Norsk versjon
THE ???? DATABASE
Occurence 0 - 000 FEIL
(Object Id: )
(Last updated: 07.04.2015)
Drill Cores: Sappen

Location
County: Municipality: Mangler ()
Map 1:50000: Reisadalen (1734-3) Map 1:250000: Nordreisa
Coordinate system: UTM-Zone 33 - EUREF89/WGS84
East: 511200 m. North: 7719300 m.
Longitude: 21.2876240 Latitude: 69.5802900
Show on map

Resource
Resource Type: Slate and schist Resource Subtype: Quartzitic flagstone
Brickstone(Y/N):
Importance
Raw material meaning: Not Assessed (reg. 21.03.2017)
Historical: No , (Confirmed 14.nov.2012 by Bjorn Lund)

Resources and production
Activity: Pitting Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Kvartsittskifer Classification: Cleaved slabs Colour: Grayish
Play of colours : Uniformity: Medium good
Lithology: Grain size:

Mineralogy:
Feldspar Major mineral (>10%)
Quartz Major mineral (>10%)
Muscovite Major mineral (>10%)
Biotite Major mineral (>10%)
Garnet Subordinate mineral (1-10%)
Epidote Accessory mineral (<1%)
Titanite Accessory mineral (<1%)
Chlorite Accessory mineral (<1%)
Carbonate Accessory mineral (<1%)
Opaque Accessory mineral (<1%)
Apatite Accessory mineral (<1%)

Photo no. 1 showing Naturflate"
Photo no. 2 showing Håndstuff"

Operations
From - To Activity Comments
Regular production
1998 - 1998 Inspection Company/Institution :NGU

Deposit rock
Lithology: Quartzrich flagstone Weathering colour:
Era: Paleozoic Period: Ordovician
Genesis: Sedimentary/metamorphic Form: Layer
Main texture: Schistose
Main grain size: Fine grained (< 1 mm) Main alteration:
Strike/Dip: 180 / 30 Direction:
Plunge:
Stratigraphic classification of host rock
Era: Paleozoic Period:
Province: Caledonides
Geotec.unit: Kalak Nappe Complex
Tectonic complex:
Igneous complex:
Group: Nappojåkka-gruppen Formation: Loddevagge meta-arkose formasjon

Structures
Location: Type: Orientation(360 gr.): Relation to min.:
Not defined Schistosity Strike/Dip :180 / 30
Not defined Schistosity Strike/Dip :198 / 32
Not defined Joints/Fractures Strike/Dip :270 / 90

Information(s) in free text format
Description
Sappen skiferforekomst ligger i Reisadalen og er lett tilgjengelig via bilvei omtrentlig fram til bruddet. Bruddet ligger i en bratt åsside hvor det tidligere har vært drift på en 5 m mektig sone over en lengde på ca. 10 m. Sappen og forekomstene Holmbo (TR0017) og Tjuvdalen (TR0015) opptrer innen samme bergartsenhet over en strekning på 5 km. Skiferen i disse er så lik av karakter at de 3 forekomstene høyst sannsynlig ligger innenfor en og samme skifersone. Skiferen er geologisk å betegne som en meta-arkose. Den er forholdsvis mørk og dens relativt høye innhold av glimmermineralene biotitt og muskovitt gir en pen rødbrun og sølvfarvet overflateglans. Skiferen er generelt lite forurenset; kun av noen få ca. 5 cm tynne amfibolittlag og kvartslag/-linser som oftest er <=1 cm tynne. Den gode skiferkvaliteten er godt spaltbar med platetykkelser ned til 1 cm. Graden av folding og oppsprekning er moderat og synes ikke å ha påvirket kvalitet og platestørrelse vesentlig. De nedre 3 m av skifersonen synes å føre den beste kvaliteten. I øvre del av forekomsten opptrer 2 soner med mulig utnyttbar skifer på tilsammen 11 m mektighet. Potensiale: Området vurderes å ha et forholdsvis stort skiferpotensiale og lønnsom drift kan være mulig ut fra sonens store utstrekning, observerte mektigheter og kvalitet. Det er mulig at utnyttbar mektighet kan økes i forhold til tidligere drift. Tilgrensende skiferkvalitet er marginal, men det er muligheter for at den kan være økonomisk. En bør være oppmerksom på at graden av folding og oppsprekning kan være variabel. Skiferen virker lite egnet til murestein.
Examples
Bruksområder: Takheller
Free text
I. K.: Sappen skiferforekomst ligger i Reisadalen og er lett tilgjengelig via bilvei omtrentlig fram til bruddet. Bruddet ligger i en bratt åsside hvor det tidligere har vært drift på en 5 m mektig sone over en lengde på ca. 10 m. Sappen og forekomstene Holmbo (TR0017) og Tjuvdalen (TR0015) opptrer innen samme bergartsenhet over en strekning på 5 km. Skiferen i disse er så lik av karakter at de 3 forekomstene høyst sannsynlig ligger innenfor en og samme skifersone. Skiferen er geologisk å betegne som en meta-arkose. Den er forholdsvis mørk og dens relativt høye innhold av glimmermineralene biotitt og muskovitt gir en pen rødbrun og sølvfarvet overflateglans. Skiferen er generelt lite forurenset; kun av noen få <=5 cm tynne amfibolittlag og kvartslag/-linser som oftest er <=1 cm tynne. Den gode skiferkvaliteten er godt spaltbar med platetykkelser ned til 1 cm. Graden av folding og oppsprekning er moderat og synes ikke å ha påvirket kvalitet og platestørrelse vesentlig. De nedre 3 m av skifersonen synes å føre den beste kvaliteten. I øvre del av forekomsten opptrer 2 soner med mulig utnyttbar skifer på tilsammen 11 m mektighet. Potensiale: Området vurderes å ha et forholdsvis stort skiferpotensiale og lønnsom drift kan være mulig ut fra sonens store utstrekning, observerte mektigheter og kvalitet. Det er mulig at utnyttbar mektighet kan økes i forhold til tidligere drift. Tilgrensende skiferkvalitet er marginal, men det er muligheter for at den kan være økonomisk. En bør være oppmerksom på at graden av folding og oppsprekning kan være variabel. I. L.: Tilhører den sedimentære sekvensen i Vaddas - Nordreisa. Sammenhengen kan dras regionalt fra kartene til Lindahl - Zobel - Wontka. Senere er dette materialet sammensatt av KBZ. og brukt på hans preliminære berggrunnskart Reisadalen. Ikke omtalt i Naturstein i Troms av T.O.Andreassen i oversikt over naturstein i Troms.

Bibliography:
From NGU's Reference Archive:
Kjølle, Idunn ; Lund, Bjørn , 1999
Undersøkelser av skifer og ultramafiske forekomster i Troms.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.99.075;24 pages
Abstract:
Det er foretatt natursteinsundersøkelser i Troms i forbindelse med gjennomføringen av det geologiske fylkesprogrammet. Dette er et flerårig samarbeidsprosjekt mellom NGU og Troms Fylkeskommune som skal gi en oversikt over geologien i fylket, deriblant de mineralske ressurser. Natursteinsundersøkelsene har i denne omgang omfattet forekomster av skifer og ultramafiske bergarter, steintyper som tradisjonelt har vært og fortsatt er av viktighet innen fylket. Undersøkte objekter ble utvalgt med bakgrunn i materiale fra tidligere arbeid og dagens etterspørsel i natursteinsmarkedet, samt ut fra forslag fra industrien. Disse omfattet lys skifer ved Svartnes, flere brudd antatt tilhørende samme skifersone i Reisadalen, og de ultramafiske forekomstene Grunnes, Rødberg, Lavika og Finnhaugen. For Svartnes-skiferen indikerer resultatene at den utnyttbare delen av forekomsten utgjør en begrenset ressurs og neppe kan drives som en selvstendig enhet. Den lyse spalteflaten er imidlertid etterspurt i markedet og det er mulig at denne skiferen kan drives som et supplement til en annen skiferdrift og gi et nyttig tilskudd til varespekteret. Forekomstene Holmbo, Sappen og Tjuvdalen i Reisadalen tilhører en skifersone vi anser å ha et forholdsvis stort potensiale. Ut fra sonens store utstrekning, observerte mektigheter og kvalitet kan det være muligheter for lønnsom drift, spesielt for veinære deler av sonen. Den gode skiferkvaliteten kan nå opp i 9 m tykkelse, og total mektighet kan økes ytterligere dersom den marginale skiferkvaliteten kan utnyttes. Ingen av de befart ultramafiske forekomstene, forutenom Grunnes som er i produksjon, synes egnet for natursteinsdrift. Rødberg-forekomsten er stor og kan virke interessant, men beliggenheten er ugunstig og blokkstørrelsen synes utilstrekkelig i forhold til forventet prisnivå på steinen.

Øvereng, Odd , 1972
Skiferundersøkelser i Troms.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1035/6;110 pages
Abstract:
En rekke skiferforekomster er blitt undersøkt. De fleste er uten økonomisk interesse. Enkelte kan være økonomisk interessante og bør undersøkes nærmere. Forekomstene i Reisadalen, Nordreisa kommune er lovende. Fortsatt drift i Holmevatn, Nordreisa kommune er anbefalt. Det anbefales prøvedrift på forekomstene Nordkjosbotn (Balsfjord kommune) og Olderbakken (Storfjord kommune). Forekomstene Taskebyvågen og Eneset (Skjervøy kommune) anbefales detalj- kartlagt.

Lund, Bjørn ; Mikalsen, Trygve , 1979
Oversikt over Norges skiferforekomster.
;Norges geologiske undersøkelse;FAGRAPPORT;NGU-rapport; No.1698; pages
Abstract:
Norges geologiske undersøkelse mottok i jan.79 en henvendelse fra Industridepartementet om å gi en samlet, kortfattet oversikt over Norges skiferforekomster. Alt materiale er tatt fra rapporter ved bergarkivet, NGU og de mest relevante opplysninger er samlet i vedlagte bilag. Bilagene er ordnet fylkesvis. Hver lokalitet er angitt med plottnr. som igjen refererer til vedlagte kart.

Name of Locality: Sappen 1
(Object Id: 23312 605,01,00)

Location
County: Municipality: Mangler ()
Map 1:50000: Reisadalen (1734-3) Map 1:250000: Nordreisa
County: UTM-Zone 33 - EUREF89/WGS84

Resource
Resource Type: Slate and schist Resource Subtype: Quartzitic flagstone
Brickstone(Y/N):
Importance
Historical: No , (Confirmed 26.sep.2012 by Leif Furuhaug)

Resources and production
Activity: Stone quarrying Reserves:
Operating method: Open pit mining Historical production:


Products
Commercial Name Product description
Kvartsittskifer Classification: Cleaved slabs Colour: Gray
Play of colours : Uniformity:
Lithology: Grain size: Fine - medium grained (<1mm - 3 mm)

Mineralogy:
Feldspar Major mineral (>10%)
Quartz Major mineral (>10%)
Mica Major mineral (>10%)

Operations
From - To Activity Comments
Test mining

Structures
Location: Type: Orientation(360 gr.): Relation to min.:
Not defined Schistosity Strike/Dip :180 / 30

Information(s) in free text format
Description
Dette er en liten røsk og det er vanskelig å vurdere mengde og kvalitet på grunn av overdekke.


The fact sheet was created on 08.05.2024

Copyright © 2024 Geological Survey of Norway