartsittisk skifer blottet. Massiv magnetkis med små mengder kobberkis finnes på tippen (prøve HE0147.12).

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Berg, P. J. , 1912
Kvikne Kobberfelt.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 2147;2 pages
Abstract:
Rapporten er et brevkopi og gir en kort beskrivelse av utførte oppfaringsarbeider ved - Hovedgruben - Dalsgruben - Bankens grube - Gabe Gottes (Gammelgruben) - Vangsberggruben

Nilsen, Odd; Mukherjee, Ananda Deb , 1972
Geology of the Kvikne mines with special reference to the sulphide ore mineralization.
;Norsk geologisk forening;TIDSSKRIFTARTIKKEL;Norsk geologisk tidsskrift; No.52 (2);151-192 pages
Abstract:
The Kvikne group of mines and prospects lies within strongly folded metasediments and metavolcanics in the central Norwegian Caledonides. In general, the sulphide ore bodies are stratabound in nature, and have a ruler shape with parallel alignment and F2 linear structure. They occur adjacent to and at the border between a thin horizon of amphibolite (Gula greenstone) and calcsilicate bearing biotite schists (Gula schists). A short range metasomatism has affected the ore-bearing border zone bringing about a deprivation of lime and thereby a relative enrichment of Al, Mg and Si, giving rise to cummingtonite/anthophyllite-, garnet-, and quartz-bearing wall rocks. The ores have been broadly classified into pyrrhotitic ores and pyritic/chalcopyritic ores. A probable epigenic origin is suggested, depending on the trace element distribution and micromineralogy.

Fieldsamples
Sample No. Sample type Miscellanrous
HE0147.12 Dump
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Massiv, finkornet magnetkis+kobberkis med få biotitt laminer
No. of registrated element analyses = 1
NB! All analyse values are shown at the end of the printout.:

Name of Locality: Odden skjerp
(Object Id: 10224 43,03,00)

Location
County: Municipality: Mangler ()
Map 1:50000: Kvikne (1620-3) Map 1:250000: Røros
Coordinate system: UTM-Zone 33 - EUREF89/WGS84
East: 573040 m. North: 6937370 m.
Longitude: 10.4222450 Latitude: 62.5603260
Show on map

Resource
Resource Type: Base metals (Cu,Zn,Pb,Fe sulphides, As,Sb,Bi,Sn) Resource Subtype: Copper
Element(s): Cu Zn Kis
Resources and production
Activity: Pitting Reserves:
Operating method: Historical production:


Operations
From - To Activity Comments
1998 - 1998 Sampling Company/Institution :NGU

Mineralogy
Relationship Mineral Amount
Gangue mineral Quartz Major mineral (>10%)
Gangue mineral Biotite Subordinate mineral (1-10%)
Ore mineral Pyrrhotite Major mineral (>10%)

Lithology:
Relationship Rock Origin
Wall rock Quartz-mica schist Sedimentary
Original rock :Greywacke
Metamorphic facies :Amphibolite

Information(s) in free text format
Free text
En 15 m lang, gjenfylt og gjengrodd grøft med orientering ca. nord-sør er anlagt ca. 150 m nord for Nordre Odden gård. Kraftig forvitret kvarts-sericittskifer ser ut til å dominere i skjerpet. Blokker med tilnærmet massiv magnetkis finnes ved inngangen til grøfta (prøve HE0147.13).

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Nilsen, Odd; Mukherjee, Ananda Deb , 1972
Geology of the Kvikne mines with special reference to the sulphide ore mineralization.
;Norsk geologisk forening;TIDSSKRIFTARTIKKEL;Norsk geologisk tidsskrift; No.52 (2);151-192 pages
Abstract:
The Kvikne group of mines and prospects lies within strongly folded metasediments and metavolcanics in the central Norwegian Caledonides. In general, the sulphide ore bodies are stratabound in nature, and have a ruler shape with parallel alignment and F2 linear structure. They occur adjacent to and at the border between a thin horizon of amphibolite (Gula greenstone) and calcsilicate bearing biotite schists (Gula schists). A short range metasomatism has affected the ore-bearing border zone bringing about a deprivation of lime and thereby a relative enrichment of Al, Mg and Si, giving rise to cummingtonite/anthophyllite-, garnet-, and quartz-bearing wall rocks. The ores have been broadly classified into pyrrhotitic ores and pyritic/chalcopyritic ores. A probable epigenic origin is suggested, depending on the trace element distribution and micromineralogy.

Fieldsamples
Sample No. Sample type Miscellanrous
HE0147.13 Dump
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Semi-massiv/massiv, finkornet magnetkis med biotittlaminer og kvartslinser
No. of registrated element analyses = 1
NB! All analyse values are shown at the end of the printout.:

Name of Locality: Vangsberget gruve
(Object Id: 10231 43,04,00)

Location
County: Municipality: Mangler ()
Map 1:50000: Kvikne (1620-3) Map 1:250000: Røros
Coordinate system: UTM-Zone 33 - EUREF89/WGS84
East: 572950 m. North: 6936880 m.
Longitude: 10.4202850 Latitude: 62.5559470
Show on map

Resource
Resource Type: Base metals (Cu,Zn,Pb,Fe sulphides, As,Sb,Bi,Sn) Resource Subtype: Copper
Element(s): Cu Zn Kis
Resources and production
Activity: Mining Reserves:
Operating method: Underground mining Historical production:


Operations
From - To Activity Comments
1998 - 1998 Sampling Company/Institution :NGU

Mineralogy
Relationship Mineral Amount
Gangue mineral Quartz Major mineral (>10%)
Gangue mineral Mica Subordinate mineral (1-10%)
Gangue mineral Plagioclase Subordinate mineral (1-10%)
Ore mineral Pyrrhotite Major mineral (>10%)
Ore mineral Chalcopyrite Subordinate mineral (1-10%)
Ore mineral Pyrite Subordinate mineral (1-10%)

Lithology:
Relationship Rock Origin
Wall rock Quartz-mica schist Sedimentary
Original rock :Greywacke
Metamorphic facies :Amphibolite

Structures
Location: Type: Orientation(360 gr.): Relation to min.:
Wall rock Foliation Strike/Dip :48 / 30 Post-mineralisation ;...Effect :Modifies

Information(s) in free text format
Free text
Vangsberget gruve ligger ca. 150 m nordvest for Øvre Vangsgruve. To stollåpninger ligger tett ved hverandre og fører trolig inn til en skråsynk. En opptil 80 cm mektig malmsone (30°/25°) er blottet i østveggen i den vestre åpningen. Den består av tilnærmet massiv magnetkis og pyritt med noe kobberkis i en kvartsrik grunnmasse. Kobberkis er gjerne anriket omkring mindre kvartslinser (prøve HE0147.13-.15). Både under og over malmsona dominerer finkornet, dels båndet kvarts-glimmerskifer.

Photo(s) from the Deposit area:
Photo no. 1 showing Vangsberget gruve, stollåpninger"

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Witt, Otto; Norman, J. G.; Elvesæter, E. , 1909
(Foruten norsk, finnes engelsk og tysk verson) Rapport over kopperkisforekomster i Kvikne gruber.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 253;10 pages
Abstract:
Rapporten har først en kort historisk oversikt. Malmen består av kobber, svovel og mangnetkis i skifer. En lang rekke gruver og skjerp blir beskrevet. Forf- vurderer framtidsutsikktene for malmfeltet og betegner disse som gode. En ny undersøkelse av området blir anbefalt.

Holmsen, H. , 1914
Rapport over Kvikne gruber.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 31;11 pages
Abstract:
Omfangsrik rapport med oppsummering av beliggenhet, historie, transportforhold og vannkraft. Deretter er generell geologisk beskrivelse. Kismalm finnes langs eller nær grensen mellom skifer og amfibolitt. Malmen er knyttet til kvartsganger eller finnes som impregnasjon i skifer. Flere malmsoner er påvist. Rapporten inneholder detaljert beskrivelse av flere forekomster. Til slutt diskuteres mulighetene for forsøksdrift. Det anbefales at så sant eierforholdene er klarlagt, bør topografisk og geologisk kartlegging gjøres før en eventuell forsøksdrift settes i gang.

C. H. , 1919
Resume over Kvikne kobberverk.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 2183;9 pages
Abstract:
Gruvefeltet består av en rekke gruver og skjerp og rapporten gir en beskrivelse av de enkelte forekomstene. Felles for alle er at malmen består av kobberholdig svovelkis og/eller magnetkis.

Smith, H. H. , 1945
Kvikne gruvor.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;Bergarkivet; No.BA 2407;11 pages
Abstract:
Gruvefeltet består av en rekke forekomster og rapporten gir en bred beskrivelse av disse. Felles for feltet er at malmmineraliseringen forekommer i hovedsak som magnetkis og med varierende innhold av svovel- og kobberkis og opptrer både som massiv og impregnasjonsmalm. Ved flere gruver ligger det store berghaller av utdrevet malm. Det blir gitt anvisninger på videre undersøkelser bl.a. ved utnyttelse av berghallene.

Fieldsamples
Sample No. Sample type Miscellanrous
HE0147.14 Bedrock
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Massiv, finkornet magnetkis-pyritt-kobberkis med få kvartsøyne
No. of registrated element analyses = 2
HE0147.15 Bedrock
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Massiv, middels-grovkornet magnetkis-kobberkis
No. of registrated element analyses = 2
HE0147.16 Bedrock
Sampler: J.S. Sandstad/...Stored: Løkken
Comment: Kobberkis-magnetkis, semi-massive bånd/striper/disseminasjon i finkornet, dels rødlig kvartsitt
No. of registrated element analyses = 1
NB! All analyse values are shown at the end of the printout.:


The fact sheet was created on 29.04.2024

Copyright © 2024 Geological Survey of Norway